ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τρομάζουν τα νέα πρόστιμα της Τροχαίας - Αλλάζει και η «χάρη»

Πλέον, ένας οδηγός θα σκεφτεί διπλά εάν θα παρανομήσει

24news team

Υπερδιπλασιάζονται τα πρόστιμα για τροχαίες παραβάσεις από τους οδηγούς, με τις αλλαγές να εφαρμόζονται από την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Αστυνομίας: «Οι αναθεωρημένες ποινές στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και στη συμμόρφωση των πολιτών με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Ο εκσυγχρονισμός των ποινών, αφορά μεταξύ άλλων, τροχαίες παραβάσεις, όπως η υπερβολική ταχύτητα, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης ή ναρκωτικών, ή οδήγηση χωρίς άδεια οδήγησης ή ζώνη ασφαλείας, η οδήγηση χωρίς κράνος, ή ασφάλιστρο κ.ά».


Από Πέμπτη οι νέες ποινές «τσεκούρι» για την οδήγηση


Στον πιο κάτω πίνακα, παρουσιάζονται οι αλλαγές τόσο στα πρόστιμα που θα καλούνται να πληρώνουν οι παρανομούντες οδηγοί, όσο και οι ποινές που θα επιβάλλονται.

Σημαντική είναι η αύξηση στα πρόστιμα για την παράνομη στάθμευση, την παράνομη προσπέραση αλλά και για την οδήγηση με ελεύθερα χέρια ή χωρίς ζώνη είτε κράνος.

Αίσθηση όμως προκαλούν τα πρόστιμα και οι ποινές που αφορούν την αμελή οδήγηση και την πρόκληση τροχών, αδικήματα στα οποία αν ο οδηγός υποπέσει, μπορεί και να φυλακιστεί, ενώ θα πληρώσει και πολύ τσουχτερό πρόστιμο.

Αλλάζει και το όριο ανοχής από την 1η Οκτωβρίου

Θυμίζουμε ότι εγκρίθηκε και η εισήγηση του Τμήματος Τροχαίας από το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας, για αλλαγή στο «όριο ανοχής» προς τους οδηγούς. Η αλλαγή αφορά το όριο ταχύτητας στις πόλεις και τις κατοικημένες περιοχές.

Στους υπεραστικούς δρόμους και αυτοκινητόδρομους (highway) παραμένει το «όριο ανοχής» των 20 χιλιομέτρων, όπως άτυπα αυτό δινόταν στους οδηγούς. Άρα, οι οδηγοί στους αυτοκινητόδρομους, συνεχίζουν να έχουν δικαίωμα να κινούνται μέχρι και με ταχύτητα 120 αντί 100χλμ, που είναι το επιτρεπόμενο όριο.

Όσον αφορά όμως τις πόλεις και τις κατοικημένες περιοχές, εκεί προκύπτουν αλλαγές. Από την 1η Οκτωβρίου, θα ισχύει χάρη του 10% + 2 χιλιόμετρα.

Δηλαδή, αν το όριο σε συγκεκριμένο δρόμο είναι 50χλμ, τώρα θα επιτρέπεται στον οδηγό να υπερβαίνει το όριο μόνο κατά 10% ( δηλ. 5 χιλιόμετρα) συν 2, άρα 57χλμ. Στα 58 χιλιόμετρα, ο οδηγός θα τιμωρείται. Αν το όριο είναι 30χλμ, τότε ο οδηγός μπορεί να κινηθεί μέχρι και με 35χλμ, στα 36χλμ θα τιμωρείται.

Όλες τις αναθεωρημένες ποινές, μπορείτε να τις βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο της ιστοσελίδας www.roadsafetycyprus.gov.cy. 

Νέες Αυξημένες ποινές – Ενδεικτικά ΕΔΩ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

24news team

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X