ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το «Dubai Chocolate» ξεκίνησε από ένα κυπριακό ζαχαροπλαστείο στα 80s;

Αυτό που όλοι ξαφνικά έχουμε πάθει «κόλλημα» με το pistachio, οι Κύπριοι και ειδικά οι Λευκωσιάτες το έχουμε ζήσει ξανά, πολλά χρόνια πριν, χάρη σε έναν ζαχαροπλάστη.

must.com.cy

Εικάζω ότι η υπερβολική κατανάλωση της εν λόγω σοκολάτας έχει επηρεάσει συγκεκριμένους νευρώνες του εγκεφάλου μας και δη το ημισφαίριο που σχετίζεται με τη μνήμη, σε βαθμό που δεν θυμόμαστε ότι στην Κύπρο και συγκεκριμένα στη Λευκωσία καταναλώνουμε μια παραλλαγή της viral σοκολάτας εδώ και σχεδόν 40 χρόνια!

Παραμιλά όλος ο πλανήτης και όχι άδικα, αφού ένα κομμάτι Dubai Chocolate δεν είναι απλώς ένα γλυκό, αλλά πολλά περισσότερα. Η φήμη που περιβάλλει το εν λόγω trend, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη ανατολίτικη γεύση και τη βελούδινη υφή, δημιουργούν ένα εκρηκτικό γευστικό αποτέλεσμα και επιβεβαιώνουν το κλισέ που λέει ότι η πολυτέλεια μπορεί να χωρέσει σε μια στιγμή απόλαυσης.

Και παρόλο που το εν λόγω προϊόν και το trend που το ακολουθεί είναι σχετικά πρόσφατο, εντούτοις το pistachio ως γεύση στη ζαχαροπλαστική είναι κάτι πολύ οικείο για εμάς (ειδικά τους Λευκωσιάτες), εδώ και πολλά χρόνια. Θα λέγαμε με δόση μεγάλης υπερβολής -μεγαλύτερης από αυτή που ακολουθεί το σημερινό trend- πως τον καιρό που εμείς τρώγαμε «Dubai style» σοκολάτα, στο Dubai προσπαθούσαν ακόμα να ανακαλύψουν... τη σοκολάτα.

*Εικόνα από την παρουσία του La Parfaite σε έκθεση στον χώρο της Κρατικής Έκθεσης

Ένα γλυκό στην Κύπρο, ως ο «προκάτοχος» του Dubai Chocolate

Στην Κύπρο των 70s και των 80s, τα ζαχαροπλαστεία λειτουργούσαν ως χώροι συνάθροισης. Συγκεκριμένα, ως τα café της εποχής. Ο κόσμος έμπαινε στο αυτοκίνητο και κατέβαινε κέντρο πόλης -αφού εκεί βρίσκονταν κυρίως τα ζαχαροπλαστεία-, για να απολαύσει γλυκά, καφέ και να κάνει bonding. Και ενώ τα πλείστα ζαχαροπλαστεία πωλούσαν τότε σοκολατίνες, μιλφέιγ, γαλακτομπούρεκα, καρδινάλιους και σαρλότες, στα μέσα των 80s ένας επιχειρηματίας έβαλε στις βιτρίνες του γλυκά με βάση το χαλεπιανό. Έναν ιδιαίτερο σε γεύση ξηρό καρπό, τον οποίο ανέκαθεν ακολουθούσε μια αίσθηση πολυτέλειας, χάρη κυρίως στη σχετικά ψηλή τιμή του. Ήταν συγκεκριμένα το 1986 όταν έκανε την εμφάνισή του στη λεωφόρο Γρίβα Διγενή στη Λευκωσία το ζαχαροπλαστείο «La Parfaite», βγάζοντας από το εργαστήρι του το δημοφιλές -ως τις μέρες μας- παρφέ, το λουκούμι με το χαλεπιανό, την τούρτα pistachio, αλλά και το γλυκό Μότσαρτ με pistachio, σοκολάτα και γαλλική κρέμα, το οποίο τρόπον τινά αποτέλεσε τον προκάτοχο του σημερινού Dubai Chocolate.

Διαβάστε την συνέχεια στο must

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση