
ΚΥΠΕ
Την ερχόμενη Δευτέρα, 28 Ιουλίου, θα ανακοινώσει την απόφασή της η Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, Χριστιάνα Παρπότα, αναφορικά με το αίτημα αποφυλάκισης του Ισραηλινού επιχειρηματία Σιμόν Αϊκούτ για λόγους υγείας.
Ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας συνεχίστηκε την Πέμπτη η δίκη του Ισραηλινού επιχειρηματία, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα. Η σημερινή ακροαματική διαδικασία επικεντρώθηκε στην εξέταση του αιτήματος που κατέθεσε η πλευρά της υπεράσπισης για αποφυλάκιση του 75χρονου κατηγορουμένου. Το αίτημα στηρίχθηκε στο επιχείρημα περί επιτακτικής ανάγκης για διενέργεια εξειδικευμένων ιατρικών εξετάσεων στο εξωτερικό, λόγω ενδείξεων για σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ο κ. Αϊκούτ παρακολούθησε τη διαδικασία με τη συνδρομή διερμηνέα.
Τον λόγο πήρε εκ μέρους του κατηγορουμένου ο δικηγόρος Χρίστος Τριανταφυλλίδης, ο οποίος έθεσε στο Δικαστήριο, το δίλημμα μεταξύ της αυστηρής ποινικής διαδικασίας και του θεμελιώδους δικαιώματος στην υγεία και τη ζωή. «Δεν πρόκειται για μια αίτηση που χρησιμοποιεί απλώς τον ισχυρισμό ότι ο κατηγορούμενος έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας», είπε. «Η αίτηση αφορά τη δυνατότητα, επιστημονικά, στην Κύπρο να διαπιστωθεί εάν ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Αν το αντιμετωπίζει, το ρολόι της ζωής κυλά αντίστροφα», πρόσθεσε.
Η υπεράσπιση στήριξε το αίτημά της με σειρά νομικών και ανθρωπιστικών ζητημάτων. Καταθέτοντας ιατρικά πιστοποιητικά που ανέφεραν το ενδεχόμενο όγκου, ο κ. Τριανταφυλλίδης υποστήριξε πως ο 75χρονος πελάτης του βρίσκεται αντιμέτωπος με την πιθανότητα ύπαρξης καρκίνου του προστάτη. Το κεντρικό του επιχείρημα ήταν ότι η πλέον προηγμένη και αδιαμφισβήτητη διαγνωστική μέθοδος, η ρομποτική βιοψία, δεν είναι διαθέσιμη στην Κύπρο. Παρέπεμψε σε επικοινωνία με τον ογκολόγο Δρ Δημήτριο Βόμβα, ο οποίος φέρεται να επιβεβαίωσε την τεχνολογική υπεροχή της ρομποτικής μεθόδου και την απουσία της από τα κυπριακά νοσηλευτήρια, δημόσια ή ιδιωτικά. «Αν υπάρχουν τρεις δρόμοι για να γλυτώσεις από φωτιά και ένας σε βγάζει σίγουρα, θα επιλέξεις αυτόν που σε βγάζει», είπε.
Περαιτέρω, ο συνήγορος υπεράσπισης έθιξε το ζήτημα της παρατεταμένης, πέραν των 400 ημερών, κράτησης του πελάτη του, ενώ η δίκη βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο με δεκάδες μάρτυρες να αναμένεται να καταθέσουν. Επικαλέστηκε τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και τα Άρθρα 2 και 3 της Σύμβασης, που αφορούν το δικαίωμα στη ζωή και την απαγόρευση απάνθρωπης μεταχείρισης, υποστηρίζοντας ότι η παρατεταμένη κράτηση ενός ατόμου με σοβαρές ιατρικές ανάγκες, χωρίς πρόσβαση στην καλύτερη δυνατή φροντίδα, συνιστά παραβίαση. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο τεκμήριο της αθωότητας, το οποίο, όπως είπε, «λόγω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έχει καταλήξει να είναι κακόγουστο αστείο». Ολοκλήρωσε την αγόρευσή του με μια έκκληση, δηλώνοντας ότι ο κ. Αϊκούτ είναι πρόθυμος να αποδεχθεί οποιουσδήποτε όρους του επιβληθούν, αρκεί να του δοθεί η ευκαιρία να εξεταστεί και, αν χρειαστεί, να λάβει θεραπεία.
Στον αντίποδα, ο Δικηγόρος της Δημοκρατίας Α', Ανδρέας Αριστείδης, ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος και τη συνέχιση της κράτησης. Ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής αμφισβήτησε την ουσία του επιχειρήματος της υπεράσπισης, τονίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει απολύτως επαρκείς και αξιόπιστες μεθόδους για τη διάγνωση του καρκίνου. «Αρνούμαι να αποδεχτώ ότι στην Κύπρο οι ηλικιωμένοι είναι καταδικασμένοι επειδή δεν έχουμε επαρκή μέσα», ανέφερε.
Ο κ. Αριστείδης κατέθεσε στο Δικαστήριο αλληλογραφία με το Υπουργείο Υγείας και τον Δρ Κλεάνθη Ιωαννίδη, Πρόεδρο της Ακτινολογικής Εταιρείας και ειδικό στο Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο. Σύμφωνα με τις απαντήσεις αυτές, η μέθοδος MRI Fusion, η οποία προσφέρεται στην Κύπρο, παρέχει «μέγιστη ακρίβεια» και, μάλιστα, η ρομποτική μέθοδος που επικαλείται η υπεράσπιση «δεν παρουσιάζει υψηλότερη ακρίβεια» και ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο λοιμώξεων.
Επεσήμανε, επίσης, ότι ενώ η ανάγκη για βιοψία είχε διαπιστωθεί εδώ και μήνες, η υπεράσπιση ουδέποτε ζήτησε από τις κυπριακές αρχές να διενεργηθεί μία από τις διαθέσιμες μεθόδους, γεγονός που, κατά την άποψή του, αναιρεί τον ισχυρισμό περί κατεπείγουσας κατάστασης. Το τελικό του συμπέρασμα ήταν ότι το Δικαστήριο πρέπει να σταθμίσει το δικαίωμα στην υγεία, το οποίο διασφαλίζεται πλήρως εντός Κύπρου, με την επιτακτική ανάγκη για απονομή της δικαιοσύνης και την εξασφάλιση της παρουσίας του κατηγορουμένου στη δίκη.
Η Πρόεδρος του Δικαστηρίου, Χριστιάνα Παρπότα, αφού υπέβαλε διευκρινιστικές ερωτήσεις και στις δύο πλευρές για να αποσαφηνίσει τις τεχνικές λεπτομέρειες των ιατρικών μεθόδων, επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.
Η απόφαση θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα, 28 Ιουλίου, στις 11:00 π.μ. Μέχρι τότε, ο Σιμόν Αϊκούτ θα παραμείνει υπό κράτηση στις Κεντρικές Φυλακές. Υπενθυμίζεται ότι η Πρόεδρος του Δικαστηρίου, εκτός από την ημερομηνία της απόφασης τη Δευτέρα, έχει ορίσει και νέα δικάσιμο για τη συνέχιση της ακροαματικής διαδικασίας την επόμενη Τρίτη, στις 09:15 το πρωί.