ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Συζητείται η λήψη αυστηρότερων μέτρων παγκύπρια

Οι λόγοι που εκτόξευσαν τον αριθμό των κρουσμάτων στην Λάρνακα

Ανοδική είναι η τάση που καταγράφεται αυτή την περίοδο στον αριθμό των κρουσμάτων που εντοπίζονται κυρίως στην επαρχία Λάρνακας, όπου οι αλυσίδες μετάδοσης έχουν φτάσει τις πέντε. Καθημερινά ανακοινώνονται νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID-19 που έχουν σχέση και με τον χώρο του ποδοσφαίρου, με την ομάδα της Νέας Σαλαμίνας να μετρά ήδη είκοσι κρούσματα, ενώ στον «χορό» πλέον μπήκε και η ομάδα του Εθνικού Άχνας. Κι ενώ η ανησυχία για την επιβολή αυστηρότερων μέτρων στην πόλη και επαρχία Λάρνακας έχει αρχίσει να πλανάται, το ενδεχόμενο είναι, πλέον, ορατό. Ωστόσο, υπάρχουν σκέψεις για γενίκευση της αυστηροποίησης των μέτρων, αυτή την φορά.

Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην Λάρνακα τις τελευταίες μέρες οφείλεται σε λάθη, παραλείψεις και στην μη συμμόρφωση του κοινού στα μέτρα και στα υγειονομικά πρωτόκολλα. Την ίδια ώρα, υπάρχουν και συμπεριφορές από μέρους ατόμων που αποτελούν επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου COVID-19 που δεν συνεργάζονται επαρκώς με τις υγειονομικές αρχές για αποτελεσματικότερη ιχνηλάτηση των επαφών τους, σύμφωνα με πληροφόρηση της «Καθημερινής». Υπενθυμίζεται, παράλληλα, ότι άτομα τα οποία έπρεπε να βρίσκονταν σε κατ’ οίκον περιορισμό και τελικά εντοπίστηκαν θετικά στον νέο κορωνοϊό, δεν απαντούσαν στις κλήσεις της ομάδας της ιχνηλάτησης.

Πλέον, οι μεγαλύτερες αλυσίδες μετάδοσης στην Λάρνακα είναι αυτή της Νέας Σαλαμίνας και αυτή της Μητρόπολης Κιτίου. Το Υπουργείο Υγείας, με ανακοίνωσή του το απόγευμα της Τρίτης, καλεί το κοινό που είχε επισκεφθεί τη Μητρόπολη Κιτίου την περίοδο 14-18 Σεπτεμβρίου είτε είχε επαφή με επιβεβαιωμένο περιστατικό της Νέας Σαλαμίνας και δεν έχουν ενημερωθεί από την Ομάδα Ιχνηλάτησης του Υπουργείου, να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο 1412. Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι όπως γίνει η αποτελεσματικότερη δυνατή ιχνηλάτηση και εντοπιστούν οι περισσότερες πιθανές επαφές.

Το απόγευμα της Τρίτης τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής συμμετείχαν στην καθιερωμένη τους τηλεδιάσκεψη κατά την διάρκεια της οποίας συζήτησαν την συστάδες λοιμώξεων που παρατηρούνται στην Λάρνακα. Το γενικότερο συμπέρασμα είναι ότι δεν εφαρμόστηκαν τα μέτρα ατομικής υγιεινής και τα πρωτόκολλα σε πολλές περιπτώσεις, όπως και σε αυτήν της Νέας Σαλαμίνας.

Μέτρα σαν της Λεμεσού

Την ώρα που η επιδημιολογική εικόνα άλλων χωρών, ακόμα και της Ελλάδας, επιδεινώνεται με γοργούς ρυθμούς επί καθημερινής βάσεως, η Κύπρος βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση, η οποία ωστόσο είναι εύθραυστη. Η Λάρνακα αυτή την στιγμή βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των υγειονομικών αρχών, με τα επόμενα εικοσιτετράωρα να θεωρούνται καθοριστικής σημασίας για τις αποφάσεις που θα ληφθούν. Ο δήμαρχος της πόλης, Ανδρέας Βύρας, βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, την ώρα που μέσω του δειγματοληπτικού ελέγχου που διενεργείται στον γενικό πληθυσμό θα δοθεί έμφαση στην πόλη και επαρχία της Λάρνακας. Αν τις επόμενες μέρες διαφανεί ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο απ’ ό,τι αρχικά υπολογίστηκε, το Υπουργείο Υγείας θα ανακοινώσει τοπικά μέτρα όπως έγινε τους προηγούμενους μήνες και στην Λεμεσό.

Τα μέτρα τα οποία είχαν εφαρμοστεί στην Λεμεσό τον περασμένο Ιούλιο ήταν τα εξής:

- Επαναφορά του περιορισμού του μέγιστου αριθμού ατόμων των 10 ατόμων σε κοινωνικές συναθροίσεις.
- Επαναφορά του περιορισμού του μέγιστου αριθμού ατόμων στα υποστατικά εστίασης σε 75 πρόσωπα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους, ανεξαρτήτως των τετραγωνικών μέτρων.
- Στις εκκλησίες καθορίζεται η παρουσία ατόμων στη βάση των τετραγωνικών μέτρων ανάλογα με το πρωτόκολλο, η οποία ανεξαρτήτως αυτού δεν θα υπερβαίνει τα 75 άτομα.

Χωρίς να υπάρχει ειλημμένη απόφαση σε σχέση με την πιθανή εφαρμογή μέτρων στην Λάρνακα, όπως αναφέρουν πηγές από το Υπουργείο Υγείας, θα είναι βασισμένα σε αυτά που είχαν ληφθεί τους προηγούμενους μήνες στην Λεμεσό. Μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής το βράδυ της Τρίτης, η δρ Μαρία Κολιού εξέφρασε την άποψη στην «Κ» ότι δεν αποκλείεται η λήψη αυστηρότερων μέτρων να επεκταθεί παγκύπρια, προκειμένου να προληφθεί νέα έξαρση κρουσμάτων.

Πλήγμα στο ποδόσφαιρο

Τα 20 κρούσματα που έχουν εντοπιστεί στην Νέα Σαλαμίνα και το 1 του Εθνικού Άχνας προκαλούν προβληματισμό ως προς την εφαρμογή και την τήρηση του πρωτοκόλλου της ΚΟΠ. Πηγές από το Υπουργείο Υγείας, μιλώντας στην «Κ» εξήγησαν ότι αυτή την στιγμή διερευνώνται όλες οι πιθανές αιτίες που οδήγησαν την Νέα Σαλαμίνα στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, ενώ δεν αποκλείεται να γίνουν αναπροσαρμογές στο υγειονομικό πρωτόκολλο το επόμενο διάστημα.

Αρμόδιες πηγές με γνώση του πρωτοκόλλου της ΚΟΠ ανέφεραν στην «Κ» ότι, από ιατρικής απόψεως, καλύπτει τις ανάγκες, ωστόσο πολλές από τις πρόνοιές του δεν είναι απόλυτα εφαρμόσιμες, ούτε είναι δυνατόν να επιτηρούνται πλήρως. Η άποψη αυτή αφορά σε πρόνοιες που αφορούν στην απολύμανση των μπαλών μετά την προπόνηση, όπως και ολόκληρου του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται. Σχετικά με τα αποδυτήρια, ένα ερώτημα που προκύπτει είναι το κατά πόσο μπορούν να τηρούνται οι αποστάσεις των 2τ.μ. ανά άτομο που προνοεί το πρωτόκολλο και τα 4τ.μ. ανά άτομο στο γυμναστήριο. Μάλιστα, η άποψη που εκφράζεται αναφορικά με την διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων στις ποδοσφαιρικές ομάδες, είναι ότι είναι ασύμφορη οικονομικά στο κράτος. Η εν λόγω εκτίμηση γεννά ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον γίνεται αποτελεσματικός έλεγχος στους ποδοσφαιριστές.

Πηγή: Η Καθημερινή / Του Γιάννου Λύτρα 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X