ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Συναγερμός στις Αρχές για νέα άφιξη μεταναστών

Οι πρώτες πληροφορίες

24news team

Σε συναγερμός τέθηκαν οι Αρχές, νωρίς το βράδυ της Παρασκευής (12/04), μετά από πληροφορία για σκάφος με μετανάστες ανοικτά του Κάβο Γκρέκο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχει ξεκινήσει ήδη η επιχείρηση από Λιμενική Αστυνομία και ΚΣΕΔ ούτως ώστε το σκάφος να φτάσει με ασφάλεια στο νησί μας και να γίνει ακριβής καταγραφή των μεταναστών που επιβαίνουν σε αυτό.

Υπενθυμίζεται, πως στα πλαίσια αντιμετώπισης της έξαρσης του μεταναστευτικού, μετά τις μαζικές αφίξεις των τελευταίων ημερών, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης επισκέφθηκε την περασμένη Δευτέρα (08/04) τον Λίβανο όπου και είχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Najib Mikati. Στη μεταξύ τους συνάντηση, ο ΠτΔ είχε λάβει δέσμευση για εντατικοποίηση επιτήρησης προς εντοπισμό παράνομων κυκλωμάτων.

Δεν διαφοροποιούνται τα μέτρα ασφαλείας

Η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών του τελευταίου διαστήματος και η ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στην περιοχή απασχόλησε τη συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ), την Παρασκευή, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, είπε ο κ. Λετυμπιώτης.

Σε δηλώσεις, ύστερα από τη συνεδρία του ΣΕΑ, που έγινε στην παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών, Άμυνας, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και του Διοικητή ΚΥΠ και Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας και ερωτηθείς τι απασχολεί περισσότερο, ο κ. Λετυμπιώτης, αφού σημείωσε ότι το ΣΕΑ θα βρίσκεται σε διαρκή σύνοδο, είπε ότι δεν είναι ζήτημα ανησυχίας, καθώς «ο ρόλος του ΣΕΑ είναι να αξιολογεί διαρκώς τα δεδομένα όπως αυτά εξελίσσονται και να υπάρχει η απαιτούμενη ανταλλαγή απόψεων ως προς την αξιολόγηση αυτών των δεδομένων».

Κληθείς να πει αν υπάρχει διαφοροποίηση των μέτρων ασφαλείας, ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι έγινε «η αξιολόγηση των δεδομένων».

Έγινε παρουσίαση «στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από το κάθε αρμόδιο Υπουργείο, των δεδομένων που έχουν ενώπιον τους», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς κατά πόσον προβληματίζει την Κυβέρνηση το ενδεχόμενο νέας ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή σε σχέση με το Ιράν και κτυπήματα σε ισραηλινούς στόχους στην Κύπρο, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι δεν έχει κάτι τέτοιο υπόψη της η Κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι αυτό που «είπαμε από την πρώτη στιγμή μετά την 7η Οκτωβρίου (και την επίθεση της Χαμάς) και είναι αυτό το κάλεσμα που απευθύνουμε διεθνώς, είναι ότι θα πρέπει να μην υπάρξει κλιμάκωση αυτής της κρίσης για την ευρύτερη περιοχή».

Σε ερώτηση με ποιον τρόπο απειλείται η Κύπρος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «απειλείται ολόκληρη η περιοχή», προσθέτοντας ότι «η όποια κλιμάκωση, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, είναι κάτι που θα επηρεάσει την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής».

«Εμείς, ως Κυπριακή Δημοκρατία, από την πρώτη στιγμή έχουμε απευθύνει αυτό το κάλεσμα διεθνώς», ενώ «το τελευταίο διάστημα έχουμε δει, λόγω αυτής της κατάστασης στην περιοχή, τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές», στις οποίες «επικεντρώθηκαν οι προσπάθειες μας προς τη διαχείριση του» θέματος, ανέφερε και πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε διαρκώς σε αξιολόγηση όλων των δεδομένων καθημερινά».

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει κάτι νεότερο σε σχέση με την πρόσκληση που απεύθυνε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να επισκεφθούν τον Λίβανο, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να ανακοινωθεί, προσθέτοντας ότι «το γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας βρίσκεται διαρκώς σε επαφή με τα γραφεία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι κάτι που βρίσκεται στο τραπέζι, είναι κάτι που ο ίδιος ο Πρόεδρος το έχει ανακοινώσει και όταν υπάρξουν συγκεκριμένες εξελίξεις αυτές θα ανακοινωθούν επίσημα».

 Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X