ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στο επίκεντρο ξανά η Κύπρος - Απάτη εκατομμυρίων σε βάρος ολιγάρχη

Ο παραπονούμενος είναι ρωσικής καταγωγής

24news team

Η Κύπρος βρίσκεται στο επίκεντρο μιας μεγάλης υπόθεσης απάτης 600 εκατομμυρίων δολαρίων εναντίον του αμφιλεγόμενου Ισραηλινού επιχειρηματία και έμπορου όπλων Arcadi Gaydamak, ρωσικής καταγωγής.

Αυτό προκύπτει βάσει και ενός τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ που μεταδόθηκε πρόσφατα στο δημοφιλές Channel 12 του Ισραήλ αλλά και ξένων δημοσιευμάτων.

Οι δικηγόροι του 70χρονου επιχειρηματία φαίνεται ότι έχει απευθυνθεί στις Κυπριακές Αρχές, ισχυριζόμενος ότι άτομο της εμπιστοσύνης του πελάτη του, τον εξαπάτησε, μεταφέροντας σε τραπεζικό λογαριασμό στην Κύπρο, το επίμαχο ποσό.

Το εν λόγω άτομο φέρεται να έχει και κυπριακή υπηκοότητα, αλλά οι δικηγόροι του Gaydamak φέρονται να αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες επ' αυτού.

Η καταγγελία κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Αρχηγείο Αστυνομίας και φέρεται να συνοδεύεται από στοιχεία και έγγραφα.

Το φερόμενο έγκλημα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του εξωτερικού σχεδιάστηκε στο Λουξεμβούργο και εκτελέστηκε μέσω της Κύπρου. Οι δικηγόροι του Gaydamak υπέβαλαν επίσης καταγγελίες στις αρχές τόσο στο Λουξεμβούργο όσο και στο Ισραήλ.

Σημειώνεται πως την εν λόγω υπόθεση έφερε στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος».

Επιβεβαιώνει η Αστυνομία

Σε επικοινωνία του 24news με την Ελένη Κωνσταντίνου, Λειτουργός κλάδου Επικοινωνίας του Αρχηγείου Αστυνομίας για την συγκεκριμένη υπόθεση ανέφερε: «Η Αστυνομία διερευνά την εν λόγω καταγγελία, αφού σύμφωνα με αυτήν, πρόσωπο μετέφερε σε τραπεζικό λογαριασμό στην Κύπρο συγκεκριμένο ποσό», προσθέτοντας πώς «Οι έρευνες συνεχίζονται μέχρι να διαπιστωθεί ποια είναι τα αδικήματα, το ακριβές ποσό και ποια είναι τα εμπλεκόμενα πρόσωπα».

Εξάλλου σημείωσε πώς διερευνάται σε ποια χώρα διαπράχθηκα τα αδικήματα ενώ μας ανέφερε πώς αν διαπράχθηκαν σε άλλες χώρες, η Αστυνομία Κύπρου αν χρειαστεί θα συνδράμει στο έργο τους, μέσω αιτήματος δικαστικής συνδρομής.

Ποιος είναι ο Gaydamak 

Ο Arcadi Gaydamak γεννήθηκε το 1952 στη Μόσχα. Σε ηλικία 20 ετών, ο Gaydamak ήταν ένας από τους πρώτους Εβραίους που μετανάστευσαν στο Ισραήλ από τη Σοβιετική Ένωση του Leonid Brezhnev και έλαβαν την ισραηλινή υπηκοότητα. Είπε ότι αρχικά σκόπευε να υπηρετήσει στον Ισραηλινό Στρατό, αλλά κατέληξε στη Γαλλία, όπου άνοιξε μεταφραστικό γραφείο. 

Το 1982, η Gaydamak Translations άνοιξε ένα υποκατάστημα στον Καναδά. Την περίοδο εκείνη ξεκίνησε διεθνείς δραστηριότητες, σε εισαγωγές και εξαγωγές. Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, δημιούργησε δεσμούς στη Ρωσία και το Καζακστάν και απέκτησε διάφορους επιχειρηματικούς οργανισμούς σε όλη την Ευρώπη. 

Είναι παντρεμένος με την Ειρήνη Τζιρολνίκοβα, με την οποία έχει τρία παιδιά. Μιλάει Ρωσικά, Γαλλικά και Αγγλικά. Μιλάει επίσης πορτογαλικά και εβραϊκά σε βασικό επίπεδο.

Τον Δεκέμβριο του 2008, ο Gaydamak επέστρεψε στη Ρωσία και εγκαταστάθηκε στη Μόσχα. Τον Φεβρουάριο του 2009, αναφέρθηκε ότι επιδίωκε να ανακτήσει τη ρωσική του υπηκοότητα, που έχασε όταν μετανάστευσε στο Ισραήλ πριν από δεκαετίες. 

Ο Gaydamak έλαβε την τιμητική υπηκοότητα της Αγκόλας. Κατέχει γαλλικά, καναδικά και ισραηλινά διαβατήρια.

Προσπάθησε να δημιουργήσει και πολιτική καριέρα στο Ισραήλ, περί το 2007 ωστόσο απέτυχε. Επίσης είχε εμπλοκή στα ποδοσφαιρικά δρόμενα της χώρας, αγοράζοντας μάλιστα και την ομάδα Beitar Jerusalem από την οποία παραιτήθηκε τον Ιούλιο του 2009. 

Τον Οκτώβριο του 2009, ο Gaydamak και ο Γάλλος μεγιστάνας Pierre Falcone καταδικάστηκαν από γαλλικό δικαστήριο για οργάνωση εμπορίας όπλων στην Αγκόλα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου το 1993-1998 για το ποσό των 790 εκατομμυρίων δολαρίων, κατά παράβαση του Πρωτοκόλλου της Λουσάκα . Καταδικάστηκε ερήμην σε έξι χρόνια φυλάκιση, αλλά η καταδίκη του για τις κατηγορίες εμπορίας όπλων ανατράπηκε από το Εφετείο του Παρισιού στις 29 Απριλίου 2011. Η Γαλλία είχε προσπαθήσει να εκδώσει τον Gaydamak από το Ισραήλ, αν και η ισραηλινή νομοθεσία άλλαξε στο μεσοδιάστημα

Επίσης, τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου, ο Gaydamak κατηγορήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο του Τελ Αβίβ για υποψίες για ξέπλυμα χρήματος μέσω της Bank Hapoalim μαζί με αρκετούς διευθυντές της τράπεζας και τον Ιταλο-Ισραηλινό επιχειρηματία Nahum Galmor .

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X