ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αρχιεπισκοπικές Εκλογές: Τα τελικά αποτελέσματα

Όλες οι εξελίξεις των Αρχιεπισκοπικών εκλογών στο 24News

24news team

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της καταμέτρησης ψήφων για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές.

Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος 18,39%, Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος 3,24%, Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος 35,68%, Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος 9,80%, Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος 14,79%, Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας 18,10%.

Οι πολίτες επέλεξαν τους τρεις ιεράρχες που θα τεθούν ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, για την ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου. Πρόκειται για τους Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο με 35.69%, Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο με 18,39% και Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα με 18,10%.

Η διαδικασία εκλογής, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, διεξάγεται σε δύο στάδια: Στο πρώτο στάδιο είναι η κατάρτιση του τριπροσώπου, με καθολική ψηφοφορία και στο δεύτερο στάδιο είναι η εκλογή του Αρχιεπισκόπου από την Ιερά Σύνοδο. 

Πιο κάτω μπορείτε να δείτε πως κύλησε η μέρα (18/12) των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών έτσι όπως την κάλυψε η ομάδα του 24News

Τα αποτελέσματα στο 95%

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα με καταμετρημένο το 95% των ψήφων: Λεμεσού 35,26%, Ταμασσού 18,49%, Πάφου 18,22%, Κωνσταντίας 13,8%, Μόρφου 9,89%, Κυρηνείας 3,3%.

Κλειδώνουν οι τρεις πρώτες θέσεις για τους Μητροπολίτες Λεμεσού, Ταμασού και Πάφου στο 85% των ψήφων

O Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος προηγείται με 36,39% στην καταμέτρηση των αποτελεσμάτων για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές, έχοντας καταμετρημένο το 85% των αποτελεσμάτων παγκύπρια, ενώ όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Έφορος Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, Ιωάννης Χαριλάου, έπονται ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας με 19,37%, και ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος με 17,5%.

Σε δηλώσεις του στην Αρχιεπισκοπή ο κ. Χαριλάου ανέφερε ακόμη ότι ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος λαμβάνει 13,17%, ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος 10,08% και ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος 3,49%.

Σημείωσε ότι η επόμενη ενημέρωση θα είναι για το 100% των καλπών, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει την ακριβή ώρα, καθώς αναμένουν τη συμπερίληψη όλων των καλπών και να διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχει κάτι που πρέπει να μελετήσουν.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χαριλάου είπε ότι έμειναν λίγες κάλπες για να ενσωματωθούν, ενώ δεν έχει καμία Μητρόπολη ολοκληρωθεί στο 100%.

Στο 30,2% η προσέλευση μέχρι τις 17:45

Η προσέλευση των πολιτών στις κάλπες μέχρι τις 17:45 ήταν 30,2%, σύμφωνα με τον Ιωάννη Χαριλάου, Γενικό Έφορο Αρχιεπισκοπικών Εκλογών.

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΕΠΑΡΧΙΑ    ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ     ΨΗΦΗΣΑΝ      ΠΟΣΟΣΤΟ

Ι.Α. Κύπρου:                            133,553             35,006              26,17%
Ι.Μ Πάφου:                              60,073               20,902              34,79%
Ι.Μ Κιτίου:                               79,154               18,239              23,04% 
Ι.Μ Κυρήνειας:                        3,796                 1,222               32,19%
Ι.Μ Λεμεσού:                           147,736             45,162             30,57%
Ι.Μ Μόρφου:                           17,790                 5,971              33,56%
Ι.Μ Κωνσταντίας:                   33,313                 14,450            43,38%
Ι.Μ Κύκκου:                              1,787                   856                47,90%
Ι.Μ Ταμασού:                           42,146               15,062             35,74%
Ι.Μ Τριμυθούντος:                 29,230                 8,880               30,38%

ΣΥΝΟΛΟ:                                 549,793              165,750             30,20%

Οι κάλπες έκλεισαν και η διαδικασία της καταμέτρισης έχει ξεκινήσει. 

Ολοκληρώθηκε στις 18:00 η ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου, η οποία ξεκίνησε στις 10.00 το πρωί της Κυριακής, με διακοπή μιας ώρας το μεσημέρι.

Μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, άρχισε η κατά τόπους καταμέτρηση στα εκλογικά κέντρα. Μόλις ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, θα συμπληρωθεί και θα σφραγιστεί το Φύλλο Καταμέτρησης Ψήφων και τα αποτελέσματα θα αποσταλούν με τηλεομοιότυπο στο Γενικό Έφορο Αρχιεπισκοπικών Εκλογών.

Οι προεδρεύοντες, οι οποίοι παραμένουν στα Εκλογικά Κέντρα με την κάλπη, έχουν οδηγίες να φωτογραφίσουν το Φύλλο Καταμέτρησης Ψήφων με το κινητό τους και να το αποστείλουν και ηλεκτρονικά με email.

Το Φύλλο Καταμέτρησης Ψήφων περιλαμβάνει αριθμητικά και ολογράφως τις ψήφους των υποψηφίων, ενώ τα αποτελέσματα, συγκεντρωτικά, για 942 κέντρα, θα βγουν από το Γραφείο του Γενικού Εφόρου, στην Αρχιεπισκοπή.

Με το πέρας της εκλογικής διαδικασίας, οι επόμενες τρεις μέρες είναι μέρες ενστάσεων. Μετά την πάροδο των τριών ημερών, ο Γενικός Έφορος Αρχιεπισκοπικών Εκλογών θα μαζέψει όλες αυτές τις ενστάσεις αν υπάρχουν και θα πρέπει να τις παραδώσει στον Τοποτηρητή και στην Ιερά Σύνοδο.

Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου αφού παρέλθουν οι 3 μέρες, εντός 5 ημερών θα πρέπει η Ιερά Σύνοδος να συνεδριάσει για να μελετήσει τις ενστάσεις, να επικυρώσει το αποτέλεσμα και να καταρτίσει το τριπρόσωπο.

Ακολούθως εντός 3 ημερών, η Ιερά Σύνοδος θα επιλέξει τον Αρχιεπίσκοπο από το τριπρόσωπο που ήδη θα έχει καταρτιστεί.

Τον Αρχιεπισκοπικό θώκο διεκδικούν κατά ιεραρχική τάξη ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος, Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος, Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας.

Το εκλογικό του δικαίωμα για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές άσκησε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Απόσπασμα από τις δηλώσεις του αναφέρει χαρακτηριστικά… «Ως Έλληνας ορθόδοξος χριστιανός, θεώρησα τιμή μου αλλά και υποχρέωσή μου να εξασκήσω το εκλογικό μου δικαίωμα».

Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας: «Πρέπει όλοι σήμερα να συνειδητοποιήσουν ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους να ψηφίσουν στις αρχιεπισκοπικές εκλογές»

Την ευαρέσκειά του για τη διεξαγωγή αδιάβλητων διαδικασιών στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές εξέφρασε σήμερα ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας, πριν ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, την Κυριακή, στην Εκκλησία Αγίου Νικολάου, στην Έγκωμη, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρο.

Σημειώνοντας ότι «σήμερα είναι μια σημαντική και ιστορική μέρα για την Εκκλησία της Κύπρου» ο υποψήφιος για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο είπε ότι «είμαστε ευτυχείς γιατί υπάρχουν αδιάβλητες διαδικασίες και όντως θα αποτυπωθεί η βούληση του λαού που θα ψηφίσει».

Πρέπει όλοι σήμερα να συνειδητοποιήσουν ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους να ψηφίσουν στις αρχιεπισκοπικές εκλογές, ανέφερε ο Μητροπολίτης Ταμασού, προσθέτοντας ότι η Εκκλησία της Κύπρου αφορά όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου, τους Χριστιανούς Ορθοδόξους, είτε εκκλησιάζονται είτε όχι.

«Αυτή η Εκκλησία τους ανήκει, είναι τα κληροδοτήματα των παππούδων τους, είναι η περιουσία των προγόνων τους και οφείλει η Εκκλησία και το πνεύμα της το αγιαστικό να τους μεταφέρει αλλά και τη στήριξή της και την ευημερία να τους χαρίσει» είπε.
Άρα, είπε, «θεωρώ ότι είναι η ώρα της αλλαγής. Αν ο κόσμος θέλει η Εκκλησία να ξαναγίνει φιλική προς τον κάθε άνθρωπο και με πρακτικές λύσεις να ξαναβρεθούμε κοντά του, να στηρίξουμε τους νέους, τους εργαζόμενους και τις ευάλωτες ομάδες όπως τους αξίζει, σήμερα πρέπει να σηκωθούν από τη ξεκούραση, να μας χαρίσουν 15 λεπτά για να φέρουν τη μεγάλη αλλαγή της ποιμαντικής της Εκκλησίας με πρακτικούς τρόπους και με πάρα πολύ αγάπη».

Ερωτηθείς ποια είναι τα μηνύματα που παίρνει και αν είναι χαμηλή η προσέλευση, ο Μητροπολίτης Ταμασού είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να δούμε την προσέλευση, πάντοτε είναι πυκνή το πρωί, «αναμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί, θεωρώ όμως ότι πρέπει να συνειδητοποιήσει ο κόσμος ότι τους αφορά αυτή η εκλογή».

Πολλοί μη εκκλησιαζόμενοι ή ακόμη και αντίθετοι με την Εκκλησία λένε «Τι μας ενδιαφέρει;» είπε ο Μητροπολίτης. Ωστόσο πρόσθεσε «αν όντως θέλετε να σας αφορά η Εκκλησία και σε κάποιο στάδιο της ζωής σας να σας φανεί χρήσιμη, είναι αυτό το οποίο οι παππούδες σας και οι προγονοί σας ήθελαν, δώστε μας την ευκαιρία να αλλάξουμε τη ρότα του καραβιού και να τη φέρουμε κοντά στο λαό του Θεού».

Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος: «Ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα πρέπει να είναι ο άνθρωπος της αγάπης»

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα πρέπει να είναι ο άνθρωπος της αγάπης, δήλωσε σήμερα ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος, προσερχόμενος στο εκλογικό κέντρο στην Εκκλησία Αγίου Νικολάου, στην Έγκωμη για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές.

Εξέφρασε βαθύτατη ικανοποίηση για την παρούσα εκλογική διαδικασία «σε αντίθεση με τις προηγούμενες αρχιεπισκοπικές εκλογές του 2006, που ήταν μια παρωδία εκλογών και ένας εμπαιγμός του λαού αφού η καλπονοθεία ήταν ωμή και απροκάλυπτη, και μάλιστα κάτω από τα διάφορα βλέμματα μιας ένοχης πολιτείας».

Σήμερα, ήρθη στο ύψος των περιστάσεων η Ιερά Σύνοδος και ψήφισε ένα εκλογικό νόμο που πραγματικά διασφαλίζει μια ομαλή και αδιάβλητη ψηφοφορία, ανέφερε.

Εξέφρασε την άποψη ότι ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα πρέπει να είναι ο άνθρωπος της αγάπης και δέκτης και πομπός των μηνυμάτων του ουρανού και του στεναγμού των πεπεδημένων της γης και πομπός κυμάτων παρηγοριάς αγάπης, ειρήνης, στοργής και αλήθειας. «Και αυτός είναι ο (Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής) Ησαΐας», είπε.

Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος: «Η Εκκλησία πάντοτε διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σ’ όλα τα επίπεδα της ζωής της Κύπρου»

Ευγνωμοσύνη προς τον κυπριακό λαό εξέφρασε ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος για την μαζική, όπως είπε, προσέλευσή του στα εκλογικά κέντρα για να ψηφίσει τις αρχιεπισκοπικές εκλογές.

Ο Μητροπολίτης Βασίλειος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στις 12:30 το μεσημέρι στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Παραλίμνι.

Στις δηλώσεις του είπε ότι η μαζική προσέλευση του κόσμου φανερώνει την θέληση του λαού να εκλεγεί ο καλύτερος ως διάδοχος στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, δεδομένου, όπως είπε, ότι η Εκκλησία πάντοτε διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σ’ όλα τα επίπεδα της ζωής της Κύπρου, θρησκευτικά, κοινωνικά, θέματα παιδείας ή οτιδήποτε άλλο.

«Ευχαριστώ και τα ΜΜΕ που μας έδωσαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με τον λαό μας, όπως και όλους τους συνεργάτες μας που επιστρατεύτηκαν για αυτή την εκλογική διαδικασία. Εύχομαι το καλύτερο», κατέληξε.

Επαναρχίζει η ψηφοφορία 

Επανήρχισε στις 14:00 μετά από διάλειμμα μιας ώρας η ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου.

Όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Έφορος Αρχιεπισκοπικών Εκλογών Γιάννης Χαριλάου, μέχρι τη 13.00 είχε ψηφίσει το 15,41% των εκλογέων και συγκεκριμένα από 548.793 ψηφοφόρους ψήφισαν 84.588.

Διάλειμμα στα εκλογικά κέντρα

Έκλεισαν στη 13.00 για διάλειμμα μιας ώρας οι κάλπες που έχουν στηθεί την Κυριακή για ανάδειξη του νέου Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου.

Η ψηφοφορία θα επαναρχίσει στις 14:00 και θα ολοκληρωθεί στις 18.00, ενώ αν χρειαστεί θα δοθεί παράταση μιας ώρας.

Νίκος Χριστοδουλίδης: «Ο κόσμος πρέπει αν ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα»

Πρέπει να ασκούμε το εκλογικό μας δικαίωμα σημείωσε ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ψήφισε την Κυριακή για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές στο εκλογικό κέντρο της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής, στην Γεροσκήπου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, ο κ. Χριστοδουλίδης ευχήθηκε και εξέφρασε την ελπίδα όπως η Ιερά Σύνοδος λάβει τις «σωστές αποφάσεις» σε σχέση με τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.

Έναν Αρχιεπίσκοπο, συνέχισε, που διαχρονικά διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κυπριακή κοινωνία, ειδικότερα σε θέματα που άπτονται δύσκολων συνθηκών για την κοινωνία μας σήμερα.

Είπε ότι βρισκόμαστε κοντά και στην διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι δύο εκλογές δεν έχουν καμία σχέση, ενώ αναφέρθηκε στη σημασία της συμμετοχής των εκλογέων στην διαδικασία. Όταν υπάρχει αυτό το δικαίωμα θα πρέπει να το ασκούμε, σημείωσε.

Είναι σημαντικό, συνέχισε «που υπάρχει αυτή η ευκαιρία» και χαρακτήρισε πρωτοποριακό το γεγονός ότι ο κυπριακός λαός έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία του Αρχιεπισκόπου. Από εκεί και πέρα οι εισηγήσεις της κυπριακής κοινωνίας θα ληφθούν υπόψη από την Ιερά Σύνοδο, η οποία θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις, κατέληξε.

Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος: «Ας επιλέξει ο καθένας εκείνον με τον οποίο ταυτίζεται περισσότερο»

Κάλεσε όλο τον κόσμο να ψηφίσει, «να χρησιμοποιήσει αυτό το δικαίωμα που δίνει το καταστατικό της Εκκλησίας της Κύπρου και να μην αφήσει άλλους ν’ αποφασίσουν για τον ίδιο», δήλωσε ο εκ των διεκδικητών του αρχιεπισκοπικού θρόνου, Τοποτηρητής του Θρόνου και Μητροπολίτης Πάφου, Γεώργιος, αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα εντός του ναού του Αποστόλου Βαρνάβα.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά, ο Πάφου, Γεώργιος είπε ότι όλοι οι υποψήφιοι έχουν εκθέσει το όραμα και το πρόγραμμά τους ενώπιον του κόσμου. «Ας επιλέξει ο καθένας εκείνον με τον οποίο ταυτίζεται περισσότερο για να μπορέσει να συμβάλλει με την ψήφο του στην υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων για το καλό της εκκλησίας μας» είπε.

Απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι υπάρχει μια ωρίμανση της δημοκρατικής εκλογικής διαδικασίας και στην εκκλησία, ο Τοποτηρητής του Θρόνου είπε ότι φαίνεται πω ο κόσμος συνειδητοποίησε ότι οι Αρχιεπισκοπικές εκλογές είναι ένα εκκλησιαστικό γεγονός, το οποίο, όσο κι αν παρατηρούνται κάποιες εξάρσεις τις τελευταίες ημέρες, κρατήθηκε σε χαμηλούς τόνους. «Γιατί πάντα πρέπει να σκεφτόμαστε και την επόμενη ημέρα, αλλά και την συνείδηση του λαού, η οποία δεν πρέπει να διαταραχθεί» είπε.

Θετικά θα είναι όλα τα μηνύματα, συνέχισε, γιατί αν γίνουν όλα με τον δημοκρατικό τρόπο που έχουν αποδεχθεί και εξαγγείλλει θα είναι αποδεκτό το όποιο αποτέλεσμα. Ο Πάφου Γεώργιος είπε ότι σήμερα θα βρίσκεται συνεχώς στην Αρχιεπισκοπή.

Μητροπολίτης Λεμεσού: «Μέρα γιορτής για την Εκκλησία η σημερινή»

Ως «ημέρα γιορτής» της Εκκλησίας, η οποία δίνει το δικαίωμα στο λαό να επιλέξει τριπρόσωπο, από το οποίο θα εκλεγεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος, χαρακτήρισε τις σημερινές εκλογές ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, εκ των διεκδικητών του Αρχιεπισκοπικού θρόνου.

Ευδιάθετος και χωρίς να τον διακατέχει αγωνία, όπως ο ίδιος δήλωσε, ο Μητροπολίτης Λεμεσού άσκησε στις 11.00 το πρωί, το εκλογικό του δικαίωμα στον Ιερό Ναό Αγίας Νάπας.

«Είναι σημαντικό και χαρμόσυνο γεγονός. Είναι ημέρα γιορτής διότι η Εκκλησία δίδει το δικαίωμα στον λαό να επιλέξει τριπρόσωπο, το οποίο θα τεθεί ενώπιον της Ιεράς Συνόδου για να εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Λεμεσού Αθανάσιος, εξερχόμενος από την εκκλησία της Αγίας Νάπας.

Κληθείς να στείλει το δικό του μήνυμα, ο εκ των διεκδικητών του θρόνου κάλεσε τον κόσμο να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, και να προσευχηθούμε ο Θεός να φωτίσει την Ιερά Σύνοδο να επιλέξει τον πιο κατάλληλο για αρχιεπίσκοπο».

Ερωτηθείς κατά πόσο αγωνιά για το αποτέλεσμα ή όχι ο Μητροπολίτης Λεμεσού ανέφερε ότι δεν είναι σίγουρος για τίποτα και ότι δεν έχει καμία αγωνία. Είπε ακόμη ότι τη μέρα θα την περάσει, όπως συνήθως, στη Μητρόπολη Λεμεσού.

Ομαλή η διαδικασία ψηφοφορίας για τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές, δήλωσε ο Γενικός Έφορος

Κανονικά άρχισε το πρωί της Κυριακής η διαδικασία ψηφοφορίας στα 942 εκλογικά κέντρα που έχουν στηθεί παγκύπρια για τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές, δήλωσε ο Γενικός Έφορος, Γιάννης Χαριλάου κάνοντας γι’ ακόμη μια φορά έκκληση στον κόσμο να προσέλθει και να ψηφίσει τον εκλεκτό του.

Σε δηλώσεις στην Αρχιεπισκοπή λίγο μετά την έναρξη της ψηφοφορίας και συνοδευόμενος από τον Γενικό Διευθυντή του ΥΠΕΣ, Κώστα Κωνσταντίνου και τον νομικό σύμβουλο, Σίμο Αγγελίδη, ο κ. Χαριλάου είπε ότι η διαδικασία «κυλά ομαλότατα» και παράκλησή του είναι, αυτή η ήπια διαδικασία να συνεχιστεί μέχρι το τέλος της ψηφοφορίας.

Η διαδικασία είναι αντίστοιχη και παρόμοια με τι Προεδρικές εκλογές, αλλά με πιο πολύπλοκο τρόπο λόγω των ιδιαιτεροτήτων των εκκλησιαστικών εκλογών, σημείωσε. Πρόκειται για μια δημοκρατική διαδικασία με διασφαλισμένο το αδιάβλητο, συνέχισε, και παρέχει διευκόλυνση σε όσους θέλουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, να το πράξουν. Απηύθυνε για ακόμη μια φορά έκκληση σε όσους ενδιαφέρονται να ψηφίσουν να μπουν στην ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Κύπρου και μέσω του συνδέσμου που υπάρχει, να μάθουν ποιο είναι το εκλογικό τους κέντρο. Μπορούν επίσης να τηλεφωνήσουν στο 22 554600, συμπλήρωσε.

Ο κ. Χαριλαου είπε ότι θα προβεί και πάλι σε δηλώσεις στο διάλειμμα μεταξύ 13.00 και 14.00 το μεσημέρι και λίγο μετά τις 18.00 και το κλείσιμο των καλπών. Οι ενημερώσεις θα αφορούν το ποσοστό προσέλευσης και μετά το κλείσιμο θ’ αρχίσει η καταμέτρηση των ψήφων.

Το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό απόψε, ανέφερε, λέγοντας ότι η καταμέτρηση θα γίνει κατά τόπου στα εκλογικά κέντρα, θα αποσταλλεί το δελτίο καταμέτρησης στην Αρχιεπισκοπή για να ενσωματωθεί στο λογισμικό που θα βγάλει τα παγκύπρια αποτελέσματα. «Είναι μια δύσκολη και επίπονη προσπάθεια, ως εκ τούτου δεν μπορώ να υποσχεθώ την ώρα» είπε.

Το ποσοστό προσέλευσης δεν καθορίζει ουσιαστικά εάν ένα αποτέλεσμα είναι έγκυρο ή άκυρο, ανέφερε σημειώνοντας ότι υπάρχουν σχεδόν 549.000 ψηφοφόροι και όσοι εξ αυτών επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, αυτοί θα μετρήσουν για το τελικό αποτέλεσμα. Η έκκλησή του, είπε, είναι ο λαός να ασκήσει αυτό το εκλογικό του δικαίωμα.

Ο Γιάννης Χαριλάου χαρακτήρισε άψογη την συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΣ είπε ότι οι εκκλησιαστικές εκλογές έχουν τις ιδιομορφίες τους, όμως το Υπουργείο εδώ και χρόνια κάνει εκλογές, είναι μέρος των αρμοδιοτήτων του. «Σίγουρα με αυτή την εκλογική διαδικασία ανεβάζουμε τις στροφές για τις Προεδρικές εκλογές. Αλλά εργαζόμαστε για τις Προεδρικές εδώ και 6 μήνες, αθόρυβα. Στις 5 του Γενάρη θα έχουμε την υποβολή των υποψηφιοτήτων. Νομίζω όλα τρέχουν ομαλότατα για την διεξαγωγή των Προεδρικών εκλογών στις 5 του Φλεβάρη και στις 12 εάν χρειαστεί δεύτερος γύρος».

Ο Σίμος Αγγελίδης, νομικός σύμβουλος της Αρχιεπισκοπής, ανέφερε ότι συνέβαλλε κι αυτός στο μικρό βαθμό που του αναλογεί για να επιβεβαιώσουν ότι αυτές οι εκλογές θα είναι αδιάβλητες, αντικειμενικές και ορθές. Όλοι, πιστοί και εκκλησία, έχουν διατηρήσει χαμηλούς τόνους, όπως κάποιος θα ανέμενε, κατέληξε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης άσκησε πρώτος το εκλογικό του δικαίωμα. Σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Εκ των καλών, να εκλεγεί ο καλύτερος»

Ομαλή η διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας στις Επαρχίες

Επί ποδός η Αστυνομία στην Πάφο

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση