ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αρχιεπισκοπικές: Ομαλή η διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας στις Επαρχίες

Άνοιξαν στις 10.00 το πρωί οι κάλπες - Υπενθυμίζεται πως από τις 13.00 μέχρις τις 14.00 θα υπάρχει διάλλειμα στα εκλογικά κέντρα

ΚΥΠΕ

Περιφέρεια Λευκωσίας

Άνοιξαν στις 10.00 το πρωί, χωρίς κανένα πρόβλημα, οι κάλπες στην αρχιερατική περιφέρεια Λευκωσίας, για την ανάδειξη του νέου Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου, μετά την χηρεία του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, στις 7 Νοεμβρίου, όταν ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος εκοιμήθη μετά από μακρά μάχη με τον καρκίνο.

Τον Αρχιεπισκοπικό θώκο διεκδικούν κατά ιεραρχική τάξη οι Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος, Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος, Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας.

Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 18:00, με διακοπή για μεσημβρινό διάλειμμα μεταξύ 13:00-14:00. Αν χρειαστεί θα δοθεί κάποια παράταση μιας ώρας.

Τα Εκλογικά Κέντρα λειτουργούν ως επί το πλείστον σε Ναούς, αίθουσες Ναών και σε κάποιες περιπτώσεις σε Σχολεία ή Κοινοτικά Συμβούλια.

Τα εκλογικά κέντρα θα είναι 942 στο σύνολο παγκύπρια και ανά αρχιερατική επαρχία κατανέμονται ως εξής: Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου 199, Πάφος 136, Κιτίου 121, Κυρηνείας 7, Λεμεσό 253, Μόρφου 45, Κωνσταντίας και Αμμοχώστου 50, Κύκκου και Τυλληρίας 4, Ταμασού και Ορεινής 74 και Τριμυθούντος και Λευκάρων 53.

Περιφέρειες Αμμοχώστου και Λάρνακας 

Ομαλά διεξάγεται από τις 10.00 το πρωί της Κυριακής η εκλογική διαδικασία για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές στην Λάρνακα και την Αμμόχωστο. Στην επαρχία Λάρνακας και συγκεκριμένα στην περιφέρεια της Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου θα λειτουργήσουν 121 εκλογικά κέντρα και 242 θάλαμοι ψηφοφορίας. Δικαίωμα ψήφου έχουν 79 χιλιάδες 135 ψηφοφόροι. Ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κοντού στις 11.00 το πρωί.

Στην Ορεινή Λάρνακας και συγκεκριμένα στο τμήμα που υπάγεται στην περιφέρεια της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής θα λειτουργήσουν 3 εκλογικά κέντρα και 6 θάλαμοι ψηφοφορίας όπου δικαίωμα ψήφου θα έχουν 489 ψηφοφόροι. Συγκεκριμένα θα λειτουργήσει ένα εκλογικό κέντρο στην Οδού όπου θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα 223 κάτοικοι της Οδού και της Μελίνης.

Εκλογικά Κέντρα θα λειτουργήσουν στην Βαβατσινιά όπου θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα 101 ψηφοφόροι και στους Αγίους Βαβατσινιάς 165 ψηφοφόροι. Στην περιφέρεια της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής θα λειτουργήσουν συνολικά 74 εκλογικά κέντρα και δικαίωμα ψήφου θα έχουν 42 χιλιάδες 78 ψηφοφόροι. Ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαίας θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις 1200 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην Έγκωμη στο Κέντρο Β’.

Στην περιφέρεια της Ιεράς Μητρόπολης Τριμυθούντος θα λειτουργήσουν 53 εκλογικά κέντρα και θα στηθούν 106 θάλαμοι ψηφοφορίας. Συνολικά δικαίωμα ψήφου θα έχουν 29 χιλιάδες 200 ψηφοφόροι. Από τα 53 εκλογικά κέντρα τα 31 θα είναι στην επαρχία Λάρνακας και ο αριθμός των ψηφοφόρων ανέρχεται στις 15 χιλιάδες 644. Ο Μητροπολίτης Τριμυθούντος Βαρνάβας αναμενόταν να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στον Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας στο Δάλι στο κέντρο β’ η ώρα 10.00.

Στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου θα λειτουργήσουν 50 εκλογικά κέντρα και 100 θάλαμοι ψηφοφορίας. Δικαίωμα ψήφου έχουν 33 χιλιάδες 106 ψηφοφόροι ενώ σε ολόκληρη την Κύπρο οι πρόσφυγες με καταγωγή την επαρχία Αμμοχώστου είναι 110 χιλιάδες. Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι στις 12.30 το μεσημέρι.

Το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας Φώτη Φωτίου σε ανακοίνωση αναφέρει πως σύμφωνα με ενημέρωση που έτυχε από τον Γενικό Έφορο Εκλογών για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές Ιωάννη Χαριλάου, έχουν γίνει διευθετήσεις για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι Εγκλωβισμένοι μας που διαβιούν στην Καρπασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ δικαίωμα ψήφου έχουν 210 εγκλωβισμένοι. Η Δημοκρατία μερίμνησε να παρέχει λεωφορείο για την μεταφορά των εγκλωβισμένων που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Μέχρι χθες βράδυ δεν υπήρξε κάποιο ενδιαφέρον από εγκλωβισμένους για να μεταφερθούν οργανωμένα με το λεωφορείο ούτως ώστε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Σε περίπτωση που ύπαρξη ενδιαφέρον, το λεωφορείο θα ξεκινήσει από το κατεχόμενο Ριζοκάρπασο συνοδεία των Ηνωμένων Εθνών, θα διέλθουν από το οδόφραγμα Δερύνειας και θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε τρία κέντρα στο Δημοτικό Σχολείο Αχερίτου στις Βρυσούλες τα οποία θα ενσωματωθούν με τις ψήφους των κατοίκων της περιοχής.

Οι κάλπες θα είναι ανοικτές από τις 10.00 το πρωί μέχρι τη 1300 το μεσημέρι και από τις 1400 μέχρι τις 1800 το απόγευμα. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος γίνεται με την παρουσίαση ταυτότητας ή εκλογικού βιβλιαρίου.

Αφού ολοκληρωθεί η ψηφοφορία, καταμετρηθούν τα ψηφοδέλτια και αποσταλούν τα αποτελέσματα στον Γενικό Έφορο Εκλογών, για σκοπούς φύλαξης οι κάλπες θα μεταφερθούν στην Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου μέχρι την περίοδο που τέθηκε για εξέταση πιθανών ενστάσεων.

Περιφέρεια Λεμεσού

Χωρίς προβλήματα ξεκίνησε η ψηφοφορία για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές στη Λεμεσό, σύμφωνα με τον Έφορο Εκλογής Αρχιερατικής Επαρχίας της Μητρόπολης Λεμεσού, Έπαρχο Μάριο Αλεξάνδρου. Στις 10.00 το πρωί ήταν προγραμματισμένο να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στη Λεμεσό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ενώ στις 11.00 θα ακολουθήσει ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ, ο Μάριος Αλεξάνδρου «από τις 8.30 το πρωί έχουν στελεχωθεί τα εκλογικά κέντρα με τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι θα εργαστούν σήμερα. Πέραν των 325 δημοσίων υπαλλήλων, εκ των οποίων οι 253 θα είναι προεδρεύοντες, έχουν επιστρατευτεί επίσης και άλλοι για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους εάν χρειαστεί».

Στις 10.00 το πρωί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμενόταν να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο Κέντρο Α' στην εκκλησία Αγίου Νεκταρίου. Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Νάπας, στις 11.00 το πρωί.

Στη Λεμεσό θα ψηφίσουν 147.736 εκλογείς και θα λειτουργήσουν 253 εκλογικά κέντρα σε εκκλησίες, παρακείμενες αίθουσες, σχολεία ή ακόμη και γραφεία και χώρους κοινοτικών συμβουλίων. Θα λειτουργήσουν 161 εκλογικά κέντρα στους Δήμους και 92 στις κοινότητες.

Το μεγαλύτερο εκλογικό κέντρο με 916 εκλογείς θα λειτουργήσει στην εκκλησία Αγίου Νικολάου και το πιο μικρό με 105 εκλογείς στο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Μύλου.

Οι εκλογείς για να ψηφίσουν, θα πρέπει απαραιτήτως να έχουν μαζί τους την πολιτική τους ταυτότητα ή το εκλογικό τους βιβλιάριο.

Στα Κέντρα δεν θα υπάρχει αστυνομική φρούρηση, θα υπάρχουν όμως αστυνομικές περιπολίες για αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων ή δυσάρεστων περιστατικών και ήδη η Αστυνομία Λεμεσού έχει καταρτίσει σχέδιο δράσης.

Η καταμέτρηση των ψήφων θα γίνεται επί τόπου στα εκλογικά κέντρα και στη συνέχεια τα αποτελέσματα θα στέλλονται με φαξ και email προς την Αρχιεπισκοπή.

Οι κάλπες στη συνέχεια θα μεταφερθούν στην επαρχιακή διοίκηση Λεμεσού και στη συνέχεια στα γραφεία της ΜΜΑΔ στη Λευκωσία όπου θα παραμείνουν εκεί για τρείς μέρες σε περίπτωση που υπάρχει ένσταση.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση