ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«SOS» εκπέμπει ο πνεύμονας της γης (Βίντεο)

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου κατακαίγεται από αριθμό-ρεκόρ δασικών πυρκαγιών

Της Έλενας Αποστόλου

Περιβαλλοντική τραγωδία στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών της Βραζιλίας να καταγράφει το μεγαλύτερο κύμα πυρκαγιών της τελευταίας πενταετίας γεγονός που εγείρει φόβους για τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή.

Το Ινστιτούτο κατέγραψε πάνω από 74.000 φωτιές από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα. Αριθμός αυξημένος κατά 82% από την ίδια περίοδο κατά το περασμένο έτος, στο οποίο έχουν καταγραφεί 39.194 πυρκαγιές. Το τελευταίο μεγάλο κύμα πύρινης καταστροφής είχε καταγραφεί το 2016 με 66.222 φωτιές.

Πολλές από τις φωτιές σύμφωνα με τους ειδικούς ξεσπούν από φυσικά αίτια συνεπεία και της ξηρασίας, ενώ πολλές άλλες είναι αποτελέσματα εμπρησμών που αποσκοπούν στην αποψίλωση των δασικών περιοχών, έτσι ώστε να μετατραπούν σε βοσκοτόπους. Οι φωτιές πάντως έρχονται σε μια χρονική στιγμή όπου ο πρόεδρος της Βραζιλίας δέχεται σκληρή κριτική για την περιβαλλοντική πολιτική του.

Το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου, αυτό του Αμαζονίου, αποτελεί πολύ σημαντική αποθήκη άνθρακα, που επιβραδύνει τους ρυθμούς της κλιματικής αλλαγής. Συνιστά, επίσης, οικοσύστημα για τρία εκατομμύρια είδη φυτών και ζώων, αλλά και για ένα εκατομμύριο αυτοχθόνων.

Πηγή: kathimerini.com.cy

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X