ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σεισμοί Κύπρου και Τουρκίας - Ποια η κατάσταση στην περιοχή

Καθησυχάζει ο Δ/ντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης

Ελαφράς μορφής σεισμική δόνηση σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας και έγινε αισθητή στην Λεμεσό και στην Πάφο, ενώ νέα ισχυρότερη σεισμική δόνηση καταγράφηκε σήμερα, Τετάρτη, στην Τουρκία. Αν και η σεισμική δόνηση που κατεγράφη στην Κύπρο ήταν ισχύος 3,2 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ και αυτή στην Τουρκία 6,2 Ρίχτερ, το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης καθησυχάζει και αναφέρει πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Όπως ανέφερε στο 24News, ο Διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, Κώστας Κωνσταντίνου, οι δύο σεισμικές δονήσεις δεν συνδέονται μεταξύ τους και τις χαρακτήρισε ως απόλυτα φυσιολογικές σεισμικές δραστηριότητες για την περιοχή μας. Όσον αφορά τον σημερινό σεισμό που επηρέασε την Τουρκία, ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι, παρά το γεγονός ότι ήταν 6,2 Ρίχτερ, θεωρείται μικρός σεισμός, όσον αφορά την δυνατότητά του να επηρεάσει την περιοχή μας, καθώς η απόστασή του από την Κύπρο ήταν μεγάλη. Όπως εξήγησε, δεν επρόκειτο για έναν τεράστιο σεισμό, ο οποίος θα προκαλούσε ένα ντόμινο αντιδράσεων στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, οι δύο σεισμοί δεν συνέβησαν στο πλαίσιο του ιδίου τόξου, ώστε να υπάρχει η υποψία ότι μπορεί να επηρεαστεί η άλλη άκρη του τόξου, αφού ήδη συνέβη στην μία άκρη.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, οι μηχανισμοί της γένεσης των σεισμών στις δύο περιοχές είναι διαφορετικοί, αν και τα φαινόμενα αυτά είναι συνήθη στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, η οποία θεωρείται σεισμογόνος περιοχή.

Η σεισμική δόνηση στην Κύπρο

Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι τη Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2019 και ώρα 23:18 καταγράφηκε από το σεισμολογικό δίκτυο του Τμήματος αισθητή σεισμική δόνηση μεγέθους M=3,2 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο βόρεια της Σαλαμιού, 26 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης της Πάφου και εστιακό βάθος 25 χιλιόμετρα. Ο σεισμός έγινε ελαφρά αισθητός από κατοίκους της επαρχίας Πάφου και Λεμεσού.

6,2 Ρίχτερ στην Τουρκία 

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε πριν σήμερα στην Τουρκία, 233 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σμύρνης, όπως μεταδίδει το «Έθνος» στην διαδικτυακή του έκδοση.

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο είχε αρχικά υπολογίσει το μέγεθος του σεισμού σε 5,8 Ρίχτερ και στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι ο σεισμός ήταν 6, 2 Ρίχτερ. Το εστιακό βάθος του σεισμού προσδιορίζεται στα 27 χιλιόμετρα. 

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, κάποιες ζημιές καταγράφηκαν σε παλαιά κτήρια, ενώ δεν υπήρξε αναφορά για τραυματισμούς πολιτών, αν και προκλήθηκε πανικός, λόγω της ισχύος του σεισμού.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X