ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ροή μεταναστών: «Φαινόμενο ασυνήθιστο» για την Κύπρο τον Σεπτέμβριο

Αναζητούνται τρόποι διαχείρισης

Η ροή προσφύγων και αιτητών ασύλου κατά το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη στην Κύπρο ήταν «ένα φαινόμενο ασυνήθιστο για τα δεδομένα της χώρας», σύμφωνα με την επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) του ΟΗΕ στην Κύπρο, Νατάσα Ξενοφώντας Κουδουνά, η οποία επεσήμανε ότι η κατάσταση απαιτεί αλληλεγγύη και συνεργασία.

Η κ. Ξενοφώντος Κουδουνά δήλωσε ότι «χαιρετίζουμε την πολιτική πρωτοβουλία για συντονισμένη ανθρωπιστική βοήθεια στο σημαντικό ζήτημα της μετανάστευσης, ένα ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει η Κύπρος ως μεσογειακή χώρα».

Διαβάστε, επίσης: Ροή μεταναστών: «Μελανά σημεία» και κάμερες στην νεκρή ζώνη

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό ζήτημα, η κ. Ξενοφώντος Κουδουνά επεσήμανε την ανάγκη αλληλεγγύης και καταμερισμού ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, δηλώνοντας ταυτόχρονα την ετοιμότητα του ΔΟΜ Κύπρου να συμβάλει καθοριστικά στο έργο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος και προστασίας.

«Ο ΔΟΜ εδώ και καιρό ενθαρρύνει την πρόσβαση σε εναλλακτικές, νόμιμες και ασφαλείς οδούς για τους μετανάστες. Αυτό σημαίνει ότι οι μετανάστες δεν θα αναγκάζονται να αναζητούν επικίνδυνες διαδρομές τις οποίες εκμεταλλεύονται εγκληματίες», είπε.

Πρόσθεσε ότι «οι κοινές δράσεις του ΔΟΜ Κύπρου και της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο σε τομείς όπως τη διάσωση ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα, συμβάλλουν στη συνολική ανθρωπιστική προσπάθεια που γίνεται στο μεταναστευτικό ζήτημα».

Επεσήμανε, επίσης, την ανάγκη «να υπάρχουν πρωτοβουλίες για κοινωνική ενσωμάτωση μέσα από την εργασία».

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X