ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ακάμας - Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά (Pics,Vid)

«Πρόκειται ξεκάθαρα για κακόβουλη ενέργεια»

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Τμήματος Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα στις 09:30 στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα, έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο. Στο σημείο παραμένουν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι το πρωί θα τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Μέχρι στιγμής έχουν καεί περίπου 100 εκτάρια άγριας βλάστησης.

Σημειώνεται πως για το έργο κατάσβεσης τέθηκε σε εφαρμογή το Σχέδιο Ίκαρος που αφορά τις επιχειρήσεις των πτητικών μέσων, αφού συνδράμουν το 1 αεροπλάνο του Τμήματος Δασών και 4 εκμισθωμένα ελικόπτερα της Δημοκρατίας, καθώς και το συντονιστικό ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς.

Βίντεο: Γιώργος Στέλικος

Προηγούμενη ενημέρωση

Σε επικοινωνία του 24News με τον κοινοτάρχη του Νέου Χωριού, Ανδρέα Χριστοδούλου, ενημερωθήκαμε στη περιοχή δεν υπάρχουν σπίτια πράγμα που τον οδηγεί στο να πιστεύει ότι πρόκειται για εμπρησμό.

Ενώ τα αίτια πρόκλησης των πυρκαγιών διερευνώνται δημιουργείται το εύλογο ερώτημα αν πρόκειται για εμπρησμό αφού τις τελευταίες μέρες πολλές εστίες πυρκαγιών έχουν ξεσπάσει στην Πάφο.

Ο διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, μίλησε στο 24News για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς. «Οι άνεμοι είναι ισχυροί και αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση με αποτέλεσμα να δυσκολεύει το έργο της κατάσβεσης της φωτιάς».

Εξάλλου όπως αναφέρει πυρκαγιά ξέσπασε σε πέντε διαφορετικά μέτωπα και όπως δήλωσε ο κ. Αλεξάνδρου πρόκειται ξεκάθαρα για πυρκαγιά η οποία τέθηκε κακόβουλα, «Έχει ενεργοποιηθεί το σχέδιο Ίκαρος. Τα πράγματα είναι καλύτερα όμως αναμένουμε ακόμη δυνάμεις πυρόσβεσης να φτάσουν στην περιοχή. Δεν είναι εύκολο να βρεθούν στον Ακάμα όσο γρήγορα θα θέλαμε»

Τι είναι το σχέδιο Ίκαρος;

Το Σχέδιο «Ίκαρος» αφορά τον τρόπο συντονισμού και χρήσης εναέριων μέσων σε περιπτώσεις μεγάλων πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές περιοχές στις οποίες επιχειρούν πέραν των έξι πτητικών μέσων.

Συγκεκριμένα αφορά τον τρόπο πυρόσβεσης από αέρα και έδαφος με τον συντονισμό της Εθνικής Φρουράς

Το Υπουργείο Γεωργίας καταδικάζει τις κακόβουλες πυρκαγιές στον Ακάμα

Το Υπουργείο Γεωργίας καταδικάζει τις κακόβουλες πυρκαγιές στον Ακάμα και διατυπώνει την αποφασιστικότητα του να προχωρήσει με την ολοκληρωμένη διαχείριση της Χερσονήσου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος εκφράζει τη θλίψη του για τις πυρκαγιές που τέθηκαν κακόβουλα σε περιοχές εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα.

Εκφράζει επίσης τη λύπη του για το γεγονός ότι ένα τόσο καταστροφικό μέσο, η φωτιά, χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης, ώστε η Πολιτεία να εγκαταλείψει την προσπάθεια διάσωσης, διατήρησης και αειφόρου διαχείρισης του Εθνικού Δασικού Πάρκου στον Ακάμα, προς όφελος της Κύπρου.

Το Υπουργείο σημειώνει πως δεν φαίνεται να είναι τυχαίο το γεγονός ότι πριν από κάθε προγραμματισμένη συνάντηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Διαχείρισης του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Ακάμα, εκδηλώνονται πυρκαγιές στην περιοχή.

Επιπρόσθετα, στέλνει ξεκάθαρα το μήνυμα ότι η πολιτική του δεν επηρεάζεται από τέτοιου είδους ενέργειες και ότι θα προχωρήσει με αποφασιστικότητα και μέσα στα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα στην εφαρμογή του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα.

Το Υπουργείο Γεωργίας επισημαίνει, πως εντός του 2022 θα παραδοθεί στο κοινό ένα Εθνικό Δασικό Πάρκο, το οποίο θα λειτουργεί προστατεύοντας το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, παρέχοντας οφέλη στις κοινότητες και εξυπηρετώντας τους χιλιάδες επισκέπτες που φτάνουν στην περιοχή.

Σημειώνει δε, πως το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος επιχειρεί στην περιοχή όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η πυρκαγιά με ισχυρές επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης ενώ τέθηκε σε εφαρμογή και το Σχέδιο Ίκαρος, που αφορά τις επιχειρήσεις των πτητικών μέσων, ώστε να διασφαλιστεί η κατάσβεσή της το συντομότερο δυνατό.

Νωρίτερα

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα άλλη μία πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή ενώ τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Τμήματος Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος η φωτιά εκδηλώθηκε στις 07:20 στην τοποθεσία «Πέλλης» της κοινότητας Ίνειας, στην περιοχή του Ακάμα. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο στις 09:15 αφού έκαψε 2 εκτάρια με άγρια βλάστηση.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς εργάστηκαν 21 άτομα του Τμήματος Δασών με 6 πυροσβεστικά οχήματα, 1 πυροσβεστικό όχημα της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας καθώς επίσης και τα 2 εκμισθωμένα ελικόπτερα της Δημοκρατίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X