ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Άλασσα: Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά (pics)

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

24news team

Μάχη με τις φλόγες δίνουν ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης στην περιοχή της Άλασσας, όπου το μεσημέρι της Παρασκευής (04/08) ξέσπασε πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα και άγια βλάστηση. Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Ανδρέα Κεττή, η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί περιμετρικά. 

Πρόεδρος: Θα εξεταστεί το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των ποινών

Θα υπάρξουν αποφάσεις και μια ενδεχόμενη απόφαση είναι η αυστηροποίηση των ποινών, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης αναφορικά με το θέμα των πυρκαγιών, σημειώνοντας παράλληλα ότι ένα άλλο θέμα που είναι προς συζήτηση είναι και η τοποθέτηση καμερών με σκοπό την πρόληψη των πυρκαγιών.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος μετέβη απόψε στο Συντονιστικό Κέντρο στην περιοχή του χωριού Λιμνάτι που συστάθηκε για συντονισμό των Υπηρεσιών που συμμετέχουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών που μαίνονται στην επαρχία Λεμεσού, είπε ότι «είμαι εδώ για να ενημερωθώ από πρώτο χέρι για την εξέλιξη της πυρκαγιάς, αλλά και για να συγχαρώ όλους αυτούς τους άνδρες και τις γυναίκες, και οφείλω να αναφέρω ότι είμαι ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος από τον επαγγελματισμό τους και από όλα όσα έχω δει στην προσπάθεια για κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Είναι όλοι εδώ, η Πυροσβεστική, η Υπηρεσία Θήρας, η Αστυνομία, η Πολιτική Άμυνα, το Τμήμα Δασών, ο κ. Αλεξάνδρου που είναι στην άλλη πλευρά όπου μαίνεται η πυρκαγιά, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, ο οποίος έχει διοριστεί με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ως συντονιστής διότι εμπλέκονται πολλές Υπηρεσίες, και ο οποίος είναι παντού και πάντοτε. Παρακολουθούν, θα αξιολογήσουν την κατάσταση και θέλω δημόσια να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς την Κυβέρνηση του Ισραήλ και της Ιορδανίας που ανταποκρίθηκαν αμέσως.

Από πλευράς Ιορδανίας θα είναι εδώ (πυροσβεστικά αεροσκάφη) αύριο το πρωί στην αεροπορική Βάση ‘Ανδρέας Παπανδρέου’. Από πλευράς Ισραήλ αναμένω στη βάση της αξιολόγησης και της ενημέρωσης που θα γίνει.Έχουμε λάβει γνώση για την πρόθεση από πλευράς των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας, αν επιθυμούμε να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Στη βάση της αξιολόγησης που θα ακούσω προσωπικά απόψε θα λάβουμε αποφάσεις για το πώς θα προχωρήσουμε».

Ερωτηθείς για τα αίτια της πυρκαγιάς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είχα μια συνομιλία με τον Αστυνομικό Διευθυντή Λεμεσού, αλλά το πρώτο και βασικό είναι, και χαίρομαι που όταν ήρθα εδώ για το πρώτο που ενημερώθηκα ήταν ότι προληπτικά έχει ζητηθεί σε κάποιους συμπολίτες μας να φύγουν από τα σπίτια τους διότι οι ανθρώπινες ζωές είναι το πρωτεύον. Από κει και πέρα όταν ολοκληρωθεί (η επιχείρηση κατάσβεσης) είμαι σίγουρος ότι η Πυροσβεστική μαζί με τις άλλες Υπηρεσίες του κράτους θα προχωρήσουν στη σχετική έρευνα, θα έχουμε πόρισμα και από κει και πέρα θα πράξουμε στη βάση αυτού»’.

Πρόσθεσε ότι «σίγουρα είμαστε τυχεροί που έχουμε τέτοιους επαγγελματίες, το είδαμε πολλές φορές διαχρονικά. Την ίδια στιγμή πρέπει και ο καθένας από μας να αναλάβουμε την προσωπική μας ευθύνη. Γιατί αντιλαμβάνεστε ότι σε πολλές των περιπτώσεων οι πυρκαγιές οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα. Άρα, επειδή μπαίνουμε και στην περίοδο των διακοπών πρέπει όλοι μα όλοι να είμαστε προσεκτικοί, έχουμε προσωπική ευθύνη, για να μη βρεθούμε σε δυσάρεστες εξελίξεις».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι πυρκαγιές μαίνονται σε διάφορα μέτωπα και υπάρχουν υπόνοιες εμπρησμού και ερωτηθείς κατά πόσο θα πρέπει να εξεταστούν περαιτέρω αποτρεπτικά μέτρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «σίγουρα πρέπει πρώτα να περιμένουμε τα πορίσματα για να μπορούμε να μιλάμε επί συγκεκριμένων δεδομένων. Δεν θέλω να βιαστώ να αναφερθώ σε αίτια χωρίς να γνωρίζω. Εξάλλου, αυτή τη στιγμή δεν είναι αυτό που μας ενδιαφέρει.

Από και πέρα στη βάση των πορισμάτων που θα έχουμε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους, ναι, θα έχουμε αποφάσεις και μια ενδεχόμενη απόφαση είναι η αυστηροποίηση των ποινών. Υπάρχει και ένα άλλο θέμα που συζητούσαμε προηγουμένως σε σχέση με τις κάμερες. Για να μπορεί μια έρευνα να οδηγηθεί σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα πρέπει να υπάρχουν και οι δυνατότητες. Άρα, οι κάμερες είναι ένα θέμα για το οποίο γίνονται συζητήσεις εδώ και καιρό, θα πρέπει να προχωρήσουμε».

Πρόσθεσε ότι «και η Πολιτική Άμυνα, και η Πυροσβεστική και η Αστυνομία, όλοι κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν. Και θέλω να τους ευχαριστήσω δημόσια για το τι έχω δει από την ώρα που είμαι εδώ. Από κει και πέρα και εσείς και εγώ και ο καθένας από μας έχουμε προσωπική ευθύνη και αυτή την ευθύνη πρέπει να την αναλάβουμε».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «η Ιορδανία ανταποκρίθηκε αμέσως, αύριο το πρωί στις 8 το αργότερο θα είναι στην αεροπορική βάση (τα αεροσκάφη) όποια και αν είναι η αποψινή εξέλιξη της πυρκαγιάς. Από πλευράς Ισραήλ αναμένουν αύριο το πρωί να τους ενημερώσουμε.

Σε ό,τι αφορά τους συμπατριώτες μας έχουμε ζητήσει κάποιες διευκρινίσεις. Θα δούμε τα δεδομένα το πρωι και θα αποφασίσουμε στη βάση των συστάσεων των ειδικών. Δεν είμαι ειδικός επί του θέματος, δεν θέλω να πω περισσότερα, αν είναι υπό έλεγχο (οι πυρκαγιές), αν δεν είναι. Άκουσα και πολλά ερχόμενος εδώ που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δεν είμαι ειδικός να μιλήσω για το θέμα της πυρκαγιάς, είμαι εδώ για να ενημερωθώ από τη μια, αλλά και να ευχαριστήσω εκ μέρους της Πολιτείας, εκ μέρους του κυπριακού λαού όλους τους άνδρες και τις γυναίκες από όλες τις Υπηρεσίες, διότι δεν είναι μόνο σήμερα, αλλά εδώ και καιρό, καθημερινά, βρίσκονται αντιμέτωποι με τέτοιου είδους δυσάρεστα φαινόμενα».

Έρχονται δυνάμεις από Ιορδανία και Ισραήλ

Με τρία συνολικά ελικόπτερα, συνδράμει η Ιορδανία στις προσπάθειες για κατάσβεση της πυρκαγιάς που μαίνεται στην επαρχία Λεμεσού ενώ βοήθεια αναμένεται να αποστείλει και το Ισραήλ για τις εναέριες επιχειρήσεις που αναμένεται να επαναρχίσουν νωρίς το πρωί του Σαββάτου.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, αύριο το πρωί αναμένονται στην Κύπρο τρία ελικόπτερα από την Ιορδανία, δύο Super Puma και ένα Mi-26, ενώ πτητικά μέσα πυρόσβεσης αναμένεται να στείλει και το Ισραήλ.

Επί ποδός βρίσκονται ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και εναέρια μέσα που επιχειρούν στα μέτωπα της πυρκαγιάς. Το έργο της πυρόσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που εξακολουθούν να πνέουν στην περιοχή.

Νωρίτερα το απόγευμα δόθηκε οδηγία για εκκένωση της κοινότητας Κορφής, ενώ με τη συνδρομή της Αστυνομίας και της Πολιτικής Άμυνας εκκενώθηκαν προληπτικά οκτώ μεμονωμένες κατοικίες με συνολικά 40 άτομα, 25 ενήλικες και 15 παιδιά στην Άλασσα. Σύμφωνα με τον κ. Κεττή δεν υπάρχει πληροφορία από τις πυροσβεστικές δυνάμεις για καμένες κατοικίες, ωστόσο σύμφωνα με πολίτες σε αρκετές περιπτώσεις η φωτιά πέρασε από αυλές κατοικιών στην Κορφή.

Λόγω της πυρκαγιάς, ο δρόμος Αγίας Ειρήνης – Κορφής – Αγίου Μάμα – Τριμίκλινης εξακολουθεί να είναι κλειστός και από τις δύο κατευθύνσεις. Επίσης, λόγω της φωτιάς έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση στις κοινότητες Απεσιάς και Κορφής. Σύμφωνα με την Αρχή Ηλεκτρισμού, Κύπρου, η επαναφορά της ηλεκτροδότησης υπολογίζεται να γίνει στις 20.30 το βράδυ.

Να σημειωθεί ότι λόγω της πυρκαγιάς πυκνοί μαύροι καπνοί έχουν καλύψει αρκετές περιοχές της Λεμεσού.

 

Χωρίς ρεύμα περιοχές

Καμία αναφορά για καμένες κατοικίες

Όπως τονίζει ο κος Κεττής σε ανάρτησή του, δεν υπάρχει κάποια πληροφορία για από τις πυροσβεστικές δυνάμεις για καμένες κατοικίες. «Διευκρινίζεται ότι προστατεύθηκαν κατά την εξέλιξη, αρκετές κατοικίες και κυρίως μεμονωμένες», σημειώνει.

Έκλεισαν δρόμοι 

Λόγω πυρκαγιάς, ο δρόμος Αγίας Ειρήνης -Κορφής – Αγίου Μάμα – Τριμίκλινης, είναι κλειστός και από τις δύο κατευθύνσεις.

Αναζωπύρωση στον Άγιο Μάμα 

Μια μέρα μετά αφότου τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά στον Άγιο Μάμα, μικρή αναζωπύρωση στην περιοχή έθεσε σε κινητοποίηση το Τμήμα Δασών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον εκπρόσωπο Τύπου του Τμήματος Δασών, το μεσημέρι της Παρασκευής (04/08) παρατηρήθηκε αναζωπύρωση στην περιοχή του Αγίου Μάμα όμως η «κατάσταση δεν εμπνέει ανησυχία».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση