ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Φονική Πυρκαγιά: Υπό κράτηση ο 67χρονος - Τέσσερις νεκροί (pics,vid)

Αγώνας να αποφευχθούν τα χειρότερα

24news team

Δραματικές, κυριολεκτικά, είναι οι ώρες που βιώνουν περιοχές τόσο της Επ. Λεμεσού όσο και της Επαρχίας Λάρνακας στις οποίες επεκτάθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου (3/7). Καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας η Πυροσβεστική Υπηρεσία έδινε μάχη με τις φλόγες ενώ συνολικά οκτώ κοινότητες εκκενώθηκαν.

Μάλιστα η πυρκαγιά εξελίχθηκε σε φονική αφού τέσσερα πρόσωπα εντοπίστηκαν απανθρακωμένα έξω από το χωριό Οδού, σε ακτίνα 400 μέτρων από καμένο αυτοκίνητο.

Να σημειωθεί πώς φαίνεται να έχουν αποφευχθεί τα χειρότερα και ο στόχος των δυνάμεων ασφαλείας όπως η πύρινη λαίλαπα να μην πλησιάσει την βουνοκορφή προς το δάσος Μαχαιρά.

Χειροπέδες σε 67χρονο

Η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 67χρονου υπόπτου. Σύμφωνα με πληροφορίες η πυρκαγιά φαίνεται να ξεκίνησε από χωράφι ιδιοκτησίας του. Να σημειωθεί ότι ο εν λόγω άνδρας οδηγήθηκε το πρωί της Κυριακής, 4 Ιουλίου, ενώπιον Δικαστηρίου, όπου αποφασίστηκε η οκταήμερη κράτησή του. Σύμφωνα με την Αστυνομία, προέκυψε μαρτυρία εναντίον του 67χρονου, ο οποίος συνελήφθη βάσει δικαστικού εντάλματος. Ανακρινόμενος, έδωσε κάποιους ισχυρισμούς οι οποίοι διερευνώνται, ενώ το ΤΑΕ Λεμεσού συνεχίζει τις εξετάσεις.

Δείτε την προηγούμενη ενημέρωση ΕΔΩ

Ξεκίνησε η αποκατάσταση του κεντρικού δικτύου ηλεκτροδότησης, δύσκολο το έργο

Η Αρχή Ηλεκτρισμού άρχισε το δύσκολο έργο της αποκατάστασης του κεντρικού δικτύου ηλεκτροδότησης που καταστράφηκε από την πύρινη λαίλαπα που μαίνεται στις περιοχές της ορεινής Λεμεσού και Λάρνακας.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Χριστίνα Παπαδοπούλου δήλωσε ότι τα τεχνικά συνεργεία της Αρχής καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες και ίσως μέχρι το βράδυ να υπάρξει αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε μερικές από τις επηρεαζόμενες κοινότητες.

Όπως ανέφερε, από ψες έχουν στηθεί αρκετοί πάσσαλοι του κεντρικού δικτύου, προκειμένου να αρχίσει η διακλάδωση των καλωδίων στις επηρεαζόμενες περιοχές.

Ωστόσο, πρόσθεσε υπάρχουν δυσκολίες στην πρόσβαση λόγω του δύσβατου της περιοχής. «Το δίκτυο είχε στηθεί πριν πολλά χρόνια στην περιοχή, αλλά η μορφολογία έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου οπόταν είναι πολύ δύσκολη η πρόσβαση των συνεργειών και ίσως θα χρειαστεί να ανοιχθούν δρόμου για να δοθεί πρόσβαση σε βαριά οχήματα για την τοποθέτηση κάποιων πασσάλων», είπε.

Εξάλλου, όπως ανέφερε δεν έγινε κατορθωτό τα συνεργεία να εισέλθουν στα επηρεαζόμενα χωριά, προκειμένου να γίνει επί τόπου εκτίμηση της κατάστασης και να εξακριβωθεί επακριβώς το μέγεθος των προβλημάτων.

«Η προτεραιότητα είναι να στήσουμε τον κεντρικό κορμό του δικτύου», είπε, προσθέτοντας ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια και ίσως απόψε να ηλεκτροδοτηθεί μέρος των επηρεαζόμενων κοινοτήτων.

Η κ. Παπαδοπούλου είπε πως μεταφέρθηκαν τρακτέρ και άλλα βαρέα οχήματα για την τοποθέτηση πασσάλων, ενώ η Αρχή ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες επισκευές σε άλλες περιοχές, έτσι ώστε τα διαθέσιμα συνεργεία, ειδικά της Λάρνακας, της Λεμεσού και της Λευκωσίας να επικεντρωθούν στην αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη το δίκτυο λόγω του πύρινου ολέθρου.

Αναζωπύρωση της πυρκαγιάς σε περιοχές της Κοινότητας Οδού της ορεινής Λάρνακας

Αναζωπύρωση της πυρκαγιάς σημειώνεται σε περιοχές της Κοινότητας Οδού της ορεινής Λάρνακας και επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Όπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Κεττής οι αναζωπυρώσεις της πυρκαγιάς στη περιοχή ήταν κάτι το αναμενόμενο και εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει όταν αρχίσουν να αναπτύσσονται ισχυροί άνεμοι.

Είπε πως υπάρχουν κάποιες αναζωπυρώσεις σε περιοχές της Κοινότητας Οδού όπου επιχειρούν και επίγειες αλλά και εναέριες δυνάμεις ούτως ώστε να περιοριστεί η πυρκαγιά..

Ερωτηθείς για ορισμένους κατοίκους που επέστρεψαν στα σπίτια τους ο κ. Κεττής είπε ότι το έργο της εκκένωσης ήταν καθαρά της Πολιτικής Αμυνας από μία φάση και μετά και σίγουρα η Πολιτική Αμυνα θα διαχειριστεί εάν θα επιστρέψουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι.

Πρόσθεσε πως «εφ’ όσον και εξελίσσεται μία κατάσταση με αναζωπυρώσεις της πυρκαγιάς, εμείς δεν έχουμε αναφέρει κάτι για επιστροφή κατοίκων στα σπίτια τους".

Προειδοποιίησε ότι είναι πολύ εύκολο να εγκλωβιστεί κάποιος στις φλόγες και είπε ότι το σημαντικό είναι η ασφάλεια του κοινού.

Επανέλαβε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τα αυτοκίνητα του κατά το δοκούν με δική του πρωτοβουλία.

Πρόεδρος: Είναι μια τραγωδία χωρίς προηγούμενο πλην της εισβολής

Υπό μερικό έλεγχο η κατάσταση λέει ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η περίμετρος καταστροφής υπερβαίνει τα 55 χιλ. τετρ. χλμ. «Πράττουμε ότι είναι δυνατό. Θέλω να πω στους κάτοικους πως η Κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός δίπλα τους, όπως δίπλα θα ήμαστε και δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων. Δεν θα αφήσουμε κανένα μόνο του».

 

Στάχτες και αποκαΐδια: Δείτε πως ξημέρωσε στις καμένες περιοχές (pics)

Συγκλονιστικό - Η καταστροφικότερη πυρκαγιά στην ιστορία της Κύπρου

Κλείνει τους δρόμους η Αστυνομία 

Οι δρόμοι που οδηγούν στα χωριά Λάγια, Μελίνη, Οδού, Ορά και Αγίους Βαβατσινιάς ΔΕΝ είναι προσβάσιμοι για το κοινό, λόγω συνεχών αναζωπυρώσεων. Καλούνται οι πολίτες να ΜΗΝ μεταβαίνουν στις πιο πάνω περιοχές για τη δική τους ασφάλεια.

Αυτά είναι τα τηλέφωνα προς χρήση για άτομα σε έκτακτη ανάγκη 

Φονική η Πυρκαγιά 

Εντοπίστηκαν νεκρά τέσσερα άτομα σε περιοχή έξω από την Κοινότητα Οδούς και φαίνεται πως πρόκειται για τους τέσσερις αλλοδαπούς που αγνοούνταν από χθες.

Σε δηλώσεις του από τη Βαβατσινιά, ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής είπε πως βρέθηκαν τέσσερα απανθρακωμένα πτώματα σε περιοχή έξω από την Κοινότητα Οδού και ενδεχομένως να πρόκειται για τους τέσσερις Αιγύπτιους που αγνοούνταν από χθες.

Πρόσθεσε ότι «στο σημείο μεταβαίνουν ιατροδικαστές για ταυτοποίηση ενώ όλες οι ενδείξεις συνηγορούν πως πρόκειται για τα 4 αγνοούμενα άτομα που αναζητούνταν από χθες».

Στη Σκαρίνου ο συντονισμός εθελοντών

Στη Σκαρίνου γίνεται συντονισμός των εθελοντών που θέλουν να βοηθήσουν με οποιοδήποτε τρόπο στην κατάσβεση της φωτιάς. Σύμφωνα με τον Επίτροπο Εθελοντισμού Παναγιώτη Σεντώνα στο μέτωπο της φωτιάς αξιοποιούνται μόνο εκπαιδευμένα άτομα, ενώ οι υπόλοιποι που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον καταγράφονται τα στοιχεία τους και ενημερώνονται στη συνέχεια για το πώς μπορούν να βοηθήσουν. Ήδη στη Σκαρίνου παραλαμβάνεται υλικό, όπως νερό ξηρά τροφή που με συντονισμό με την πολιτική άμυνα διανέμεται στα μέτωπα. Ο κ. Σεντώνας σημειώνει πως ο μεγάλος φόβος είναι το ενδεχόμενο να ενταθούν οι άνεμοι και γι’ αυτό τον λόγο γίνονται σημαντικές προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά πριν να αυξηθούν τα μποφόρ.

Τέσσερα άτομα αγνοούνται στην Οδού

Από το βράδυ του Σαββάτου (3/7) αγνοούνται τέσσερα άτομα στην κοινότητα Οδού. Ο κοινοτάρχης, Μενέλαος Φιλίππου, ανέφερε ότι αυτή την στιγμή ξεκινά επιχείρηση εντοπισμού τους σε συνεργασία με την πολιτική άμυνα. Πρόκειται για τέσσερα άτομα, από την Αίγυπτο οι οποίοι εργάζονταν στην κοινότητα, τα ίχνη των οποίων αγνοούνται τις τελευταίες ώρες, ενώ το όχημα τους εντοπίστηκε καμένο.

H πρόγνωση καιρού

Οι άνεμοι θα πνέουν το πρωί βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί και στα νότια και ανατολικά παράλια μεταβλητοί, ασθενείς ως μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ, αλλά τοπικά στα δυτικά παράλια μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ. Αργότερα θα καταστούν νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς ως μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια ισχυροί, 5 μποφόρ. Στα νοτιοδυτικά παράλια θα πνέουν παροδικά μέχρι πολύ ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ. 

Απόψε Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς αλλά στα προσήνεμα μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ, για να καταστούν αργότερα γενικά ασθενείς, 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί σταδιακά λίγο ταραγμένη, στα δυτικά και στα βόρεια και μέχρι λίγο ταραγμένη στα υπόλοιπα παράλια. 

*Φωτογραφία από PhotoPlanet8 

Επέστρεψε Ελλάδα λόγω προβλήματος το ένα Canadair CL-415

Σε πρωινές του δηλώσεις ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, ανάμεσα σε άλλα είπε πώς: «Υπάρχει μια αισιοδοξία αλλά παραμένει δύσκολη η κατάσταση, αξιολογείται συνεχώς και λαμβάνονται αποφάσεις».

Εν συνεχεία ενημέρωσε ότι: «Αναμένουμε τις επόμενες ώρες να μπουν στην μάχη και το ένα αεροπλάνο από Ελλάδα, δυστυχώς το δεύτερο λόγω τεχνικού προβλήματος αναγκάστηκε να επιστρέψει Ελλάδα και βεβαίως τα δύο αεροπλάνα από το Ισραήλ, ενώ αναμένεται και ενημέρωση και για τα δύο αεροπλάνα που θα έρθουν από Ιταλία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X