
Μιχάλης Λουκά
Ένα ασυνήθιστο για την εποχή φαινόμενο διαπιστώθηκε (1/7) στην ηλεκτροπαραγωγή, καθώς υπό συνθήκες άπλετης ηλιοφάνειας της καλοκαιρινής περιόδου, η διείσδυση της συμβατικής παραγωγής ήταν υψηλότερη από την αντίστοιχη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Οι must run μονάδες τη ΑΗΚ που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα, δεν έπεσαν σε καμιά περίπτωση κάτω από τα 500 μεγαβάτ, παρότι η εκ των προτέρων εκτίμηση τις ήθελε αισθητά πιο κάτω.
Γύρω στις 9:00 το πρωί της Τρίτης, άρχισε επίσης να παρατηρείται πως η διείσδυση των ΑΠΕ στο μείγμα παραγωγής δεν σημείωνε τη συνήθη άνοδο. Όσο προχωρούσε η μέρα, η συνεισφορά τους έμενε καθηλωμένη αισθητά κάτω από τα 500 μεγαβάτ, με το αποκορύφωνα στα 474 μεγαβάτ.
Η ενημέρωση της ΑΗΚ στον ΔΣΜΚ
Η εξήγηση που έδωσε ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, για το φαινόμενο, ήταν η ακόλουθη: η ΑΗΚ, τους ενημέρωσε ότι προέκυψε πρόβλημα σε γεννήτρια συνδυασμένου κύκλου στον σταθμό στο Βασιλικό και δεν μπορούσε να τεθεί εκτός λειτουργίας.
Κρίθηκε ως εκ τούτου όπως διατηρηθεί σε υψηλότερο επίπεδο η συμβατική παραγωγή ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα αργά το απόγευμα που δεν παράγουν τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Παράλληλα, ο Διαχειριστής αύξησε τις περικοπές από τα ελεγχόμενα φωτοβολταϊκά συστήματα.
Η πραγματική παραγωγή φωτοβολταϊκών (κόκκινη γραμμή) και η εκτιμώμενη παραγωγή υπό κανονικές συνθήκες (γαλάζια διακεκομμένη γραμμή) των ελεγχόμενων φωτοβολταϊκών από SCADA. Η σκιασμένη περιοχή δείχνει την περικοπή ισχύος. Οι μπάρες αποτυπώνουν το ποσοστό περικοπής, το οποίο σε ώρες αιχμής πλησίασε ή και ξεπέρασε το 70%. (1/7/2025)
-------------------------------------
Η ανάλυση των δεδομένων επιβεβαίωσε πως οι μονάδες συμβατικής παραγωγής must run διατήρησαν αδικαιολόγητα υψηλή ισχύ, χωρίς να μειώσουν την παραγωγή τους κάτω από τα 500 MW. Αυτή η πρακτική οδήγησε σε εκτεταμένη περικοπή της παραγωγής από τα φωτοβολταϊκά πάρκα που ελέγχονται από το SCADA του Διαχειριστή.
Το ποσοστό περικοπής ξεπέρασε το 70%, ενώ σε ορισμένα φωτοβολταϊκά πάρκα καταγράφηκαν ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Η ενέργεια που δεν αξιοποιήθηκε λόγω αυτής της περικοπής αντιστοιχεί σε περίπου 700MWh, που μεταφράζεται σε ηλεκτρική κατανάλωση τουλάχιστον 35.000-45.000 νοικοκυριών για μία ημέρα, με δεδομένη ως μέση ημερήσια κατανάλωση τις 16-20 kWh ανά οικία.
Η συνολική ζήτηση του συστήματος, η συμβατική παραγωγή (πραγματική και τι θα έπρεπε να είναι), καθώς και η παραγωγή από φωτοβολταϊκά (πραγματική και τι θα έπρεπε να είναι). Η συμβατική παραγωγή παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, προκαλώντας τον εξαναγκασμό περικοπών στα φωτοβολταϊκά. Η σκιασμένη περιοχή δείχνει την ενέργεια που χάθηκε λόγω αυτού του περιορισμού, που επομίστηκαν όλα τα μεγάλα φωτοβολταϊκά συστήματα.
----------------------------------------
Ρύποι επιπλέον κόστους 31.800 ευρώ
Η περικοπή περίπου 700 MWh καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα είχε ως συνέπεια την αντικατάστασή της από συμβατική παραγωγή, η οποία επιβαρύνει το περιβάλλον με εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Με συντελεστή εκπομπών 650 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά κιλοβατώρα, σύμφωνα με ειδικούς, η συγκεκριμένη ποσότητα ενέργειας μεταφράζεται σε περίπου 455 τόνους CO2 που ρίξαμε στην ατμόσφαιρα χωρίς λόγο.
Με την τρέχουσα τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα να κυμαίνεται γύρω στα 70 ευρώ ανά τόνο, το κόστος αυτών των πρόσθετων ρύπων αντιστοιχεί σε περισσότερα από 31.800 ευρώ, μόνο για χθες.