ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Πού οφείλεται η αύξηση στην τιμή για το χαρτί υγείας

Για το παρατηρητήριο Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου αναμένονται περισσότερες μειώσεις στα προϊόντα, λόγω της εφαρμογής του μέτρου για τον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Αυξήσεις σε χαρτί υγείας, κατεψυγμένα θαλασσινά, μαλακτικά ρούχων, κύλινδρους υγραερίου, φρέσκο κρέας και κυπριακό καφέ κατέδειξε το τελευταίο Παρατηρητήριο Τιμών της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στο χαρτί υγείας, που φτάνει το 17,4% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Συγκρίνοντας ωστόσο με οποιοδήποτε άλλο μήνα του 2023, η τιμή του συγκεκριμένου προϊόντος τον Οκτώβριο είναι σε χαμηλότερα επίπεδα. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών δείχνει ότι από την αρχή του έτους ο δείκτης του προϊόντος ξεκίνησε με 127 μονάδες, έφτασε στις 130 μονάδες τον Μάη ενώ συνέχισε να κυμαίνεται πάνω από 120 μονάδες τους επόμενους μήνες. Τον Σεπτέμβρη η ο δείκτης τιμής του προϊόντος έπεσε στις 102 μονάδες κάτι που σύμφωνα με την Συντονίστρια Κλάδου Ανταγωνισμού Υπηρεσίας Καταναλωτή Αλίκη Ιορδάνου φαίνεται να αποδίδεται στο γεγονός ότι η αγορά κατέγραψε πολλές προσφορές τον Σεπτέμβριο, κάτι που ώθησε προς τα κάτω την τιμή του προϊόντος.

Εξήγησε ότι οι αυξήσεις που καταγράφονται δεν συνιστούν αύξηση κέρδους των επιχειρήσεων αλλά αύξηση λειτουργικού κόστους, και κόστους μεταφορικών που μετακυλίεται στο τελικό προϊόν.

Ερωτηθείσα κατά πόσο θα δούμε εκπτώσεις και στο λιανικό τροφίμων την περίοδο του Black Friday η κυρία Ιορδάνου ανέφερε ότι ανεξάρτητα από το Black Friday υπάρχουν συνεχώς προσφορές στις υπεραγορές και δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί κάτι αυτή την εβδομάδα, που είναι η εβδομάδα του Black Friday.

Ανέφερε επίσης ότι για το παρατηρητήριο Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου αναμένονται περισσότερες μειώσεις στα προϊόντα, λόγω της εφαρμογής του μέτρου για τον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβρη, θα επιβληθεί μηδενικός συντελεστής σε κρεατικά και λαχανικά, γεγονός που προκρίνει ότι εκτός άλλων αλλαγών, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα είναι φέτος φθηνότερο από το αντίστοιχο της περσινής χρονιάς.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση