ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πόσοι είναι οι Κύπριοι ζουν στην Ιταλία

Τι δήλωσε ο Πρέσβης της Κύπρου

Κύπριοι φοιτητές και γονείς Κυπρίων που σπουδάζουν σε περιοχές της βόρειας Ιταλίας, όπως το Μιλάνο, είναι κυρίως τα άτομα που έχουν μέχρι στιγμής επικοινωνήσει με την πρεσβεία της Κύπρου στη Ρώμη, μετά την εξάπλωση του κορωνοϊού σε περιοχές της Ιταλίας.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ιταλία Μηνάς Χατζημιχαήλ, είπε πως ως τώρα επικοινώνησαν με την πρεσβεία γύρω στα δέκα άτομα. "Αυτό που τους λέμε είναι ό,τι αναφέρεται και στη σχετική ταξιδιωτική οδηγία του Υπουργείου Εξωτερικών και στις συστάσεις που έχουν αναρτηθεί από την πρεσβεία στο Twitter", σημείωσε ο κ. Χατζημιχαήλ.

"Ότι δηλαδή θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, να παρακολουθούν τα τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης για τις εξελίξεις και κυρίως να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρχών της Ιταλίας και να μεριμνούν για ατομικά μέτρα προστασίας όπως είναι οι υποδείξεις των ιταλικών αρχών και των διεθνών αρχών υγείας αλλά και της πρεσβείας", πρόσθεσε, και προέτρεψε όσους ενδιαφέρονται για το θέμα αυτό να παρακολουθούν τον λογαριασμό της πρεσβείας στο Twitter όπου υπάρχει ενημέρωση για τις εξελίξεις.

Είπε ακόμη πως όσοι φοιτητές επιθυμούν μπορούν να φύγουν από τις περιοχές για τις οποίες δεν υφίστανται αυτή τη στιγμή περιορισμοί.

Ερωτηθείς πόσοι Κύπριοι ζουν στην Ιταλία, ο κ. Χατζημιχαήλ είπε πως "ξέρουμε ότι υπάρχουν γύρω στους 300 Κύπριους που είναι μόνιμοι κάτοικοι στην Ιταλία, που δεν βρίσκονται σε επικοινωνία με την Πρεσβεία, ούτε είναι εγγεγραμμένοι στο σύστημα εθελοντικής εγγραφής στοιχείων Κυπρίων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό ή επισκέπτονται ξένες χώρες".

Ανέφερε ακόμη πως "δεν υπάρχει υποχρέωση να μας ενημερώνει ο κάθε Κύπριος τουρίστας που έρχεται στην Ιταλία". Σημείωσε πως στη Ρώμη δεν υπάρχει πανικός, ούτε ο κόσμος κυκλοφορεί με μάσκες, ούτε υπάρχουν ελλείψεις στις υπεραγορές. "Υπάρχει όμως μια αυξημένη ανησυχία για το τι γίνεται στο βόρειο τμήμα της χώρας όπου εντοπίζεται το πρόβλημα, ειδικά σε έξι περιοχές, που είναι η Λομβαρδία, το Βένετο, η Εμίλια Ρομάνια, το Λάτιο, το Τρεντίνο και το Πεδεμόντιο", ανέφερε.

Πρόσθεσε πως υφίστανται περιορισμοί εισόδου και εξόδου σε 11 δήμους της Λομβαρδίας και του Παδεμόντιο στους οποίους ζουν 50 χιλιάδες άτομα που είναι σε καραντίνα αυτή τη στιγμή.

"Συνήλθε το Υπουργικό Συμβούλιο, εκδόθηκε ένα νομοθετικό διάταγμα για το πώς αντιμετωπίζεται η επιδημία και βάσει του διατάγματος οι αρχές νομιμοποιούνται να λάβουν όποιο μέτρο κρίνουν απαραίτητο για την αναχαίτιση του ιού όταν υπάρχει τουλάχιστον ένα κρούσμα κάπου για το οποίο δεν είναι γνωστή η πηγή μετάδοσής του", ανέφερε.

"Και για αυτό αυτοί οι δήμοι περιφρουρούνται από την Αστυνομία ώστε να μην μπορεί να μπει και να βγει κανένας και επιβάλλονται ποινές για όσους παραβιάζουν την απαγόρευση, ενώ έκλεισαν προσωρινά τα εκπαιδευτικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα, αναβλήθηκαν οι αθλητικές δραστηριότητες, έκλεισαν οι δημόσιοι χώροι, εστιατόρια, καταστήματα, εκκλησίες κλπ και έχουν μπει σε καραντίνα άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό", είπε ο Πρέσβης της Κύπρου στη Ρώμη.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την ταξιδιωτική οδηγία του Υπουργείου Εξωτερικών για την Ιταλία, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οι Κύπριοι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν στα ακόλουθα τηλέφωνα ή/και να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.oikade.gov.cy για εγγραφή στο σύστημα εθελοντικής εγγραφής στοιχείων Κυπρίων πολιτών, που βρίσκονται για οποιοδήποτε λόγο, στο εξωτερικό.

Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ιταλία
Ambasciata della Repubblica di Cipro
Via Ludovisi 35
00187 Roma
Tel: +39 06 80 88 365-7-9
Fax: +39 06 80 88 338
e-mail: cancelleria@ambasciatacipro.it
Ώρες Γραφείου:
08:30 – 16:00 (Δευτέρα – Παρασκευή)
Εκτός ωρών γραφείου, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το κινητό τηλέφωνο 0039 3888961409.

Λειτουργός Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών (ΥΠΕΞ):
+35 7 99660129 (μόνο σε περιπτώσεις εκτός ωρών εργασίας*)
Τμήμα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ:
+35 7 22801000 (24/7)
Τμήμα Προξενικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ:
+35 7 22651113 (07:30/08:30 – 15:00/16:00, Δευτέρα - Παρασκευή)
* Η τηλεφωνική γραμμή του Λειτουργού Υπηρεσίας είναι διαθέσιμη εκτός ωρών γραφείου και αποσκοπεί στην παροχή βοήθειας σε περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών. Για ερωτήσεις που δεν είναι επείγουσας φύσεως, παρακαλείστε όπως επικοινωνήσετε με την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου, κατά τις συνήθεις ώρες εργασίας μέσω του κεντρικού τηλ +357 22-651000.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X