ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κατάσχεση πλατφόρμας ξεπλύματος χρήματος με πλοκάμια στην Κύπρο

Κοινή ευρωπαϊκή επιχείρηση οδήγησε στην κατάσχεση πλατφόρμας /ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων

Κοινή ευρωπαϊκή επιχείρηση, στην οποία συμμετείχε και η Αστυνομία Κύπρου, είχε ως αποτέλεσμα την κατάσχεση ηλεκτρονικής πλατφόρμας /ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων, στην οποία όπως διαπιστώθηκε γινόταν ξέπλυμα χρήματος, που προέρχεται από παράνομες δραστηριότητες. Της επιχείρησης ηγήθηκαν οι αρχές της Γαλλίας και των ΗΠΑ, με την υποστήριξη της Europol, ενώ πέραν της Κύπρου συμμετείχαν οι αρχές του Βελγίου, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας.

Η πλατφόρμα Bitzlato ενεργούσε ως ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων με έδρα το Hong Kong και παρείχε την δυνατότητα ανταλλαγής κρυπτονοιμισμάτων σε ρούβλια. Οι αρχές επιβολής του νόμου κατάσχεσαν την ψηφιακή υποδομή της πλατφόρμας, με έδρα τη Γαλλία και ανέκριναν ηγετικά στελέχη της διοίκησης της.

Όπως προκύπτει από τις εξετάσεις των διωκτικών αρχών, το 46% των κρυπτονομισμάτων, που ανταλλάχθηκαν στη συγκεκριμένη πλατφόρμα, προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες, που σχετίζονται με απάτες μέσω διαδικτύου, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και παιδική πορνογραφία.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, η οποία ήταν ταυτόχρονη σε όλες τις χώρες που έλαβαν μέρος, εντοπίστηκαν και κατασχεθήκαν 18 εκατομμύρια ευρώ σε κρυπτονομίσματα και παγοποιήθηκαν άλλα 50 εκατομμύρια ευρώ, σε άλλα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων.

Για τη συγκεκριμένη επιχείρηση, μέχρι στιγμής συνελήφθησαν πέντε ύποπτοι, ένας εκ των οποίων στην Κύπρο. Έγιναν οκτώ έρευνες σε υποστατικά σε όλες τις εμπλεκόμενες χώρες, μεταξύ των οποίων η μια στην Κύπρο.

Στην επιχείρηση από κυπριακής πλευράς έλαβαν μέρος η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το Γραφείο Εκτέλεσης Ευρωπαίων Εντολών Έρευνας, στην παρουσία ανακριτών και εισαγγελέα από την Γαλλία και με την βοήθεια και συνδρομή της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης και της Εθνικής Μονάδας Europol.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X