ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πιο αυστηρά μέτρα για διελεύσεις στα κατεχόμενα

Έντεκα νέα μέτρα ανακοίνωσε το «υπουργείο υγείας» στα κατεχόμενα για αποτροπή εξάπλωσης του Covid 19

Έντεκα νέα μέτρα ανακοίνωσε το «υπουργείο υγείας» στα κατεχόμενα για αποτροπή εξάπλωσης του Covid 19 που από την 1η Δεκεμβρίου καταργεί τις 3 κατηγορίες επικινδυνότητας χωρών και θα υπάρχει μόνο μια, ενώ αρκετά μέτρα αφορούν τις διελεύσεις από τα οδοφράγματα.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ως πρώτο μέτρο η επιτροπή επιδημιολόγων του «υπουργείου υγείας» ανακοίνωσε την επέκταση των μέτρων που ισχύουν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Ως δεύτερο μέτρο ανακοίνωσε την κατάργηση των τριών κατηγοριών χωρών και την δημιουργία μόνο μιας κατηγορίας με την προϋπόθεση ότι όσοι έρχονται στα κατεχόμενα από το εξωτερικό θα πρέπει να προσκομίσουν στις «πύλες εισόδου» αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών, θα μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα 7 ημερών, στο τέλος της οποίας θα ξανακάνουν PCR.

Η τρίτη απόφαση αφορά όσους μεταβαίνουν στα κατεχόμενα για διάστημα λιγότερο των 3 ημερών – με εξαίρεση την «νότια Κύπρο», όπως αναφέρεται – θα πρέπει να προσκομίσουν αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών και το εισιτήριο επιστροφής που θα πρέπει να είναι εντός των 3 ημερών. Σε αυτά τα άτομα, προστίθεται, θα γίνεται δεύτερο PCR κατά την είσοδό τους και εάν είναι και αυτό αρνητικό, θα μπορούν να μείνουν λιγότερο από 3 μέρες χωρίς καραντίνα. Εάν μείνουν πάνω από 3 ημέρες, υπενθυμίζεται ότι είναι υποχρεωτική η 7ημερη καραντίνα.

Όσον αφορά αυτούς που διαμένουν στο «βορρά» και εργάζονται ή τυγχάνουν εκπαίδευσης στο «νότο» (και οι κηδεμόνες αυτών) θα υποβληθούν σε τεστ PCR ρουτίνας μεταξύ 28/11 – 6/12, όπως αναφέρεται. Μεταξύ των ημερομηνιών αυτών, τα άτομα αυτά θα πρέπει να προσκομίσουν τα απαραίτητα χαρτιά στο νοσοκομείο πανδημίας ότι εργάζονται ή σπουδάζουν στο «νότο» για να υποβληθούν σε PCR.

Από τις 7 Δεκεμβρίου, αναφέρεται στα μέτρα του «υπουργείου υγείας», τα άτομα που εργάζονται ή φοιτούν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα στο «νότο», θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό τεστ PCR των τελευταίων 10 ημερών.

Το επόμενο μέτρο που ανακοινώθηκε αφορά αυτούς που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές και εργάζονται στα κατεχόμενα για τους οποίους επίσης θα ισχύει το αρνητικό τεστ PCR κάθε 10 ημέρες μαζί με την προσκόμιση εγγράφου που αποδεικνύει ότι εργάζονται στα κατεχόμενα.

Για όλους τους άλλους, εκτός από όσους εργάζονται ή φοιτούν ή είναι υπό θεραπεία στο «νότο» - αναφέρεται – και μεταβαίνουν από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, στην επιστροφή θα μπαίνουν σε υποχρεωτική 7ημερη καραντίνα.

Το όγδοο μέτρο αφορά όσους θέλουν να περάσουν από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα για μία μόνο ημέρα και όπως αναφέρεται θα πρέπει να προσκομίσουν αρνητικό τεστ PCR του τελευταίου 24ωρου. Σε περίπτωση που μείνουν παραπάνω από μία ημέρα στα κατεχόμενα, θα πρέπει να μπουν σε υποχρεωτική 7ημερη καραντίνα.

Η επόμενη απόφαση αφορά τους οδηγούς ταξί από τα κατεχόμενα και αναφέρει ότι όσοι περάσουν στις ελεύθερες περιοχές για οποιοδήποτε άλλο λόγο εκτός από την μεταφορά ταξιδιωτών, όταν επιστρέφουν στα κατεχόμενα θα μπαίνουν σε υποχρεωτική 7ημερη καραντίνα.

Όσοι έχουν εμπορικές ή/και επιχειρηματικές σχέσεις με την ε/κ πλευρά και δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής θα μπορούν να πηγαινοέρχονται καθημερινά μέσω των οδοφραγμάτων και δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα εφόσον οι επισκέψεις είναι εντός των ωρών εργασίας.

Για τον οδόφραγμα Λιμνίτη/Κάτω Πύργου, αναφέρεται τέλος, ότι οι Ε/κ θα μπορούν να διέρχονται από αυτό με αρνητικό τεστ PCR των τελευταίων 72 ωρών ενώ για τους οδηγών ασθενοφόρων και του ιατρικού προσωπικού σε αυτά, δεν θα απαιτείται PCR.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X