ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Παγκράτιος Μερακλής: «Θα έρθει η δικαίωση…»

Δείτε την συνέντευξη που παραχώρησε στον Ραφαέλλο Μαρκιτανή

24news team

Η ιστορία του Παγκράτιου Μερακλή, του Μητροπολίτη που δεν ενθρονίστηκε ποτέ έρχεται ξανά στο φως της επικαιρότητας, έπειτα από επιστολή σύμφωνα με την οποία ζητά άρση της αργίας του. Επιστολή την οποία θα οδηγήσει ενώπιον της επόμενης συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου για εξέταση και λήψη απόφασης, ο Μόρφου Νεόφυτος.

«Είναι πολύ σύντομη επιστολή, πολύ λιτή, είναι δύο γραμμές και τελείωσε. Αυτό που ζητώ είναι άρση της αργίας. Είναι θέμα της Συνόδου πλέον. Δηλαδή η κανονική οδός είναι μητρόπολη Μόρφου και Σύνοδος. Το πρώτο στάδιο έγινε. Τώρα είναι το δεύτερο στάδιο που θα πάει στη Σύνοδο», δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha Κύπρου. «Είναι πιο ευνοϊκές οι συγκυρίες. Οι συνθήκες. Προσευχόμαστε γι' αυτό το θέμα. Να είναι θετικό το κλίμα στην Ιερά Σύνοδο», ανέφερε.

Η υπόθεση του Παγκράτιου Μερακλή χρονολογείται από το 1996 την περίοδο των εκλογών για ανάδειξη μητροπολίτη Μόρφου, με αδιαμφισβήτητο νικητή τον ίδιο. Ωστόσο, παρόλο ότι οι αντιπρόσωποί του επικράτησαν στις εκλογές με συντριπτική πλειοψηφία εξασφαλίζοντας τους 197 από τους 200 οι εκλογές δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ, αφού ενώπιον της τότε Ιεράς Συνόδου κατατέθηκαν πληροφορίες ότι ο αρχιμανδρίτης Παγκράτιος ήταν ομοφυλόφιλος, κάτι το οποίο απέρριψε τόσον ο ίδιος όσον και οι υποστηριχτές του.

Η υπόθεση του Παγκράτιου Μερακλή χρονολογείται από το 1996 την περίοδο των εκλογών για ανάδειξη μητροπολίτη Μόρφου, με αδιαμφισβήτητο νικητή τον ίδιο

Δύο χρόνια αργότερα (1998), όταν ήδη γνωστοποιήθηκε πως ο Παγκράτιος έπασχε με AIDS, η Ιερά Σύνοδος τον έθεσε σε αργία «άρχι καιρού» δηλαδή επ’ αόριστον. Ο ίδιος ο αρχιμανδρίτης δεν αρνήθηκε ότι προσεβλήθη από AIDS αλλά απέδωσε το γεγονός σε συνωμοσία μέσω της οποίας τον μόλυναν εσκεμμένα με ένεση. Έκτοτε, ο Παγκράτιος Μερακής ασχολείται με τα ζώα της φάρμας της οποίας διατηρεί στη Φλάσου. Σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν από μερικούς μήνες στον Ραφαέλλο Μαρκιτανή, μίλησε για την καθημερινότητά του ενώ απάντησε και στο θέμα περί δικαίωσής του. «Θα έρθει η δικαίωση, ήδη πλησίασε ο καιρός, ήδη αλλάξαν ορισμένες συνθήκες», δήλωσε. Όπως είπε, του τηλεφώνησε κάποιος εκ μέρους του Μητροπολίτη Νεόφυτου και η απάντησή μου ήταν ότι θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα όταν ολοκληρωθούν οι εκλογές (αναφερόμενος στις Προεδρικές του 2023 και τις Αρχιεπισκοπικές).

Ο Παγκράτιος Μερακλής έστειλε το μήνυμα ότι πάνω απ’ όλα πρέπει να προσευχόμαστε και να τηρούμε την εντολή «Αγαπάτε αλλήλους». «Δεν μας είπε να αγαπάμε τους ομοεθνείς μας, ή τους λευκούς ή τους μαύρους, δεν μας καθόρισε. Όλους είπε, και εχθρούς και φίλους, δεν πρέπει να κάνουμε διακρίσεις στην αγάπη», τόνισε.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X