ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Τα αθώα τα πλάσματα εν έρκουνται πίσω»

Δις διά βίου «έφαγε» ο Τζιωνής, 6 χρόνια ο Λευτέρης

Δημήτρης Λουκά

Η τελευταία πράξη του θρίλερ της υπόθεσης του διπλού φονικού στον Στρόβολο, παίχτηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 31/07/2019, για τον βασικό πρωταγωνιστή, Λοΐζο Τζιωνή. Ο βασικός κατηγορούμενος για την δολοφονία των Γιώργου Χατζηγεωργίου και Ντίνας Σεργίου, «έσπασε», παραδεχόμενος τα πάντα, πιάνοντας εξ απροόπτου τον δικηγόρο του, Ανδρέα Αναστασίου, καθώς και το δικαστήριο και την Κατηγορούσα Αρχή.

Ενώ η ημέρα ήταν «αφιερωμένη» στον ετεροθαλή αδελφό του, Λευτέρη Σολωμού, ο οποίος ήταν προγραμματισμένο να μάθει σήμερα την ποινή του, ήρθε η μέγιστη ανατροπή στην υπόθεση, με την ανακοίνωση των ποινών για αμφότερα τα αδέλφια.

6 χρόνια στο κελί ο Λευτέρης

Η διαδικασία ξεκίνησε γύρω στις 09:30 το πρωί, όπως ήταν προγραμματισμένο, με το δικαστήριο να ετοιμάζεται να επιβάλει ποινή στον Λευτέρη Σολωμού. Σε μια κατάμεστη αίθουσα, ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου, Χάρης Πογιατζής, ξεκίνησε με αναφορά στις κατηγορίες τις οποίες αντιμετώπιζε ο Σολωμού, την συνωμοσία για ληστεία και την κατοχή επιθετικών όπλων, τονίζοντας την σοβαρότητά τους.

Αναφέρθηκε επίσης και στην αγόρευση της δικηγόρου υπεράσπισής του, Μιράντας Αγγελίδου, για τον μετριασμό της ποινής του, καθώς και στο λευκό ποινικό του μητρώο, στην συνεργασία με την Αστυνομία και στην πρόθεσή του να γίνει μάρτυρας κατηγορίας.

Αποτέλεσμα των όσων προσμέτρησαν, ήταν η επιβολή ποινής φυλάκισης έξι ετών, αναφορικά με την κατηγορία για ληστεία, διότι, βάσει της απόφασης, παρόλο που δεν ήταν ο ιθύνων νους, ανέλαβε ρόλο για να παραλάβει τα κλοπιμαία. Το δικαστήριο δεν επέβαλε ποινή στον Λευτέρη για την κατοχή επιθετικών οργάνων.

Ο Σολωμού, στο άκουσμα της ποινής του, ξέσπασε σε κλάματα, με τους συγγενείς του να τον πλησιάζουν και, σε μια προσπάθεια να τον ηρεμήσουν, του είπαν χαρακτηριστικά, «μεν μαραζώνεις».

Απόλυτη ανατροπή από Τζιωνή

Αμέσως μετά το άκουσμα της ποινής στον αδερφό του, ο Λοΐζος Τζιωνής «έσπασε». Ζήτησε τον λόγο από το δικαστήριο και εξέφρασε την επιθυμία να ομολογήσει την διάπραξη όλων των αδικημάτων με τα οποία ήταν αντιμέτωπος.

Η ξαφνική στροφή των 180 μοιρών από τον πρώτο κατηγορούμενο, άφησε στήλη άλατος τον συνήγορο υπεράσπισής του, Ανδρέα Αναστασίου, την Κατηγορούσα Αρχή και το δικαστήριο, αφού, όπως αναφέρθηκε, κανείς δεν ανέμενε μια τέτοια εξέλιξη. Ο κος Αναστασίου, όντας μη ενήμερος για την πρόθεση του πελάτη του, αποσύρθηκε αμέσως από την υπόθεση και αποχώρησε από το δικαστήριο.

Στην συνέχεια, ο Τζιωνής έλαβε τον λόγο από το δικαστήριο και εκστόμισε την λέξη «συγγνώμη»: «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από την αδερφή του θύματος, συγγνώμη στο ανήλικο παιδί, θέλω να ζητήσω συγγνώμη από την οικογένειά μου, την Σάρα, τον Μάριο, τον Λευτέρη, που δεν άξιζαν να βρίσκονται εδώ. Θέλω να πω επίσης ότι με την χρήση κοκαΐνης χάνεις το μυαλό σου. Κανένας δεν ήθελε να με ακολουθήσει εκείνη την νύχτα. Δεν ήταν σωστό να τους βάλω να κάμουν πράξεις που δεν ήταν σωστές. Ειδικά στον Μάριο, που του είπα ψέματα για να έρθει στο σπίτι. Ένα μεγάλο συγγνώμη στους παππούδες μου. Ελπίζω τώρα που θα βρίσκομαι στη φυλακή να γίνω ένας καλύτερος άνθρωπος».

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου αναφέρθηκε στην ζωή του καταδικασθέντος, με τις λεπτομέρειες για τις κατηγορίες και επαναλαμβάνοντας ότι στις 18 Απριλίου φονεύθηκαν δύο άτομα, ο Γιώργος Χατζηγεωργίου και η Ντίνα Σεργίου. Υπενθύμισε, επίσης, ότι στην Σάρα Σιάμς επεβλήθη ποινή φυλάκισης 4 ετών, ενώ στον Λευτέρη Σολωμού, 6 ετών.

Ο κατηγορούμενος ένα είναι πατέρας ενός ανηλίκου παιδιού και λάμβανε ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, είπε ο Χάρης Πογιατζής, προσθέτοντας ότι τον μεγάλωσαν οι παππούδες του. Ο Πρόεδρος είπε ότι ο Τζιωνής υπηρέτησε 12 μήνες θητεία στην ΕΦ, ενώ τα τελευταία χρόνια ήταν άνεργος. Επίσης, είπε ότι διατηρούσε ερωτική σχέση με την Σάρα Σιάμς, όταν συνελήφθη. Τελειώνοντας, είπε ότι ο Τζιωνής ζήτησε να αλλάξει απάντηση στις κατηγορίες και ο δικηγόρος του ζήτησε άδεια να αποσυρθεί, πράγμα που έγινε. Ο κατηγορούμενος ένα παραδέχθηκε όλες τις κατηγορίες, εκτός την κατηγορία τρία, «Συνωμοσία για φόνο», αφού αποσύρθηκε.

Ακολούθησε η ανακοίνωση της ποινής του, η οποία είναι διά βίου φυλάκιση και για τους δύο φόνους, με τις ποινές να είναι διαδοχικές. «Στην παρούσα υπόθεση ο κατηγορούμενος φόνευσε δύο άτομα, δύο εντελώς αθώα πρόσωπα, εν ψυχρώ, με βάναυσο τρόπο», εξήγησε ο δικαστής.

Η αντίδραση του πατέρα του

Για πρώτη φορά, ο πατέρας του Λοΐζου Τζιωνή, προέβη σε μια λακωνική τοποθέτηση στους εκπροσώπους των ΜΜΕ που κάλυψαν την διαδικασία. Με την ολοκλήρωσή της και την αποχώρηση από την αίθουσα του δικαστηρίου, ο πατέρας του καταδικασθέντος είπε ότι «ήταν κάτι που περιμέναμε. Τα αθώα τα πλάσματα 'εν έρκουνται πίσω».

Μάλιστα, είπε ότι γνώριζε από το βράδυ της προηγούμενης ημέρας ότι ο γιος του θα παραδεχόταν την διάπραξη των εγκλημάτων για τα οποία κατηγορείτο, λέγοντας ότι ο ίδιος τον προέτρεπε να ομολογήσει από την αρχικά στάδια της υπόθεσης.

Συνεχίζεται η διαδικασία με τον Μάριο Χατζηξενοφώντος 

Οι Λοΐζος Τζιωνής, Λευτέρης Σολωμού και Σάρα Σιαμς ήδη εκτίουν τις ποινές φυλάκισή τους στις Κεντρικές Φυλακές, ενώ ο τέταρτος κατηγορούμενος, Μάριος Χατζηξενοφώντος, συνεχίζει με την ακροαματική διαδικασία.

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί στις 5 και 6 Αυγούστου, στις 9 το πρωί, με την αντεξετάσή της από το δικηγόρο του Μάριου Χατζηξενοφώντος, Μάριο Γεωργίου.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X