ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Νοσοκομείο Αναφοράς: Δεν υπάρχει περιστατικό ασθενούς με «Όμικρον»

Το 85% των νοσηλευόμενων είναι ανεμβολίαστοι

ΚΥΠΕ

Στο 85% ανέρχεται το ποσοστό των μη εμβολιασμένων ασθενών που νοσηλεύονται με κορωνοϊό στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου που λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Αμαλία Χατζηγιάννη, Επιστημονική Διευθύντρια των Νοσοκομείων Λάρνακας – Αμμοχώστου.
 
Πρόσθεσε ότι «σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 42 ασθενείς εκ των οποίων 7 στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) αφού χρειάζονται πιο στενή παρακολούθηση. Ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο είναι τα 62 έτη, ενώ ο νεαρότερος σε ηλικία ασθενής είναι 31 ετών και η γηραιότερη 93, χωρίς ιστορικό εμβολιασμού».
 
Σημείωσε πως «ποσοστό 85% των ασθενών που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αναφοράς, δεν είναι εμβολιασμένο. Σήμερα έγιναν δύο εισαγωγές ενώ αναμένεται να δοθούν 4- 5 εξιτήρια σε ασθενείς των οποίων οι επαναληπτικές εξετάσεις είναι αρνητικές στον κορωνοϊό».
 
Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας «νοσηλεύονται σήμερα 22 ασθενείς με Covid-19. Στο Κέντρο Αποκατάστασης Eden φιλοξενούνται 126 άτομα θετικά στο κορωνοϊο, τα οποία ύστερα από δέκα μέρες, με βάση το πρωτόκολλο θα αποδεσμευτούν. Αλλοι 18 ασθενείς νοσηλεύονται στον θάλαμο Post Covid».  
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Χατζηγιάννη είπε πως «παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες, εντοπίστηκε τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων, εντούτοις υπάρχει μια ισορροπία στις εισαγωγές ασθενών στα δημόσια νοσηλευτήρια. Υπάρχει μεν συνεχής επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας στην Κύπρο, ωστόσο είναι ελεγχόμενος ο αριθμός των νοσηλειών ασθενών με κορωνοϊό».
 
Σημείωσε ακόμα ότι «δεν υπήρξε αυξημένος αριθμός εισαγωγών κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, δηλαδή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Όσοι νοσηλεύονται μέχρι σήμερα νοσούν με την μετάλλαξη Δέλτα, η οποία υπάρχει στην Κοινότητα και τα άτομα νοσούν βαριά από αυτήν» είπε και εξήγησε πως «παρά το γεγονός ότι η παραλλαγή Όμικρον έχει διεισδύσει στο κοινό, εντούτοις δεν παρατηρήθηκε τρομερή αύξηση στις εισαγωγές των κρουσμάτων, συγκριτικά με τον εντοπισμό των τόσων χιλιάδων ατόμων θετικών στην Covid-19».
 
Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο περιστατικό ασθενούς με την μετάλλαξη Όμικρον. Υπάρχει μεν αύξηση των κρουσμάτων στη Κοινότητα και αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες μέρες, αλλά φαίνεται ότι η κατάσταση των νοσηλευόμενων είναι διαχειρίσιμη» είπε και σημείωσε ότι «η μετάδοση της μετάλλαξης Όμικρον είναι μεν ταχύτερη, εντούτοις φαίνεται από τα δεδομένα παγκοσμίως, πως η νόσηση είναι ήπια στα άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα».
 
Αναφορικά με την λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, η Αμαλία Χατζηγιάννη είπε ότι «σήμερα άρχισαν να λειτουργούν οι έξι οι κλίνες στην ΜΕΘ στις οποίες θα φιλοξενηθούν άτομα non covid, που πάσχουν δηλαδή από άλλες ασθένειες. Ουσιαστικά η Μονάδα στη Λάρνακα θα εξυπηρετήσει τις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου και θα αποσυμφορήσει τη ΜΕΘ του ΓΝ Λευκωσίας, ώστε να μπορεί να δεχθεί άτομα τα οποία πάσχουν από κορωνοϊό και χρειάζονται διασωλήνωση».
 
Όσον αφορά τους εμβολιασμούς η κ. Χατζηγιάννη είπε πως «αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που μεταβαίνουν στα Εμβολιαστικά Κέντρα για να λάβουν την 1η, 2η και την 3η δόση των εμβολίων κατά του Covid-19. Την ίδια ώρα μεγάλος και ο αριθμός των παιδιών 5 – 11 ετών που λαμβάνει το εμβόλιο».

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση