ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Νοσηλευτήρια εντός ΓΕΣΥ με ιδιωτικές πτέρυγες και διαφορετικές τιμολογήσεις χειρουργείων

Έρευνες ΕΠΑ για φαρμακεία- ιδιωτικά νοσοκομεία

Στέλιος Ξιουρής

Με το μετέωρο βήμα του πελαργού ( αν και η εν λόγω υπόμνηση παραπέμπει στην θρυλική ταινία του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ με τον αξεπέραστο Μαρτσέλο Μαστρογιάννη) μοιάζει το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ), αφού κάποιες στρεβλώσεις δημιουργούν ανησυχίες στο θέμα της επιβίωσης του.

Όπως π.χ τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που βρίσκονται εντός ΓεΣΥ, αλλά με γιατρούς που δεν μπήκαν στο ΓεΣΥ και χειρουργούν ασθενείς χρεώνοντας το σύστημα, λειτουργώντας τις ούτω καλούμενες ιδιωτικές πτέρυγες. Ακόμη, φαρμακοποιοί δεν δέχονται να μπουν συνάδελφοι τους στο ΓΕΣΥ, αν το φαρμακείο τους βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από συμβεβλημένα με το σύστημα ( φαρμακεία), με την ανοχή και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας.

Προς τούτο η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) διεξάγει αυτεπάγγελτη έρευνα για τα φαρμακεία στην βάση του ελεύθερου ανταγωνισμού , ενώ για τις ιδιωτικές πτέρυγες των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στην διάρκεια συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, ο Γενικός Ελεγκτής ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, ανέφερε ότι θα αποστείλει σχετική επιστολή για να αρχίσει και περί τούτου σχετική έρευνα από την ΕΠΑ.

Κατά τ’ άλλα οι καθ’ ύλη αρμόδιοι του Οργανισμού ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) ΑΘΩΣ ΤΣΙΝΩΝΤΙΔΗΣ και ΑΝΤΤΡΕΑΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, επισήμαναν ότι βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο το ΓΕΣΥ και ως εκ τούτου οι όποιες στρεβλώσεις , όπως η διαφορετική τιμολόγηση παροχής ιατρικών υπηρεσιών, θα διορθωθεί το προσεχές διάστημα.

Ακόμη παρέπεμψαν προς τεκμηρίωση των θέσεων τους σε εισηγήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας που ακολουθεί η Γερμανία , ενώ στα καταιγιστικά πυρά των βουλευτών απάντησαν ότι δεν υπάρχουν ιδιωτικές πτέρυγες σε νοσηλευτήρια, ενώ για την ετοιμασία των συμβολαίων με τους ιδιώτες, συμβουλεύτηκαν τους νομικούς Ιωαννίδη και Δημητρίου, αφού δεν μπορούν να πάρουν γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Ο εγγράψας το θέμα Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ΜΑΡΙΝΟΣ ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ ,επισήμανε ότι αν η στάση του ΟΑΥ δεν οφείλεται σε ανεπάρκεια, τότε κρύβεται σκοπιμότητα και θα ζητήσει από τον Γενικό Εισαγγελέα έρευνα προς τούτο. Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι επιχειρείται να εισαχθεί το πολυασφαλιστικό και καθιερώνονται ασθενείς δυο ταχυτήτων, με τους προνομιούχους που έχουν ιδιωτική ασφάλεια και τους υπόλοιπους να περιμένουν στην σειρά- λίστα αναμονής για χειρουργεία. Επιτείνεται τόνισε ο κ. Σιζόπουλος η απαξίωση στο ΓεΣΥ και μέσω της διαφορετικής τιμολόγησης ιατρικών πράξεων, αφού οι τιμές ποικίλουν στα νοσηλευτήρια, παραπέμποντας σε σπατάλη χρημάτων και μάλιστα με κάλυψη του Υπουργείου Υγείας.

Διαφορετικές απόψεις εξέφρασαν στην συνεδρία και οι κλινικάρχες που είναι εντός και εκτός ΓΕΣΥ, με αλληλοκατηγορίες για ιδιωτικές πτέρυγες και διαφορετικές τιμολογήσεις χειρουργικών επεμβάσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση