ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εμπρησμό βλέπουν οι αρχές για την μεγάλη πυρκαγιά

Λαμβάνουν καταθέσεις

Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα στις κοινότητες Κούκλια (Ορείτες), Μούσερε και Δοράς, βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Υπάρχουν τρία ενεργά μέτωπα στους Ορείτες και στη Δορά όπου η πυρκαγιά βρίσκεται σε ύφεση και στο Μούσερε όπου η πυρκαγιά μαίνεται εκτός ελέγχου εξαιτίας της πυκνής βλάστησης και του έντονου ανάγλυφου της περιοχής.

Όπως αναφέρεται, στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 150 άτομα του Τμήματος Δασών με 32 πυροσβεστικά οχήματα, 15 πυροσβεστικά οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 35 άτομα, 5 πυροσβεστικά οχήματα και 3 για εκκένωση της Πολιτικής Άμυνας με 30 άτομα, 1 πυροσβεστικό όχημα της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας με δύο άτομα, 5 εκσκαφείς, 2 προωθητές γαιών, 1 βυτιοφόρο, μέλη της Αστυνομίας, της Ε.Μ.Α.Κ. και εθελοντές.

Τέθηκε σε εφαρμογή το Σχέδιο Ίκαρος που αφορά τις επιχειρήσεις των πτητικών μέσων. Επιχειρούν συνολικά 10 πτητικά μέσα, 2 αεροσκάφη του Τμήματος Δασών, 2 μισθωμένα αεροσκάφη, 2 μισθωμένα ελικόπτερα, 2 ελικόπτερο των Βρετανικών Βάσεων, και 1 ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς. Τον συντονισμό των εναέριων μέσων ανέλαβε ελικόπτερο της Αστυνομίας με αξιωματικό της Εθνικής Φρουράς ενώ καθοριστική είναι και η συνδρομή του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Κ.Σ.Ε.Δ.).

Κακόβουλη ενέργεια βλέπουν οι Αρχές

Σε κακόβουλη ενέργεια αποδίδει στο αρχικό στάδιο η Αστυνομία Πάφου την φωτιά που τέθηκε τα ξημερώματα στην περιοχή Κουκλιών – Ορείτες – Μούσερε – Δοράς μετά τον εντοπισμό έξι εστιών κατά την έναρξη της.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στην περιοχή προέκυψαν μαρτυρίες ότι αυτοκίνητα διακινήθηκαν στην περιοχή τις πρωινές ώρες με αποτέλεσμα η Αστυνομία Πάφου να διεξάγει έρευνα προκειμένου να διαφανεί εάν οι οδηγοί αυτών των οχημάτων έχουν σχέση με την πρόκληση της πυρκαγιάς.

Επιπρόσθετα η Αστυνομία Πάφου αναφέρει πως στο ξεκίνημα της φωτιάς όπως διαπιστώθηκε καταγράφηκαν τουλάχιστον έξι διαφορετικές εστίες, γεγονός που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της.

Το έργο της κατάσβεσης συνεχίζεται αφού εκτός του δύσβατου της περιοχής στο μέρος πνέουν δυνατοί άνεμοι.

Εκκενώθηκε χωριό 

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κοινοτάρχης Δοράς ανέφερε ότι αντιλήφθηκε την πυρκαγιά που βρισκόταν πολύ κοντά στο χωριό μετά τις 2.30 τα ξημερώματα και αποφάσισε να προχωρήσει στην εκκένωση για προληπτικούς λόγους. Μαζί με την Αστυνομία και την Πολιτική Άμυνα χτυπούσαν από πόρτα σε πόρτα και κατάφεραν να μαζέψουν τους κατοίκους στην πλατεία. Στη συνέχεια τους μετέφεραν στην είσοδο του χωρίου, αλλά τελικά δεν χρειάστηκε να τους μεταφέρουν εκτός αφού στο μεταξύ αποτράπηκε ο κίνδυνος επέκτασης της πυρκαγιά στο χωριό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X