ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Μαθητές εκδιωχθηκαν από την τεχνική σχολή»

«Προβλήματα με έναρξη σχολικής χρονιάς και απόφαση για εκπαιδευτικούς»

ΚΥΠΕ

Ανησυχίες για το θέμα του σχολικού εκφοβισμού, το γνωστό «μπούλινγκ», και της σχολικής βίας εξέφρασαν βουλευτές μέλη της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής, η οποία συζήτησε σήμερα το θέμα, ενώ αναφορές έγιναν, επίσης, στη δικαστική απόφαση για την εργοδότηση εκπαιδευτικών.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ και αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, Χρύσανθος Σαββίδης δήλωσε μετά από τη συνεδρία, ότι το φαινόμενο της βίας στα σχολεία είναι πραγματικά τρομακτικό. Πρόσθεσε ότι έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, και η Κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα. Δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί, είπε, η νομοθεσία που ψηφίστηκε από το 2020 για αντιμετώπιση του φαινομένου, καθώς πρέπει να περάσει πρώτα από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας δήλωσε από πλευράς του ότι τα τελευταία περιστατικά βίας και παραβατικότητας στα σχολεία προκαλούν έντονη ανησυχία. Δυστυχώς, πρόσθεσε, έχουμε μιμητισμό αυτών των γεγονότων και θα πρέπει το Υπουργείο Παιδείας, μαζί με τη Βουλή, να επεξεργαστούν τρόπους ώστε το θέμα να τύχει μιας αποτελεσματικής διαχείρισης.

Ανησυχίες μελών Επιτροπής Παιδείας για τον σχολικό εκφοβισμό

Ερωτηθείς εάν θα πρέπει να προσληφθούν παιδονόμοι για αποφυγή τέτοιων περιστατικών, ανέφερε ότι ο θεσμός του παιδονόμου ή επιτηρητή ασφάλειας λειτουργεί σε κάποια σχολεία και θα μπορούσε να είναι ένα μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση. Θα πρέπει να δούμε το πρόβλημα στη ρίζα του, πρόσθεσε, και να βρούμε τους κατάλληλους μηχανισμούς.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης στις δικές του δηλώσεις ανέφερε για τη βία στα σχολεία ότι υπάρχει νομοθεσία από το 2020, που προέβλεπε τον διορισμό Εθνικής Επιτροπής για την παρακολούθηση και την πρόληψη στη βάση μιας εθνικής στρατηγικής για τη βία στα σχολεία, η οποία δεν έχει ακόμα συσταθεί.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, δήλωσε ότι με βάση προσωπικές καταγγελίες που λαμβάνει και με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δυστυχώς, ξεκίνησε άλλη μια σχολική χρονιά, χωρίς το Υπουργείο να επιληφθεί τη στήριξη των σχολικών μονάδων για αντιμετώπιση των φαινομένων μπούλινγκ, σχολικού εκφοβισμού και σχολικής βίας. Η ουσία, πρόσθεσε, ο κ. Αποστόλου είναι να προλαμβάνουμε τα γεγονότα και όχι να κάνουμε νεκροψία μετά.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας, είπε ο κ. Αποστόλου, ενάμιση χρόνο μετά την ψήφιση του περί πρόληψης και αντιμετώπισης της ενδοσχολικής βίας νόμο, έχει κάνει την παραδοχή ότι η νομοθεσία δεν έχει εφαρμοστεί και οι σχετικοί κανονισμοί δεν έχουν διαμορφωθεί.

Εκ μέρους της ΔΗΠΑ, ο Βουλευτής Αλέκος Τρυφωνίδης, δήλωσε ότι αυτά που βλέπουμε καθημερινώς είναι τα πολύ ελάχιστα και ότι υπάρχουν εκατοντάδες περιστατικά, τα οποία δεν βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας. Το Υπουργείο Παιδείας, πρόσθεσε, θα πρέπει να δράσει άμεσα με τη δημιουργία της Εθνικής Επιτροπής για την πρόληψη της βίας.

Προβλήματα με έναρξη σχολικής χρονιάς και απόφαση για εκπαιδευτικούς

Ο κ. Σαββίδης στις δηλώσεις ανέφερε, εξάλλου, ότι δεν υπάρχουν ίσες ευκαιρίες επιλογής για φοίτηση σε λύκειο ή τεχνική σχολή. Συγκεκριμένα, είπε, ότι στην Πάφο πέρα των 100 παιδιών έχουν εκδιωχθεί από την τεχνική σχολή και έχουν πάει στα λύκεια, γιατί δεν υπάρχουν θέσεις. Παράλληλα, σχολίασε το θέμα του υπερπληθυσμού στα σχολεία. «Δεν υπάρχει κατάλληλος σχεδιασμός και προγραμματισμός. Χρειαζόμαστε νέα δημοτικά, γυμνάσια και τεχνικές σχολές», είπε.

Ο κ. Κάρουλλας ανέφερε ότι διαπιστώνεται η ετοιμότητα του Υπουργείου Παιδείας να διαχειριστεί τα όποια ζητήματα αναφύονται στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων και της εκπαιδευτικής πολιτικής. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι, από τις αρχές του 2023 θα γίνει εισαγωγή του εξαερισμού στα σχολεία και έχει ήδη τροχοδρομηθεί η πρόσληψη 31 νέων εκπαιδευτικών ψυχολόγων.

Ο Χ. Χριστοφίδης χαρακτήρισε ως «ιστορική» την χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου επίλυσης εργατικών διαφορών, η οποία δημιουργεί νέα δεδομένα στο εκπαιδευτικό σύστημα. «Το δικαστήριο έχει αποφασίσει ότι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι εργοδοτούνταν με την παράνομη μορφή της αγοράς υπηρεσιών στα μουσικά και αθλητικά λύκεια, όχι μόνο δικαιώνονται ως προς το ότι η αγορά υπηρεσιών ήταν παράνομη, αλλά καθίστανται με απόφαση του δικαστηρίου, εκπαιδευτικοί αορίστου χρόνου» είπε. Επιπλέον, κάλεσε την κυβέρνηση να σεβαστεί τις αποφάσεις του δικαστηρίου, να σταματήσει την προκλητική παρανομία και να πάρει εκείνα τα μέτρα για να δικαιώσει 5000 περίπου ανθρώπους.

Ο κ. Τρυφωνίδης, επίσης, σχολίασε την απόφαση του δικαστηρίου για τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται με αγορά υπηρεσιών, λέγοντας ότι είναι ένας σημαντικός σταθμός. Ο κ. Τρυφωνίδης, πρόσθεσε ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη για ανέγερση τεχνικών σχολών σε όλες τις επαρχίες, ενώ χαιρέτισε την έναρξη της λειτουργίας της αγροτικής τεχνικής σχολής στη Σολιά.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X