ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Παρατείνονται μέχρι τις 30 Απριλίου όλα τα μέτρα

Όλες οι εξελίξεις στο 24news

Την παράταση μέχρι τις 30 Απριλίου των μέτρων που έχουν κατά καιρούς αποφασιστεί για περιορισμό των επιπτώσεων του κορωνοϊού ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης (8/4)ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο των αποφάσεων που έλαβε νωρίτερα  το Υπουργικό Συμβούλιο.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο, πλαισιωμένος από τους Υπουργούς Υγείας, Εξωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης στις αποφάσεις για επαναπατρισμό φοιτητών και εργαζομένων, τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων αλλά και τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων, ενώ ιδιαίτερα αναφορά έκανε στις συναθροίσεις ενόψει του Πάσχα.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κύπρο.

Οι ειδικοί του Υπουργείου Υγείας ανακοίνωσαν το απόγευμα της Τετάρτης (8/4), άλλα 32 νέα κρούσματα, με τον αριθμό των ασθενών που νόσησαν ή νοσούν από τον νέο ιό, να ανέρχονται στους 526.

Στο μεταξύ, τα θύματα της πανδημίας είναι μέχρι στιγμής 9. Την Κυριακή (5/4) ανακοινώθηκε ότι ακόμα ένας συνάνθρωπος μας υπέκυψε στο μοιραίο, με τους θανάτους συνολικά να ανέρχονται στους 14 ωστόσο, εννέα όμως αποδίδονται στον κορωνοϊο.

Η μάχη της ιχνηλάτησης συνεχίζεται σε μια προσπάθεια να συγκρατηθεί η εξάπλωση, ενώ οι αρμόδιοι επαναλαμβάνουν προς τους πολίτες να περιοριστούν στο σπίτι τους ώστε να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του ιού.

Από τις 31/3, τέθηκαν σε ισχύ τα μέτρα τα οποία έλαβε η κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων απαγορεύεται η όποια μετακίνηση προσώπων από τις 9.00 μ.μ. μέχρι τις 06.00 π.μ., πλην όσων κατέχουν το έντυπο Βεβαίωσης Κυκλοφορίας Εργαζομένου (Έντυπο Α). Όλα τα μέτρα ΕΔΩ

Το 24news σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

21:10 - Kρούσμα και στις Κεντρικές Φυλακές

21:08 - Kύπρος: Τετράμηνη περίοδος κρατικής στήριξης μετά τις 12 Ιουνίου προς τις επιχειρήσεις

21:03 - Τέσσερα από τα σημερινά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στα Νοσοκομεία Λάρνακας και Αναφοράς

20:59 - Δώστε μας το όπλο των εγγυήσεων, λέει στα κόμματα ο ΥΠΟΙΚ

Έκκληση προς τα πολιτικά κόμματα όπως εγκρίνουν το σχέδιο εγγυήσεων προκειμένου να αξιοποιηθεί η ρευστότητα των τραπεζών για στήριξη των επιχειρηματιών και αυτεργοδοτουμένων που πλήγηκαν από τον κορωνοϊό με φθηνά δάνεια απεύθυνε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως οι δημοσιονομικές αντοχές της χώρας «δεν είναι απεριόριστες». Η Κύπρος δεν πρέπει πολεμήσει αυτό τον πόλεμο χωρίς αυτό το όπλο, τόνισε ο κ. Πετρίδης σε συνέντευξη Τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο για ανακοίνωση των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου. Επεσήμανε παράλληλα ότι ο σχεδιασμός του ΥΠΟΙΚ στοχεύει στην επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας τον Σεπτέμβριο. Λέγοντας πως οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν αποσκοπούν στο να σώζουν ζωές, ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ωστόσο πως αυτοί «ανατρέπουν τους οικονομικούς σχεδιασμούς και έχουν σημαντικότατες οικονομικές επιπτώσεις».

20:50 - Στο Προεδρικό αύριο ο Αρχιεπίσκοπος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης θα έχει αύριο, 9 Απριλίου, στις 11πμ, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β'.
Τη συνάντηση θα καλύψουν pool το ΡΙΚ για τηλεοπτικά πλάνα και το ΓΤΠ για φωτογραφίες. Δεν θα επιτραπεί είσοδος στο Προεδρικό Μέγαρο σε εκπροσώπους άλλων ΜΜΕ.

20:20 - Τεστ κορωνοϊού σε όλες τις πόλεις της Κύπρου

20:05 - Υπ. Υγείας: Πονοκέφαλος οι ασυμπτωματικοί - Πολλοί από εμάς μπορεί να έχουν ασθενήσει και να μην το κατάλαβαν

20:00 -  Υπ. Υγείας: Έδωσα οδηγίες για προμήθεια και αγορά 9 εκ. μασκών

19:55 -  Υπ. Υγείας: Οι σκέψεις και το πλάνο χαλάρωσης μέτρων φυσικά υπάρχει και το επεξεργαζόμαστε. Θα υπάρξει μια σταδιακή επάνοδος

19:50 -  Πετρίδης: Δεν θα δώσουμε σεντ στις τράπεζες

Ανατρέπονται οι οικονομικοί σχεδιασμοί - Σε αυτόν τον πόλεμο θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα όπλα

19:37 - ΠτΔ: Παρατείνονται μέχρι τις 30 Απριλίου όλα τα μέτρα - Διεξαγωγή δειγματοληπτικών εξετάσεων ανα επαρχία

Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα με βάση τις εκτιμήσεις τα μέτρα που λάβαμε αποδίδουν - Δεν μας επιτρέπεται χαλάρωση των μέτρων 

19:35 - Ξεκινά το διάγγελμα - Οι νέες αποφάσεις της κυβέρνησης

19:20 -  Καθυστέρηση στην έναρξη του διαγγέλματος 

18:50 -  Εν αναμονή του διαγγέλματος του Προέδρου της Δημοκρατίας

Αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις δια στόματος του Νίκου Αναστασιάδη

18:35 - Η Κομισιόν ζητά την παράταση της απαγόρευσης μη απαραίτητων ταξιδίων ως τις 15 Μαΐου

18:10 -Tι απαντά ο ΟΚΥπΥ για τις σακούλες σκουπιδιών στα πόδια γιατρών

18:05 - Κωστρίκης: Άτομα με covid19 κυκλοφορούν ανάμεσα στον πληθυσμό και γι' αυτό θα πρέπει να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση

18:00 -  32 νέα κρούσματα κορωνοϊού

17:15 - Αυξημένος ο κίνδυνος για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών μέσω διαδικτύου, αναφέρει το «Hope For Children»

16:40 - Έξι ύποπτα περιστατικά πέρασαν από το θάλαμο βραχείας νοσηλείας του ΓΝ Λεμεσού

16:33 - Λειτουργία δυο τηλεφωνικών γραμμών υποστήριξης κατά την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων ανακοίνωσε το Τμ. Εργοθεραπείας

Το κοινό θα μπορεί να τηλεφωνεί καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 08:00 μέχρις τις 14:30, στα τηλέφωνα 22305106 και 22305107, εάν νιώθει ότι χρειάζεται υποστήριξη για τα παρακάτω:

Ενημέρωση για τη χρήση τεχνικών αναγνώρισης και μείωσης της αγωνίας που νιώθετε λόγω των περιοριστικών μέτρων

Ενημέρωση για την αναγνώριση και διαχείριση αυξημένου επιπέδου διέγερσης (δυσκολίες στη ρύθμιση συναισθημάτων και συμπεριφοράς).

Οργάνωση και αξιοποίηση του προσωπικού χρόνου

Οργάνωση της καθημερινής ρουτίνας

Δραστηριότητες για χαλάρωση

Διερεύνηση προσωπικών στόχων για κάθε μέρα ( π.χ εργασία από το σπίτι)

Διατήρηση ρόλων και κοινωνικών δεξιοτήτων

Διατήρηση σύνδεσης με την κοινότητα

16:00 - Τα χαμηλά ποσοστά κρουσμάτων δεν μας εφησυχάζουν, διαμηνύει ο Δήμαρχος Λεμεσού

15:40 - «Ντροπή σας» - Εν μέσω κορωνοϊού γιατροί με... σακούλες σκουπιδιών στα πόδια (pics)

15:30 - Έτοιμη αρχές Μαΐου η καινούργια πτέρυγα του ΓΝΛ για κρούσματα κορωνοϊού

Στην κατασκευή καινούργιας πτέρυγας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, η οποία θα φιλοξενεί κρούσματα κορωνοϊού και αναμένεται να είναι έτοιμη αρχές Μαΐου, προχωρεί η κυβέρνηση.Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ η συγκεκριμένη πτέρυγα θα χρησιμοποιηθεί ως Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, με δυνατότητα 20 κλινών.Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται η βάση, πάνω στην οποία θα τοποθετηθεί προκατασκευασμένη η πτέρυγα, που αναμένεται να έρθει από το εξωτερικό τέλος του μήνα.

15:20 - Στις 7 το απόγευμα το διάγγελμα του Προέδρου

Στις 7 το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί το διάγγελμα του Προέδρου. Μαζί του θα βρίσκονται και οι αρμόδιοι υπουργοί. Δεδομένο πάντως θεωρείται οτι ο Πρόεδρος θα προχωρήσει στην εξαγγελία παράτασης των μέτρων μέχρι το τέλος του Απρίλη .

14:30 - Κύπρος: Οι περιοχές που «χτυπήθηκαν» από κορωνοϊό - Αναλυτικά τα κρούσματα

14:23 - ΚΕΦΕΑ: Κλινική ανάπτυξη πιθανών εμβολίων κατά του κορωνοϊού ξεκίνησε η ευρωπαϊκή φαρμακευτική βιομηχανία

Την κλινική ανάπτυξη πιθανών εμβολίων κατά του κορωνοϊού έχουν ξεκινήσει ήδη μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA), με τα ευρήματα των κλινικών δοκιμών να κοινοποιούνται σε κυβερνήσεις και άλλους εταίρους με σκοπό την επιτάχυνση της ανάπτυξης νέων θεραπειών.

Αυτό αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η Κυπριακή Ένωση Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ), η οποία είναι μέλος της EFPIA, επισημαίνοντας ότι η βιομηχανία συμμετέχει ενεργά στον αγώνα ενάντια στην πανδημία του COVID-19.

14:21 - Επιστολή ΠΙΣ σε Υπουργό Υγείας 

Ο ΠΙΣ αναφέρει ότι υπερασπιζόμενος τη δημόσια υγεία, ουδέποτε διέκρινε τα μέλη του σε γιατρούς τους συστήματος υγείας και γιατρούς που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα, για να προσθέσει ότι ο ίδιος εκπροσωπεί θεσμικά, σύσσωμη την ιατρική κοινότητα της Κύπρου, είτε του δημοσίου τομέα, είτε του ιδιωτικού, εντός και εκτός ΓΕσΥ.

«Αποστολή όλων», προσθέτει, «είτε εν καιρώ πανδημίας, είτε όχι, είναι να υπηρετούμε τους ασθενείς. Ιδιαίτερα σε δύσκολους καιρούς, όπως είναι η περίοδος που διανύουμε, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά παγκοσμίως, δεν έχουμε παρατηρήσει σε καμία χώρα να βάζουν ταμπέλες σε γιατρούς εντός ή εκτός των εθνικών συστημάτων υγείας».

13:30 - Κατεχόμενα: Εάν δεν έρθει βοήθεια από την Τουρκία, δεν θα τα καταφέρουμε

Εάν δεν έρθουν πόροι από την Τουρκική Δημοκρατία, δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε, δήλωσε ο «υπουργός δημοσιονομικών» Ολγκούν Αμτζιάογλου λέγοντας ότι υπό τις υφιστάμενες συνθήκες «δεν έχουμε δυνατότητες πέραν του Μαίου».

13:14 - Τρέχουν σε όλη την Κύπρο τα ασθενοφόρα - Χιλιάδες τα περιστατικά που ανταποκρίθηκαν

12:22 - Nοσηλεύτρια στην Μονάδα Θαλασσαιμίας του ΓΝ Πάφου θετική στον κορωνοϊό

Ακόμη μια επαγγελματίας υγείας του ΓΝ Πάφου έχει ασθενήσει με κορωνοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, από το κρατικό νοσηλευτήριο της πόλης, πρόκειται για νοσηλεύτρια που εργάζεται στην Μονάδα Θαλασσαιμίας του ΓΝ Πάφου.

Κατόπιν τούτου, θα ξεκινήσει η ιχνηλάτηση των επαφών της νοσηλεύτριας που σχετίζεται με το Νοσοκομείο Πάφου αλλά και η σχετική δειγματοληψία και η διενέργεια διαγωνιστικής εξέτασης για COVID19.

Oι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η νοσηλεύτρια είχε υποβληθεί προ ημερών σε τεστ στο ΓΝ Πάφου το οποίο ήταν αρνητικό. Στην συνέχεια, υποβλήθηκε σε νέο τεστ στα πλαίσια της επιδημιολογικής μελέτης του Δ. Πάφου στο οποίο εντοπίστηκε θετική.

Στο μεταξύ στους χώρους της Μονάδας Θαλασσαιμίας του κρατικού νοσηλευτηρίου της πόλης έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες απολύμανσης.

12:18 - Τραγικό - Κρούσματα ρατσισμού σε επαγγελματίες υγείας λόγω κορωνοϊού 

12:00 - Τριάντα τρεις ασθενείς νοσηλεύονται στο ΓΝ Λάρνακας ως ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού

Συνολικά 33 άνθρωποι, ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού, νοσηλεύονται σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.

Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι τα 31 ύποπτα κρούσματα νοσηλεύονται στη Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου και δύο είναι διασωληνωμένα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Οι 33 ασθενείς έχουν ήδη δώσει δείγμα για εξετάσεις κορωνοϊού και αναμένονται τα αποτελέσματα. Εν τω μεταξύ όλα τα Τμήματα του Νοσοκομείου λειτουργούν κανονικά εκτός από τα εξωτερικά ιατρεία, όπου οι γιατροί εξυπηρετούν τους πολίτες τηλεφωνικώς.

Την ίδια ώρα οκτώ ασθενείς που νοσηλεύονταν στο Νοσοκομείο Αναφοράς, βρίσκονται στο Κέντρο Αποκατάστασης Eden Resort Rehabilitation, Wellness, Assisted Living στην Τερσεφάνου, όπου παρακολουθούνται από επαγγελματίες υγείας. Οι οκτώ ασθενείς πήραν εξιτήριο από το Νοσοκομείο Αναφοράς έχοντας ήπια ή καθόλου συμπτώματα και μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Αποκατάστασης για περαιτέρω παρακολούθηση μέχρι την αρνητικοποίηση τους.

Η διάρκεια παραμονής για κάθε ασθενή εξαρτάται από το παραπεμπτικό που εκδίδει σε κάθε περίπτωση το Νοσοκομείο Αναφοράς

11:58 - Σύσκεψη αύριο υπό τον Ακιντζί για τον κορωνοϊό

Σύσκεψη με την «κυβέρνηση» για τον κορωνοϊό θα έχει αύριο το πρωί ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε δήλωσή του ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι ολόκληρη η ανθρωπότητα περνά μια δύσκολη περίοδο και ειδικά στις ΗΠΑ και σε χώρες της Ευρώπης, η κατάσταση είναι πολύ δραματική. «Βλέποντας την κατάσταση εκεί, μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι για την δική μας εδώ. Αλλά δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε».

Ο Μουσταφά Ακιντζί αναφέρει ότι τίποτε δεν τέλειωσε ακόμα, «βήμα βήμα, με συνεργασία και σε αλληλεγγύη θα ξεπεράσουμε και αυτό το εμπόδιο». Σε αυτό το πλαίσιο ανάφερε, κάλεσε αύριο σε σύσκεψη τον «πρωθυπουργό», Ερσίν Τατάρ και τον «αναπληρωτή πρωθυπουργό» και «υπεξ», Κουντρέτ Οζερσάι, να συζητήσουν την κατάσταση όπως διαμορφώνεται και να αξιολογήσουν τις εξελίξεις.

11:49 - Συνολικά 257 άτομα έδωσαν χθες δείγμα για κορωνοϊό στον Δήμο Αραδίππου

Συνολικά 257 άτομα, δημότες Αραδίππου έδωσαν χθες δείγμα για κορωνοϊό, ολοκληρώνοντας τον κύκλο δειγματοληψίας στον Δήμο, ύστερα από τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στη περιοχή, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Ευάγγελος Ευαγγελίδης. Πρόσθεσε ότι «τα αποτελέσματα της χθεσινής δειγματοληψίας αναμένονται αύριο. Με την ολοκλήρωση και της τέταρτης κατά σειρά δειγματοληψίας στον Δήμο, δεν έχουμε προγραμματίσει προς το παρών νέα δειγματοληψία» είπε και πρόσθεσε πως «αυτό θα εξαρτηθεί από τις συμβουλές που θα μας δώσουν οι ειδικοί και το Υπουργείο Υγείας».

Εξήγησε ότι «οι δειγματοληψίες έγιναν την Τετάρτη 1η Απριλίου, την Παρασκευή 3, το Σάββατο 4 και την Τρίτη 7 του μήνα και συνολικά έδωσαν δείγμα περίπου 780 άτομα της πρώτης γραμμής, δημότες που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα και πρόσωπα που ενδιαφέρθηκαν να υποβληθούν στη συγκεκριμένη εξέταση».

11:43 - Με πρωτοβουλία Remedica και συνεργασία με Ισραήλ 5 τόνοι χλωροκίνης από Ινδία στην Κύπρο

Με πρωτοβουλία της κυπριακής φαρμακοβιομηχανίας Remedica, και προσωπική παρέμβαση από τον Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή της, Δρ. Μιχάλη Νεοπτολέμου και τη βοήθεια του κράτους του Ισραήλ, έφτασαν στην Κύπρο πέντε τόνοι χλωροκίνης. Η Remedica σε δελτίο Τύπου κάνει λόγο για μεγάλη διπλωματική επιτυχία σε συνεργασία με το κράτος του Ισραήλ. «Σε μια άκρως μυστική αποστολή, έφτασαν στην Κύπρο με ισραηλινό στρατιωτικό αεροπλάνο 5 τόνοι χλωροκίνης από την Ινδία». Η Remedica έχει αναλάβει να παρασκευάσει και να στείλει στο Ισραήλ τη χλωροκίνη ενώ με τη σειρά της η κυβέρνηση του Ισραήλ θα αποστείλει στην Κύπρο 50 αναπνευστήρες.

11:41 - Μακάρειο: Σοβαρά, αλλά χωρίς συμπτώματα κορωνοϊού το βρέφος

11:40 - Συγκινητική κίνηση - Έκανε δωρεά 10 χιλιάδων αλλά θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του

Ευρωπαίος μόνιμος κάτοικος Πάφου, ο οποίος επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία του, εισέφερε προς τον Δήμο Πάφου το ποσό των 10.000 ευρώ σε δωροκουπόνια προκειμένου να διατεθούν από την Τοπική Αρχή για βοήθεια κατοίκων της πόλης που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης στις δύσκολες μέρες, που διέρχεται η κοινωνία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και ενόψει των εορτών του Πάσχα.

Σύμφωνα με τον Δήμο Πάφου, ο δωρητής επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος προς τον οποίο ανακοίνωσε την απόφασή του και ζήτησε ευγενικά να μη γίνει δημόσια χρήση του ονόματός του.

Ο κ. Φαίδωνος συνεχάρη θερμά τον Ευρωπαίο κάτοικο της πόλης για την ευγενή χειρονομία του, η οποία, όπως ανέφερε, αποτελεί πράξη έμπρακτης αλληλεγγύης και γνήσιου αλτρουισμού, αλλά και μια πρόσθετη απόδειξη της ειλικρινούς αγάπης του προς την Πάφο και τους κατοίκους της.

11:16 - Ενημερώνει τους πολίτες ο ίδιος ο Πρόεδρος για τις αποφάσεις του Υπουργικού

Μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναμένεται να απευθυνθεί στον λαό για να ανακοινώσει ο ίδιος τις αποφάσεις που θα ληφθούν. Αναμένεται επίσης να απευθύνει εκ νέου κάλεσμα για πλήρους συμμόρφωσης με τα διατάγματα.

Η συνεδρία του Υπουργικού ξεκίνησε στις 11:00.

11:12 - 25 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αναφοράς

Συνολικά 25 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το οποίο λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς.

Από τους 25 ασθενείς, οι τρεις νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας αφού χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται να δοθούν πέντε εξιτήρια, ένα εκ των οποίων θα μεταφερθεί σπίτι του όπου θα παραμείνει υπό περιορισμό για 14 μέρες.

Οι υπόλοιποι τέσσερις ασθενείς θα μεταφερθούν με αυτοκίνητο τύπου Mini Bus, το οποίο έχει εφοδιαστεί με ειδικό πλήρωμα, στο Κέντρο Αποκατάστασης Eden Resort Rehabilitation, Wellness, Assisted Living στην Τερσεφάνου.

Οι τέσσερις ασθενείς που ήταν θετικοί στον κορωνοϊό και εξήλθαν της νοσηλείας τους με ήπια ή καθόλου συμπτώματα, θα παραμείνουν στο Κέντρο μέχρι την πλήρη αρνητικοποίηση τους

10:44 - Τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα εντοπίστηκαν στο Νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς

Συγκεκριμένα, δεύτερος επαγγελματίας υγείας εντοπίστηκε θετικός στο Νοσοκομείο Πόλεως Χρυσοχούς . Αποτελεί το τρίτο επιβεβαιωμένο κρούσμα αφού προηγήθηκαν ακόμη δύο, ενός επαγγελματία υγείας και ενός εργάτη του Νοσοκομείου Πόλης Χρυσοχούς.

Μετά και το νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ από το Νοσοκομείο, έχει ήδη ξεκινήσει η ιχνηλάτηση των επαφών των δύο τελευταίων επαγγελματιών υγείας που σχετίζονται με το Νοσοκομείο αλλά και η σχετική δειγματοληψία και η διενέργεια διαγωνιστικής εξέτασης για COVID19.

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια λαμβάνονται δείγματα για εξετάσεις από άτομα του επαγγελματικού τους κύκλου αλλά και του οικογενειακού και φιλικού τους περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Νοσοκομείο Πάφου, το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του Νοσοκομείου Πόλεως Χρυσοχούς που εντοπίστηκε την Κυριακή είναι συγγενής πρώτου βαθμού με επαγγελματία υγείας του Σταθμού Αιμοδοσίας του Κέντρου Αίματος του ΓΝ Πάφου, που στεγάζεται στην αίθουσα εκδηλώσεων της εκκλησίας Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην Πάφο και που εντοπίστηκε θετική στις αρχές Απριλίου.

Επίσης, συνεχίζονται οι διαδικασίες για τις απολυμάνσεις στους χώρους του Νοσοκομείου Πόλης Χρυσοχούς.

10:30 Με πτήση από τη Λάρνακα αναχωρούν 148 επιβάτες για Στοκχόλμη

Δύο πτήσεις, μία άφιξη και μία αναχώρηση από και προς το αεροδρόμιο Λάρνακας πραγματοποιούνται σήμερα μεταφέροντας επιβάτες που εγκλωβίστηκαν στην Κύπρο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι στις 14.50 αναμένεται να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας πτήση της Novair από τη Στοκχόλμη μεταφέροντας επτά άτομα.

Γύρω στις 15.50 η ίδια πτήση αναχωρεί επίσης για τη Στοκχόλμη μεταφέροντας 148 άτομα.  

10:17 - Προκαλεί μεγάλη ζημιά και στα βενζινάδικα ο ιός 

10:09 - Πώς θα εξυπηρετούνται τα περιστατικά από νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ και ιδιωτικά

9:53 - Νεότερα για την κατάσταση της υγείας του Μπόρις Τζόνσον

9:49 - Τηλεφωνική γραμμή για ψυχολογική υποστήριξη των επαγγελματιών υγείας

9:36 - Δύο νέες εισαγωγές ασθενών στο Κέντρο Διαλογής του ΓΝ Πάφου

9:21 - Eurogroup: Διεκόπη η τηλεδιάσκεψη - Θα συνεχιστεί την Πέμπτη

Σε προσωρινό «ναυάγιο» κατέληξε η πολύωρη συνεδρίαση του Eurogroup που στόχο είχε να υπάρξει κάποιο σχέδιο για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από την κρίση του κορωνοϊού.

Όπως ανακοίνωσε μέσω twitter ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, «μετά από 16 ώρες συζητήσεων φτάσαμε κοντά σε συμφωνία αλλά δεν έχουμε ακόμα μία». Σύμφωνα με τον ίδιο η συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης θα συνεχιστεί την Πέμπτη.

«Στόχος μου παραμένει για ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας για τις επιπτώσεις του covid-19 (για να προστατεύσουμε εργαζόμενους, επιχειρήσεις και χώρες) αλλά και για ένα σημαντικό σχέδιο ανάκαμψης» πρόσθεσε ο Μάριο Σεντένο στην ανάρτησή του.

Βασικότερα προβλήματα αποτελούσαν οι εγγυήσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για τις χώρες που θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαιά του για την αντιμετώπιση της κρίσης καθώς και οι αναφορές για κάποιου είδους αμοιβαιοποίησης του χρέους.

Η Ιταλία δεν φάνηκε να κάνει πίσω από το αίτημά της να υπάρξει αναφορά για ένα είδους ευρω – ομολογο, ενώ η Ολλανδία και η Γερμανία είχαν επιφυλάξεις. Η Ισπανία, η οποία μέχρι την τελευταία στιγμή είχε συναχθεί με την Ιταλία για την έκδοση κορωνο – ομολόγου, αποφάσισε να αλλάξει γραμμή και να συνταχθεί με τη Γαλλία η οποία ζητεί, αν και όχι τόσο έντονα, τη δημιουργία ενός ad hoc ταμείου για τις δημόσιες δαπάνες που θα δικαιολογούνται σε κάθε περίπτωση από την κρίση του νέου ιού, φθάνοντας μέχρι και το 3% του ΑΕΠ της ΕΕ το οποίο θα μπορούσε να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια μέσω ενός φορέα ειδικού σκοπού (special purpose vehicle – SPV)και στη συνέχεια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την Κεντρική Κεντρική Τράπεζα.

9:13 - Διεκπεραιώθηκαν 42 αιτήματα αποστολής φαρμάκων σε Κύπριους που παραμένουν στο εξωτερικό

Σε συνέχεια απόφασης των Υπουργείων Υγείας και Εξωτερικών και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που αποφάσισε η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού SARS-CoV-2 και, ειδικότερα, την απαγόρευση πτήσεων προς την Κύπρο από τις 21 Μαρτίου 2020, αριθμός Κύπριων πολιτών να παραμείνουν στο εξωτερικό.

Λόγω του ότι αρκετοί εξ αυτών των πολιτών λαμβάνουν φάρμακα από την Κύπρο και η επέκταση της διαμονής τους στο εξωτερικό υπέχει τον κίνδυνο να εξαντληθούν τα αποθέματά τους, λήφθηκε απόφαση από τα Υπουργεία Υγείας και Εξωτερικών όπως γίνουν οι απαραίτητες διευθετήσεις, ώστε αυτά να τους αποστέλλονται από την Κύπρο. Η αποστολή φαρμάκων στο εξωτερικό αφορά επίσης και Κύπριους πολίτες, οι οποίοι διαμένουν στο εξωτερικό και αντιμετωπίζουν δυσκολία στην προμήθεια των φαρμάκων τους.

Τη διαδικασία αποστολής φαρμάκων στο εξωτερικό ανέλαβαν οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας. Από τις 24 Μαρτίου 2020 έως τις 7 Απριλίου 2020, παραλήφθηκαν 44 αιτήματα, από τα οποία διεκπεραιώθηκαν τα 42. Για τα δύο που εκκρεμούν, αναμένεται περαιτέρω πληροφόρηση/οδηγίες από τους αιτητές. Τα φάρμακα στάλθηκαν μέσω ταχυδρομείου (QuickPost) σε 13 χώρες και συγκεκριμένα στην Αυστραλία, την Βουλγαρία, την Γερμανία, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ταϊλάνδη, την Πολωνία, την Ρουμανία, την Λετονία, την Νότιος Αφρική, την Ολλανδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις ΗΠΑ.

Να σημειωθεί ότι, ορισμένα αιτήματα αφορούσαν σε φάρμακα, για τα οποία υπάρχουν ειδικές συνθήκες φύλαξης (ψυχρή αλυσίδα, 2-8 βαθμούς Κελσίου) και δεν ήταν δυνατό να σταλούν με ασφάλεια στους ασθενείς από την Κύπρο. Για αυτές τις περιπτώσεις, έγινε διευθέτηση μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών και των κατά τόπους Πρεσβειών της Κύπρου για την τοπική προμήθεια των φαρμάκων αυτών.

Τα φάρμακα τα οποία έχουν αποσταλεί αφορούν τις ακόλουθες παθήσεις: αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, Νόσος του Crohn, διαβήτης, υπέρταση, κατάθλιψη, χοληστερόλη, πολλαπλή σκλήρυνση, δυσλειτουργία της υπόφυσης, χρόνιο άσθμα, αντιπηκτικά, μετάσταση καρκίνου και HIV. Κάθε αίτημα διεκπεραιώνεται άμεσα και αυθημερόν. Ήδη αρκετοί πολίτες έχουν ενημερώσει ότι παρέλαβαν τα πακέτα τους, εκφράζοντας τις ευχαριστίες τους. Η διαδικασία αποστολής φαρμάκων στο εξωτερικό αναμένεται να συνεχισθεί όσο διαρκούν τα μέτρα.

Στις 11 η κρίσιμη συνεδρία του Υπουργικού 

Την παράταση των περιοριστικών μέτρων για αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού μέχρι το τέλος Απριλίου θα συζητήσει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνέρχεται στις 11 το πρωί υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Κατά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να τεθούν επίσης επί τάπητος προτάσεις των αρμόδιων Υπουργείων για οικονομικά και κοινωνικά μέτρα στήριξης προς αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού καθώς και το θέμα του επαναπατρισμού Κυπρίων φοιτητών που δεν εμπίπτουν στις ευπαθείς ομάδες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις για τις αποφάσεις που θα ληφθούν, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού.

Υπενθυμίζεται πως η διυπουργική επιτροπή συνήλθε τη Δευτέρα, υπό την προεδρία του Προέδρου Αναστασιάδη και συζήτησε τις περαιτέρω ενέργειες ως προς τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού.

8:59 - Θλίψη - Κορωνοϊός: «Περίπου 100 Κύπριοι έχουν πεθάνει στο Ηνωμένο Βασίλειο»

8:20 - Πήγαινε για διάρρηξη αλλά... δεν έστειλε μήνυμα - Τον τσάκωσαν οι αστυνομικοί

7:55 - Ξεκινάει σήμερα στην Π. Χρυσοχούς η διενέργεια διαγνωστικών τέστ για τον κορωνοϊό

Ξεκινάει σήμερα στην Πόλη Χρυσοχούς, η διενέργεια διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πόλης Χρυσοχούς Γιώτη Παπαχριστοφή.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Παπαχριστοφή ανέφερε πως η λήψη δειγμάτων θα ξεκινήσει σήμερα στις 09:00 το πρωί  και θα διαρκέσει μέχρι τις 15:00 το απόγευμα στο Δημοτικό Μέγαρο Πόλεως Χρυσοχούς, ενώ συνολικά πρόσθεσε, θα ληφθούν 130 δείγματα. Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς, έχει ήδη καθοριστεί ειδική τιμή και το κόστος που  θα καταβληθεί από τον κάθε ενδιαφερόμενο είναι 55 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα το επωμιστεί ο Δήμος . 

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαχριστοφή η ίδια τιμή, με το μισό του κόστους για το διαγνωστικό τεστ, έχει διευθετηθεί να ισχύσει και για τους κατοίκους του του Νέου Χωρίου , Δρούσειας και Κάθηκα.  Επιπρόσθετα ο  Δήμαρχος  Πόλεως κάλεσε τόσο τις   κοινότητες του διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς όσο και τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε λειτουργία να συμμετάσχουν μαζικά στο εν λόγω ανιχνευτικό πρόγραμμα, «στηρίζοντας συλλογικά την προσπάθειά  για περιορισμό της διασποράς του ιού στην περιοχή.

Στο μεταξύ, συμπτώματα και σε δεύτερο άτομο εντοπίστηκαν στο Νοσοκομείο Πόλεως Χρυσοχούς. Μετά το πρώτο που αφορούσε εργαζόμενο στο Νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς, το δεύτερο αφορά επαγγελματία υγείας. Κατόπιν τούτου, ξεκίνησε η ιχνηλάτιση των επαφών του.

7:53 - Τρία σενάρια για το μέλλον των τελειόφοιτων

7:35 - Θετικό ρεκόρ στις καταγγελίες - Διψήφιος ο αριθμός 

7:05 - Ξεπέρασαν το 1,4 εκ. τα κρούσματα διεθνώς, 82,000 οι θάνατοι, 302,000 αποθεραπεύτηκαν

Στο ένα εκατομμύριο 431,706 ανέρχονται αυτή τη στιγμή τα κρούσματα του κορωνοϊού παγκοσμίως σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία. Σύμφωνα με το Worldmeter, σε όλο το κόσμο έχασαν τη ζωή τους 82,080 άτομα ενώ αποθεραπεύτηκαν 302,150.

Η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα εξακολουθούν να είναι οι ΗΠΑ με σύνολο 400,412 και 12,854 θανάτους. Καταγράφηκαν 77 νέα κρούσματα και 13 νέοι θάνατοι. Η Ισπανία καταγράφει 141,942 κρούσματα και 14,045 θανάτους και ακολουθεί η Ιταλία με 135,586 κρούσματα και 17,127 θύματα της ασθένειας.

Η Κίνα κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο 62 νέα κρούσματα και δύο θανάτους. Στη χώρα μολύνθηκαν συνολικά 81,802 άτομα και 3,333 έχασαν τη ζωή τους.

7:00 - Οι συνομιλίες στο Eurogroup συνεχίζονται, ενδεχόμενες ανακοινώσεις στις 11:00

To Eurogroup, που διεξάγεται με τηλεδιάσκεψη, συνεχίστηκε καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας, και ο Πρόεδρος του, Μάριο Σεντένο αναμένεται ότι θα ανακοινώσει τις αποφάσεις στις 10:00 ώρα Βρυξελλών (11 ώρα Κύπρου), της Τετάρτης, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση του Συμβουλίου. Μετά την πρώτη διακοπή των εργασιών στις 19:00 τοπική ώρα χθες, οι Υπουργοί επανάρχισαν τις εργασίες τους στις 23:45. Έκτοτε διέκοψαν και επανεκκίνησαν πολλές φορές.

"Οι εργασίες προς μια φιλόδοξη ευρωπαϊκή απάντηση οικονομικής πολιτικής στην πανδημία του COVID19 βρίσκονται σε καλό δρόμο, αλλά δεν έχουν καταλήξει ακόμα", ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Σεντένο, Λουίς Ρέγκο.

Σύμφωνα με πηγές του Συμβουλίου, παρότι υπάρχει συμφωνία στα βασικά συμπεράσματα (τριπλό δίχτυ προστασίας, SURE, ETEπ, ESM), ανοιχτό παραμένει το ζήτημα του μελλοντικού ταμείου ανάκαμψης και η φρασεολογία που θα χρησιμοποιήσουν οι Υπουργοί περί μελλοντικών μέσων χρηματοδότησης - που παραπέμπεει εμμέσως στα αιτήματα της Ιταλίας. Όπως αναφέρουν πηγές του Συμβουλίου "τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα" σε μια δήλωση άνω των 2000 λέξεων. Οι συνομιλίες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Μία ώρα πριν από την έναρξη της τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Οικονομικών χθες, ο Σεντένο είχε δηλώσει ότι το Eurogroup θα κληθεί να εγκρίνει το μεγαλύτερο οικονομικό πακέτο που έχει ποτέ προετοιμάσει και το οποίο περιέχει τριπλό δίχτυ προστασίας για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και κράτη

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X