ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Live - Πρώτη αντίδραση του Προέδρου Αναστασιάδη για τα μηδέν κρούσματα

Όλες οι εξελίξεις στο 24news

24news team

Τα αποτελέσματα των τελευταίων ημερών είναι ενθαρρυντικά και έτσι η Κύπρος από την Πέμπτη,21/5, άρχισε να κινείται σε κανονικούς ρυθμούς αλλά με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που γνωρίζαμε. Προστατευτικά μέτρα και αποστάσεις μπαίνουν στην νέα καθημερινότητα του Κύπριου πολίτη.

Από τις 21/5 καταργήθηκαν τα sms ενώ από τις 23/5 ανοίγουν και οι οργανωμένες παραλίες με τήρηση των πρωτοκόλλων που θα δοθούν από το Υπουργείο Υγείας.

Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα και με ανακοίνωση του υπουργού Μεταφορών κ.Καρούσου τα αεροδρόμια πρόκειται να επαναλειτουργήσουν, σε δύο φάσεις. Ανοίγει η αεροπορική σύνδεση της Κύπρου - Α' Φάση 9-19 Ιουνίου / Β' Φάση: 20 Ιουνίου

Στην Α' Φάση θα πρέπει όλοι οι επιβάτες να κατέχουν πιστοποιητικό το οποίο να καταδεικνύει ότι είναι αρνητικοί στον κορωνοϊό.

Όλα όσα άνοιξαν από τις 21/5

- Ανοίξαν τα δημοτικά και τα γυμνάσια (Παραμένουν κλειστά η 1η και 2α Λυκείου και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί).

- Επιτρέπονται συναθροίσεις σε οικίες μέχρι 10 άτομα.

- Ελεύθερη διακίνηση σε πάρκα (εξαιρουμένων των παιδότοπων), πλατείες, μαρίνες κτλ., νοουμένου ότι οι συναθροιζόμενοι δεν θα υπερβαίνουν τους 10 ανά ομάδα.

- Άνοιξαν κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής – μασάζ, δερματοστιξίας.

- Επαναλειτουργία υπηρεσιών εστίασης σε εξωτερικούς χώρους. Επιτρέπονται οι συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους εστίασης, Διευκρινίζεται ότι ανοικτός χώρος θεωρείται και ο χώρος όπου επιτρέπεται το κάπνισμα με βάση τον Περί Ελέγχου του Καπνίσματος Νόμου. Τα άτομα δεν θα υπερβαίνουν τα 10 ανά ομάδα.

Ο αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε στα 923 (περιλαμβανομένων και των 12 που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις).

Το 24news σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις:

19:59 - Το ευχαριστώ του Προέδρου της Δημοκρατίας για το "μηδέν"

19:35 - Κανένα κρούσμα κορωνοϊού και σήμερα στα κατεχόμενα

Δεν υπήρξε ούτε σήμερα επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα κατεχόμενα, ανέφερε σε γραπτή δήλωση ο "υπουργός υγείας" Αλί Πιλλί.

Όπως είπε έγιναν 51 τεστ τις τελευταίες 24 ώρες. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παραμένει στα 108 και κανένας ασθενής δεν νοσηλεύεται.

19:21 - Η πανδημία του κορωνοϊού ωθεί brand μόδας σε κλείσιμο ή αίτηση πτώχευσης

Η πανδημία του κορωνοϊού έπληξε σοβαρά τη βιομηχανία της μόδας στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο με τις πωλήσεις να μειώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με δεδομένο ότι πολλές εταιρείες -ειδικά εκείνες με πιο παραδοσιακά επιχειρηματικά μοντέλα - αγωνίζονταν ήδη να προσαρμοστούν σε ένα νέο περιβάλλον λιανικών πωλήσεων ή να συμβαδίσουν με ψηφιακά καταρτισμένους ανταγωνιστές, την περίοδο της κρίσης της πανδημίας επήλθαν πτωχεύσεις brand στις ΗΠΑ με την ελπίδα εύρεσης νέων επενδυτών που θα τους βοηθήσουν να παραμείνουν στον κλάδο ή και διακοπή εργασιών.

18:36 - 282 θάνατοι από κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο στο Ην. Βασίλειο

Ακόμα 282 φορείς του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο προστέθηκαν κατά το 24ωρο έως τις 5 το απόγευμα της Παρασκευής στη λίστα όσων έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νόσο στη χώρα. Συνολικά ο αριθμός των θανόντων εντός και εκτός νοσοκομείων έχει φτάσει τις 36.675.

Μεταξύ των θανάτων που καταγράφηκαν αυτό το 24ωρο περιλαμβάνεται ένα παιδί 12 ετών που έπασχε από υποκείμενο νόσημα. Πρόκειται για το τέταρτο παιδί κάτω των 15 που προσβλήθηκε από τον ιό και έχασε τη ζωή του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 2.959 φτάνοντας στα 257.154.

Ο αριθμός των νοσηλευομένων έπεσε στους 9.331, μία μείωση της τάξης του 11% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.

18:26 - Τα στοιχεία για τον κορωνοϊό στην Κύπρο μέχρι 21 Μαΐου

Μέχρι τις 21 Μαΐου είχαν διαγνωστεί 923 άτομα με την νόσο COVID-19, 24 άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους, τα 17 εκ των οποίων από την νόσο, ενώ 64,4% ή 594 άνθρωποι είχαν ιαθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία infographics που δίνει στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας.

Σε νοσηλεία στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είχαν ενταχθεί 32 άτομα ή το 3,4% των ασθενών με την νόσο.

Παράλληλα είχαν διεξαχθεί 10.874,5 διαγνωστικές εξετάσεις ανά 100.000 κατοίκους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο κορωνοϊός επηρεάζει ίσο ποσοστό ανδρών και γυναικών στην Κύπρο.

Σε ό,τι αφορά τις ηλικίες των ατόμων που προσβλήθηκαν το 69% ανήκει στην ηλιακή ομάδα μεταξύ 18 και 59 ετών, το 25% στην ηλικιακή ομάδα άνω των 60 και το 6% σε παιδιά και νέους έως 17 ετών.

18:03 - Μόνο τρία νέα κρούσματα κορωνοϊού σήμερα στην Ελλάδα - Στους 171 οι νεκροί 

17:50 - Το πρώτο μήνυμα του Υπ. Υγείας, μετά τα μηδενικά κρούσματα

17:20 - Κύπρος: Φτάσαμε επιτέλους στα μηδέν κρούσματα

16:43 - Απολυμάνσεις, αποστάσεις και εποπτεία σε οργανωμένες παραλίες σε Αμμόχωστο και Λάρνακα

16:29 - Αντιδρούν οι ιδιοκτήτες Κέντρων Αναψυχής - Δεν τους άρεσε η ενημέρωση για τα κρούσματα

16:20 - Μόλις πέντε οι ασθενείς με κορωνοϊό στο Νοσοκομείο αναφοράς

Πέντε ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, που λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς.
 
Από τους τέσσερις ασθενείς, ένα άτομο νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, αφού χρειάζεται πιο στενή παρακολούθηση. Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, η υγεία των ασθενών είναι σε καλή γενική κατάσταση.
 
Σημειώνεται ότι από τις 11 Μαρτίου όταν άρχισε τη λειτουργία του το Νοσοκομείο Αναφοράς, έγιναν μέχρι σήμερα 147 εισαγωγές και δόθηκαν 128 εξιτήρια σε ασθενείς που αποθεραπεύτηκαν και επέστρεψαν στο σπίτι τους.

16:14 - Εννέα καταγγελίες στις κατασκευές και μηδέν καταγγελίες στο λιανικό εμπόριο από 4/5 στην Πάφο

Από τις 4 Μαΐου μέχρι και σήμερα στην Πάφο έχουν διενεργηθεί 1.752 έλεγχοι και επαναληπτικοί έλεγχοι σε υποστατικά λιανικού εμπορίου και 214 έλεγχοι σε εργοτάξια για την πανδημία Covid- 19 από το Γραφείο Επιθεώρησης Εργασίας, σύμφωνα με τον Γιώργο Κατσονούρη Προϊστάμενο του Επαρχιακού Γραφείου Επιθεώρησης Εργασίας Πάφου.

Το ποσοστό συμμόρφωσης πλέον στους χώρους του λιανικού εμπορίου είναι πάρα πολύ ικανοποιητικό ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Κατσουνούρης, σημειώνοντας πως έχουν παρατηρηθεί κάποια προβλήματα, όπως κάποιοι εργαζόμενοι κατά την διάρκεια εξυπηρέτησης του κοινού να μην φορούν τα γάντια και μάσκες λόγω και της αυξημένης ανόδου της θερμοκρασίας την τελευταία εβδομάδα.

Σε σχέση με τα εργοτάξια ανέφερε πως έκλεισαν κάποια εξ αυτών στο πλαίσιο των ελέγχων ενώ σε κάποια άλλα έχουν επιβληθεί εξώδικα και ειδοποίησης απαγόρευσης όπου τερματίζονται οι εργασίες στα εργοτάξια μέχρι την λήψη μέτρων εκ μέρους τους. Ενδεικτικά, ο Κατσονούρης είπε πως την συγκεκριμένη περίοδο δηλαδή από τις 4 Μαΐου μέχρι έγιναν 9 καταγγελίες στις κατασκευές που περιλαμβάνουν, όπως εξήγησε, επιβολή εξωδίκων και ειδοποίησης απαγόρευσης όπου στην ουσία τερματίζονται οι εργασίες. Σύμφωνα μ ε τον ίδιο την ίδια περίοδο στο λιανικό εμπόριο έγιναν 1.752 έλεγχοι και επανέλεγχοι υποστατικών στην Πάφο με 0 καταγγελίες.

Στους ελέγχους αυτούς συνέχισε εμπλέκονταν λειτουργοί των Υγειονομικών Υπηρεσιών, λειτουργοί του Υφυπουργείου Τουρισμού, λειτουργού της Υπηρεσίας Θήρας, λειτουργοί των Εργασιακών Σχέσεων και λειτουργοί της Υπηρεσίας Καταναλωτών.

16:08 - Λεμεσός: Τέλος η καραντίνα - Άρχισαν οι γάμοι (pic)

16:04 - Δύο πνιγμοί σε δύο μέρες στα κατεχόμενα με την επιστροφή στις θάλασσες

Η επιστροφή στις θάλασσες μετά την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στα κατεχόμενα συνοδεύτηκε με δύο πνιγμούς.

Η «ακτοφυλακή» εντόπισε σήμερα στη θαλάσσια περιοχή της Κερύνειας τη σορό ενός εκ των δύο ατόμων που παρασύρθηκαν νωρίτερα από τα ψηλά κύματα σε παραλία με την ονομασία Αλαγάδι. Σύμφωνα με πληροφορίες τ/κ ΜΜΕ, πρόκειται για κορίτσι, τουρκικής καταγωγής. Το δεύτερο άτομο αναζητείται.

Στη θαλάσσια περιοχή της Κερύνειας εντοπίστηκε χθες ακόμη ένας νεαρός, 26 ετών από τρίτη χώρα, ο οποίος παρασύρθηκε και χθες από τα κύματα. Μετά τον εντοπισμό του μεταφέρθηκε στο γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας όπου παρά τις προσπάθειες υπέκυψε.

15:38 - Eκκληση ΟΕΒ για επαναλειτουργία βρεφονηπιοκομικών σταθμών και νηπιαγωγείων από 1η Ιουνίου

Έκκληση απηύθυνε η ΟΕΒ για επαναλειτουργία βρεφονηπιοκομικών σταθμών και νηπιαγωγείων από την 1η Ιουνίου, δεδομένων, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση, των καλών επιδημιολογικών στοιχείων των τελευταίων εβδομάδων. Αυτό προσθέτει, «θα προσφέρει ουσιαστική βοήθεια και στήριξη σε χιλιάδες εργαζόμενους γονείς παιδιών προσχολικής ηλικίας».

«Οι πιέσεις για επιστροφή των παιδιών στους σταθμούς και νηπιαγωγεία αυξάνονται συνεχώς, καθώς οι εργαζόμενοι γονείς επιστρέφουν σταδιακά στις εργασίες τους, ενώ αναμένεται να κορυφωθούν όταν ολοκληρωθεί η επαναδραστηριοποίηση όλων των κλάδων της οικονομίας εντός Ιουνίου», αναφέρει η ΟΕΒ.

Αναφέρει επίσης ότι έχει καλέσει τον Σύνδεσμο Ιδιωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης Κύπρου, που είναι μέλος της, να εξετάσει το ενδεχόμενο επέκτασης της λειτουργίας των ιδιωτικών σταθμών και νηπιαγωγείων κατά την διάρκεια Ιουλίου και Αυγούστου, ώστε να διευκολυνθούν επιχειρήσεις που θα παραμείνουν εν λειτουργία και εργαζόμενοι γονείς που έχουν ανάγκη υποδομών φύλαξης και φροντίδας των παιδιών τους.

«Κατά την επαναλειτουργία σταθμών και νηπιαγωγείων, είναι πολύ σημαντικό να τηρηθούν αυστηρά τα πρωτόκολλα, οδηγίες και συστάσεις των αρμόδιων αρχών, που έχουν λάβει υπόψη τις πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία και σε άλλα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) για την διασφάλιση της ασφάλειας και υγείας των παιδιών, των γονέων και των εργαζομένων», αναφέρει.

14:52- Άνοιξαν οι οργανωμένες παραλίες - Αστυνομικοί επιθεωρούν τις περιοχές

14:19 - Δέκα τα ύποπτα κρούσματα στο Νοσοκομείο Λεμεσού

Στους 10 ανέρχεται το Σάββατο ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού με ύποπτα συμπτώματα κορωνοϊού, χωρίς να υπάρχει κανένας ασθενής που να προσβλήθηκε από τον ιό.
 
Σύμφωνα με τον ΟΚΥπΥ, σήμερα νοσηλεύονται στον 5ο όροφο του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού 10 άτομα με ύποπτα συμπτώματα κορωνοϊού.
 
Εξάλλου, από σύνολο πέντε εξετάσεων πολιτών στο ΤΑΕΠ έχουν γίνει τέσσερις εισαγωγές.

14:00 - Ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών για την κατάργηση της υποχρεωτικής καραντίνας στα ξενοδοχεία

Από τη Δευτέρα, 25 Μαΐου 2020 καταργείται η υποχρεωτική καραντίνα και όσοι φιλοξενούνται στα ξενοδοχεία που έχουν μεταφερθεί μετά την άφιξη τους από το εξωτερικό θα μεταβούν στους χώρους διαμονής τους για αυτοπεριορισμό, εφόσον ο έλεγχος διάγνωσης τους για τον ιό COVID-19 είναι αρνητικός, για τις υπόλοιπες μέρες που υπολείπονται ανάλογα με την κατηγορία της χώρας από την οποία προήλθαν.

Η μεταφορά προς τους χώρους διαμονής θα μπορεί να γίνει από τους οικείους ή με προσωπική διευθέτηση του προσώπου που φιλοξενείται στο ξενοδοχείο που έχει μεταφερθεί. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, το Τμήμα Οδικών Μεταφορών θα προγραμματίσει ώστε λεωφορεία να περάσουν από τα ξενοδοχεία που διαμένουν φιλοξενούμενοι, τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2020, από τις 12 π.μ. – 1 μ.μ. περίπου, τα οποία θα μεταφέρουν πρόσωπα που ο χώρος διαμονής τους είναι σε άλλη επαρχία από το ξενοδοχείο όπου φιλοξενούνται στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων τακτικών διαδρομών στην πόλη της επαρχίας που διαμένουν.

Από την Τρίτη 26 Μαΐου 2020 η μεταφορά από το αεροδρόμιο προς το ξενοδοχείο θα συνεχίσει να οργανώνεται από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, όμως η μεταφορά από το ξενοδοχείο προς τους χώρους διαμονής δεν θα προσφέρεται από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών και θα μπορεί να γίνει από τους οικείους ή με προσωπική διευθέτηση του προσώπου που φιλοξενείται στο ξενοδοχείο που έχει μεταφερθεί.

13:50 - Ο Τζόνσον υπερασπίζεται τον σύμβουλό του που κατηγορείται για παραβίαση της καραντίνας

Η Ντάουνινγκ Στριτ υπερασπίστηκε με επίσημη δήλωση τη μετάβαση του επικεφαλής των πολιτικών συμβούλων του Πρωθυπουργού Τζόνσον, Ντόμινικ Κάμινγκς στο σπίτι των γονιών του 250 μίλια μακριά από το Λονδίνο εν μέσω απαγόρευσης μετακινήσεων και ενώ η σύζυγός του είχε συμπτώματα του κορωνοϊού.

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου αναφέρει πως το ταξίδι έγινε διότι ήταν «αναγκαίο» για τον κ. Κάμινγκς να διασφαλίσει ότι με τη σύζυγό του ασθενή και τον ίδιο πιθανώς επίσης να έχει ασθενήσει ο τετράχρονος γιος του θα είχε σωστή φροντίδα.

«Η αδερφή του και οι ανιψιές του είχαν προσφερθεί να βοηθήσουν, έτσι πήγε σε ένα σπίτι κοντά αλλά χωριστά από το σόι του σε περίπτωση που χρειαζόταν η βοήθειά τους. Η αδερφή του ψώνιζε για την οικογένεια και άφηνε τα πάντα απ’ έξω. Σε καμία φάση εκείνος ή η οικογένειά του δε μίλησαν με την αστυνομία για αυτό το θέμα, όπως έχει αναφερθεί. Οι ενέργειές του ήταν εντός των οδηγιών για τον κορωνοϊό. Ο κ. Κάμινγκς πιστεύει ότι συμπεριφέρθηκε λελογισμένα και νομίμως», προσθέτει η δήλωση της Ντάουνινγκ Στριτ.

13:29 - Βρετανικός Τύπος: Στη «μαύρη λίστα» της Κύπρου οι Βρετανοί επισκέπτες λόγω κορωνοϊού

Στη «μαύρη λίστα» των κυπριακών αρχών βρίσκονται οι Βρετανοί τουρίστες, σχολιάζει ο Τύπος στο Ηνωμένο Βασίλειο στον απόηχο των ανακοινώσεων για το σχέδιο επανέναρξης διεθνών πτήσεων.

Η εφημερίδα Sun που κάνει το σχετικό σχόλιο σημειώνει ότι αυτό οφείλεται στη «φτωχή» επίδοση του Ηνωμένου Βασίλειο αναφορικά με τον κορωνοϊό. «Η Βρετανία και η Ρωσία είναι οι δύο μεγαλύτερες τουριστικές αγορές του νησιού, αλλά αμφότερες δεν είναι στις αρχικές λίστες εν μέσω ανησυχιών ότι ο κορωνοϊός δεν έχει περιοριστεί επαρκώς σε αυτές τις χώρες», προσθέτει η Daily Mail.

Η Daily Mirror γράφει ότι οι Βρετανοί «θα απαγορεύονται» στην Κύπρο όταν το νησί ανοίξει ξανά για τους τουρίστες τον επόμενο μήνα. «Ο Υπουργός Μεταφορών κ. Καρούσος έδωσε μία μικρή ελπίδα στους Βρετανούς που ελπίζουν σε καλοκαιρινές διακοπές αποκαλύπτοντας ότι η λίστα (των επιτρεπόμενων διεθνών αφίξεων) θα ανανεωθεί από το Υπουργείο Υγείας καθώς θα περνά ο χρόνος και θα λαμβάνονται νέα δεδομένα για τον κορωνοϊό», συμπληρώνει η εφημερίδα.

Η Birmingham Mail σχολιάζει ότι οι ανακοινώσεις από τις κυπριακές αρχές συνιστούν «πλήγμα» για τους επίδοξους Βρετανούς τουρίστες.

Παράλληλα η Sun φιλοξενεί δήλωση του Υφυπουργού Τουρισμού Σάββα Περδίου για προώθηση νομοθεσίας που θα περιορίζει αντικοινωνικές συμπεριφορές τουριστών στην Αγία Νάπα και αλλού. «Η πρόθεση είναι να συνταχθούν νέοι νόμοι που θα κάνουν την Κύπρο έναν πιο ήσυχο προορισμό και θα διασφαλίζουν ότι ο κόσμος θα συμπεριφέρεται ευπρεπώς στους δρόμους, σε ό,τι αφορά την κατανάλωση ποτού, τις εξόδους, το σεβασμό προς τους γύρω κτλ.», δηλώνει ο κ. Περδίος.

Η Sun γράφει ότι το σχέδιο έχει παγώσει λόγω του κορωνοϊού, αλλά όταν εφαρμοστεί πιθανώς θα προβλέπει μεταξύ άλλων την απαγόρευση πώλησης του λεγόμενου «αερίου γέλιου» και την απαγόρευση κατανάλωσης οινοπνευματωδών σε δημόσιους χώρους εκτός καταστημάτων. Αυτό θα γίνει καθώς η Κύπρος ελπίζει να προσελκύσει ένα πιο εκλεκτό τουριστικό πελατολόγιο, αξιοποιώντας τις νέες μαρίνες και τα πολυτελή θέρετρα, με ελπίδες ότι θα μπορούσε να γίνει «ένα νέο Μονακό», σχολιάζει η εφημερίδα.

13:08 - Ελαφρώς θετικά αλλά αβέβαια τα πρώτα αποτελέσματα από χορήγηση πλάσματος από ιαθέντες

12:21 - Οι ασθενείς στην εντατική στο Βέλγιο μειώνονται κατά 5% την ημέρα, 299 νέα κρούσματα, 25 θάνατοι

11:41 - Ασθενής που ήταν θετικός σε κορωνοϊό επέστρεψε στην Μονάδα Αιμοκάθαρσης του Νοσοκομείου Πάφου

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Νεφρολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου δρ Λάκη Γιουκκά, ασθενής του Νεφρολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου που ήταν θετικός στον covid- 19 και έκανε αιμοκάθαρση στου Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας έχει αρνητικοποιηθεί και επιστρέφει στην Μονάδα Αιμοκάθαρσης του Νοσοκομείου Πάφου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο δρα Γιουκκάς ανέφερε πως ο συγκεκριμένος ασθενής εντοπίστηκε θετικός πριν ένα μήνα και μεταφέρθηκε στο ΓΝ Λευκωσίας για την συνέχιση της αιμοκάθαρσης σε ειδικό χώρο.

Είπε ακόμη, πως κατά την διάρκεια της διμηνίας του κορωνοϊού έχουν ενταχθεί νέοι ασθενείς στην Μονάδα Αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου.

Πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής όλα τα τεστ στα οποία έχουν υποβληθεί ασθενείς της Μονάδας Αιμοκάθαρσης είναι αρνητικά.

Όπως σημείωσε ο κ. Γιουκκάς την Μονάδα Αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου στελεχώνουν τρεις γιατροί και δεκαπέντε νοσηλεύτριες.

Ο Διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής του ΓΝ Πάφου έστειλε το μήνυμα στους ασθενείς της Μονάδας Αιμοκάθαρσης να συνεχίσουν με το ίδιο τρόπο και με τα ίδια μέτρα προστασίας , όπως να κρατούν τις αποστάσεις, να αποφεύγουν την πολυκοσμία , να περνούν από θερμομέτρηση πριν εισέλθουν στην Μονάδα Αιμοκάθαρσης και να ακούν με προσοχή τις συμβουλές του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Επιπρόσθετα, ανέφερε πως οι ασθενείς τηρούν με ευλάβεια τις οδηγίες και συνήθισαν πλέον, όπως είπε, να ζουν στην εποχή της νόσου Covid- 19, με την χρήση μασκών και γαντιών.

10:37 - Κύπρος: Σε ποιο εστιατόριο εντοπίστηκε το νέο κρούσμα

10:23 - Στα 5,3 εκ τα κρούσματα από Covid 19 διεθνώς, 2,1 εκ αποθεραπεύτηκαν και 340.000 έχασαν την ζωή τους

Τα 5.306.235 έφτασαν τα περιστατικά COVID-19 διεθνώς και τις 340.047 οι θάνατοι, ενώ 2.160.159 άνθρωποι έχουν αποθεραπευτεί.

Από τα περιστατικά που είναι ενεργά τα 2.761.448 ή ποσοστό 98% νοσηλεύονται σε ήπια κατάσταση και 44.581 ή ποσοστό 2% σε σοβαρή ή κρίσιμη.

Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στις ΗΠΑ και ανέρχονται στο 1.645.094. Οι θάνατοι στη χώρα έφτασαν τις 97.647.

Στην δεύτερη θέση βρίσκεται η Βραζιλία με 1.492 κρούσματα σε μία μόνο ημέρα και τα συνολικά να φτάνουν τις 332.382. Καταγράφηκαν επίσης 68 νέοι θάνατο, 21.116 συνολικά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Η Ρωσία καταγράφει 326.448 περιστατικά κορωνοϊού και 3.249 θανάτους, στην Ισπανία τα περιστατικά ανέρχονται σε 281.904 και 28.628 θανάτους. Το Ηνωμένο Βασίλειο μετρά 254.195 κρούσματα και 36.393 θανάτους.  Η Ιταλία έχει 228.658 κρούσματα και 32.616 θανάτους και η Γαλλία 182.219 και 28.289 θανάτους.

9:42 - Κανένα κρούσμα στην Κίνα, στην 2η θεση η Βραζιλία

Η Κίνα δεν κατέγραψε σήμερα κανένα νέο κρούσμα του νέου κορωνοϊού, για πρώτη φορά από τότε που η χώρα ξεκίνησε να δημοσιεύει στοιχεία για την επιδημία τον Ιανουάριο. Η ασθένεια εμφανίστηκε στα τέλη του 2019 στην πόλη Ουχάν, στην κεντρική Κίνα, αλλά η μετάδοση της έχει σταματήσει ουσιαστικά στη χώρα.

Ο τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για σχεδόν 83.000 περιπτώσεις μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένων 4.634 θανατηφόρων. «Πετύχαμε μια σημαντική στρατηγική επιτυχία στην απάντησή μας στην Covid-19», δήλωσε χθες ο Κινέζος Πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ κατά την έναρξη της ετήσιας συνέλευσης του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου. Μπροστά από 3.000 βουλευτές που φορούσαν μάσκες, ο Λι ωστόσο τόνισε «τη γιγάντια αποστολή» που παραμένει να εκπληρωθεί.

Η Βραζιλία ξεπέρασε χθες την Ρωσία σε αριθμό κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, έχοντας καταγράψει συνολικά 330.890 περιπτώσεις μολύνσεις του ιού. Πλέον η λατινοαμερικάνικη χώρα βρίσκεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως σε αριθμό κρουσμάτων της Covid-19, πίσω από τις ΗΠΑ.

Η χώρα κατέγραψε χθες μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο 1.001 νέους θανάτους εξαιτίας του ιού, ανεβάζοντας το σύνολο των θυμάτων σε 21.048, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας. Ωστόσο ο πραγματικός αριθμός - κρουσμάτων και θανάτων - είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής κινείται αργά στη διεξαγωγή τεστ.

9:33 - Μελέτη επιβεβαιώνει τη μέτρια αποτελεσματικότητα της ρεμδεσιβίρης στην αντιμετώπιση της Covid-19

Περισσότερο από τρεις εβδομάδες μετά την ανακοίνωση υψηλόβαθμου Αμερικανού επιστημονικού αξιωματούχου πως ένα πειραματικό φάρμακο με την ονομασία ρεμδεσιβίρη επιταχύνει την αποκατάσταση ασθενών που νοσηλεύονται με Covid-19, η μελέτη για τα αποτελέσματα της χρήσης του φαρμάκου αυτού δημοσιεύθηκε χθες, Παρασκευή, το βράδυ σε έγκυρη ιατρική επιθεώρηση.

Ο Άντονι Φάουτσι, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων (NIAID) ο οποίος διηύθυνε την κλινική δοκιμή που έγινε σε χίλιους ασθενείς σε 10 χώρες, είχε δηλώσει στις 29 Απριλίου, μέσα στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, πως τα προκαταρκτικά δεδομένα έδειχναν «πως η ρεμδεσιβίρη έχει σαφές αποτέλεσμα, σημαντικό και θετικό για τη μείωση του χρόνου αποκατάστασης».

Η επιθεώρηση New England Journal of Medicine δημοσίευσε το άρθρο, το οποίο αναφέρει λεπτομερώς τα αποτελέσματα επιβεβαιώνοντας την ανακοίνωση που έγινε στον Λευκό Οίκο και είχε προσφέρει μια ακτίνα ελπίδας στον κόσμο, καθώς δεν υπάρχει άλλη αποτελεσματική θεραπεία κατά του νέου κορωνοϊού. Η ρεμδεσιβίρη, χορηγούμενη ενδοφλεβίως καθημερινά επί 10 ημέρες, επιτάχυνε την αποκατάσταση νοσηλευομένων ασθενών με Covid-19, σε σχέση με ένα εικονικό σκεύασμα: 11 ημέρες έναντι 15 σε μέση διάρκεια.

9:07 - Στα 5,3 εκ οι θάνατοι από Covid 19 διεθνώς, 2,1 εκ αποθεραπεύτηκαν και 340.000 έχασαν την ζωή τους

Τα 5.306.235 έφτασαν τα περιστατικά COVID-19 διεθνώς και τις 340.047 οι θάνατοι, ενώ 2.160.159 άνθρωποι έχουν αποθεραπευτεί.

Από τα περιστατικά που είναι ενεργά τα 2.761.448 ή ποσοστό 98% νοσηλεύονται σε ήπια κατάσταση και 44.581 ή ποσοστό 2% σε σοβαρή ή κρίσιμη.

Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στις ΗΠΑ και ανέρχονται στο 1.645.094. Οι θάνατοι στη χώρα έφτασαν τις 97.647.

Στην δεύτερη θέση βρίσκεται η Βραζιλία με 1.492 κρούσματα σε μία μόνο ημέρα και τα συνολικά να φτάνουν τις 332.382. Καταγράφηκαν επίσης 68 νέοι θάνατο, 21.116 συνολικά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Η Ρωσία καταγράφει 326.448 περιστατικά κορωνοϊού και 3.249 θανάτους, στην Ισπανία τα περιστατικά ανέρχονται σε 281.904 και 28.628 θανάτους. Το Ηνωμένο Βασίλειο μετρά 254.195 κρούσματα και 36.393 θανάτους. Η Ιταλία έχει 228.658 κρούσματα και 32.616 θανάτους και η Γαλλία 182.219 και 28.289 θανάτους.

8:43 - Ξανάρχισαν οι χειρουργικές επεμβάσεις και επεμβάσεις βηματοδοτών στο ΓΝ Πάφου

Άρχισαν ξανά οι χειρουργικές επεμβάσεις που αναβλήθηκαν στην κρίση της πανδημίας covid- 19 στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, ενώ έχουν επίσης αρχίσει να επαναπρογραμματίζονται σε όλες τις ειδικότητες , σύμφωνα με τον Επιστημονικό Διευθυντή του ΓΝ Πάφου για το covid- 19, δρ Ιωσήφ Μουτήρη.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Μουτήρης ανέφερε πως ξανάρχισαν επίσης οι επεμβάσεις για καρδιακούς βηματοδότες στο Νοσοκομείο Πάφου, που είχαν διακοπεί στο παρελθόν, προσθέτοντας πως αυτό το διάστημα διενεργήθηκαν τρεις επεμβάσεις ενώ προγραμματίστηκαν άλλες δύο για τις αμέσως επόμενες ημέρες. Αυτή η υπηρεσία, συνέχισε, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αφού λόγω παραίτησης, τους τελευταίους μήνες καρδιολόγων στο Νοσοκομείο Λεμεσού, οι ασθενείς της Πάφου δυσκολεύονταν να εξυπηρετηθούν, αφού έπρεπε είτε να σταλούν στο ΓΝ Λευκωσίας, είτε σε ιδιωτικά επεμβατικά κέντρα.

Επιπρόσθετα ο ίδιος ανέφερε πως η υποχώρηση του καύσωνα βελτίωσε την κατάσταση στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, αφού μειώθηκαν τα περιστατικά λόγω θερμοπληξίας, τα οποία ταλαιπώρησαν πολύ το Νοσοκομείο τις προηγούμενες ημέρες. Παρόλα αυτά σημείωσε, το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του ΓΝ Πάφου εξυπηρετεί καθημερινά πέραν των 40 ασθενών. Επεσήμανε δε, πως τα ύποπτα περιστατικά, συνήθως με εμπύρετο και λοίμωξη συνεχίζουν να εξυπηρετούνται στη Βραχεία νοσηλεία, με συχνότητα 2- 4 περιστατικά την ημέρα.

Πρόσθεσε ακόμη πως στα εξωτερικά ιατρεία συνεχίζεται κανονικά η προσέλευση , με τα ραντεβού που χάθηκαν την εποχή της κρίσης , να έχουν επαναπρογραμματιστεί. Ενδεικτικά σημείωσε, πως χτες εξετάστηκαν πέραν των 250 ασθενών απ' όλες τις ειδικότητες. Όλοι σχεδόν οι θάλαμοι νοσηλείας βρίσκονται κοντά στη πληρότητα του 80%, και αυτό, όπως είπε, δημιουργεί πολύ καλές προοπτικές για τον ρόλο του ΓΝ Πάφου στη β’ φάση που αρχίζει την 1η Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον κ. Μουτήρη, χτες συζήτησαν με τον Εκτελεστικό Διευθυντή Λεμεσού – Πάφου του ΟΚΥπΥ, τα τρέχοντα προβλήματα του νοσοκομείου και τρόπους επίλυσης τους, με σκοπό τη γενική βελτίωση του ΓΝ Πάφου, τόσο σε υποδομή όσο και σε υπηρεσίες.

8:38 - Για παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας κατηγορείται ο κορυφαίος σύμβουλος του Τζόνσον

Καταγγελία περί παραβίασης των περιορισμών στις μετακινήσεις λόγω της πανδημίας από τον επικεφαλής πολιτικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού Τζόνσον, Ντόμινικ Κάμινγκς, αποκαλύπτουν οι εφημερίδες Guardian και Daily Mirror.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τους, ο κ. Κάμινγκς ταξίδεψε στα τέλη Μαρτίου επί περισσότερο από 250 μίλια από το σπίτι του στο Λονδίνο ως την κατοικία των γονιών του στο Ντάραμ λίγο μετά από την εκδήλωση συμπτωμάτων του κορωνοϊού, ασθένεια που τον κράτησε μακριά από την Ντάουνινγκ Στριτ για εβδομάδες.

Κάτοικος της περιοχής κατήγγειλε την παρουσία του αμφιλεγόμενου πολιτικού συμβούλου του κ. Τζόνσον στην τοπική αστυνομία, η οποία επιβεβαίωσε πως στις 31 Μαρτίου επισκέφθηκε σπίτι της περιοχής και διαπίστωσε πως άτομο από το Λονδίνο βρισκόταν εκεί τελώντας σε απομόνωση.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X