ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: «Ξεκλείδωμα» με το σταγονόμετρο

Το σκεπτικό των επιστημόνων πίσω στους τομείς που δεν ανοίγουν κατά την πρώτη φάση

Συντηρητισμός είναι η λέξη που χαρακτηρίζει την στάση των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής και της Κυβέρνησης ως προς την αποκλιμάκωση των μέτρων που αποτελούν το lockdown των τελευταίων τριών εβδομάδων. Αρκετοί τομείς της οικονομικής δραστηριότητας παραμένουν ακόμα υπό αυτό το καθεστώς, ωστόσο επαναλειτουργούν τα πολυκαταστήματα και το λιανικό εμπόριο, τομέας που αναμένεται ότι θα δώσει μια πρώτη ώθηση στην οικονομία. Την ίδια ώρα, όμως, γυμναστήρια, χώροι αναψυχής, χώροι εστίασης, χώροι πολιτισμού, Γυμνάσια και οι πρώτες δύο τάξεις των Λυκείων δεν επαναδραστηριοποιούνται, με τις πρώτες αντιδράσεις να έχουν ήδη εκφραστεί.

Το γεγονός ότι παραχωρήθηκαν οι πρώτες χαλαρώσεις με το σταγονόμετρο, αποτελεί ένδειξη για την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρεί το επόμενο διάστημα μόνο με αποκλιμάκωση των μέτρων, χωρίς να χρειαστεί να επανέλθει σε πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, αναφέρει πηγή της «Καθημερινής». Μάλιστα, η επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων δεν αναμένετο ότι θα βρισκόταν στην πρώτη φάση της αποκλιμάκωσης, ωστόσο δεν αποκλείεται να ασκήθηκαν πιέσεις στην Κυβέρνηση για το άνοιγμά τους. Παρ’ όλ’ αυτά, ο πρόεδρος του συνδέσμου λιανικού εμπορίου, Μάριος Αντωνίου, μιλώντας στην «Καθημερινή», εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επαναδραστηριοποίηση των επιχειρήσεων του εν λόγω τομέα. Μάλιστα, χαρακτήρισε σημαντική την ταυτόχρονη επαναλειτουργία των καταστημάτων εντός των εμπορικών δρόμων και αυτών στα εμπορικά κέντρα, ώστε να μην δημιουργούνται επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων και να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός.

Κλειστά γυμναστήρια

Παρά τις φωνές υπέρ της επαναλειτουργίας τους, το Υπουργικό Συμβούλιο κράτησε κλειστά τα γυμναστήρια. Οι εξηγήσεις που δόθηκαν εκ μέρους του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου, κατά την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη, καθώς και από μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, ήταν οι γνωστές, ότι, δηλαδή, είναι χώροι όπου οι άνθρωποι γυμνάζονται χωρίς την προστατευτική μάσκα. Παράλληλα, εκπνέουν πολύ πιο έντονα, με συνέπεια να μπορεί ένα ασυμπτωματικό άτομο να διασπείρει, υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, πολύ περισσότερο τον ιό. Την ίδια ώρα, επιφυλάξεις υπάρχουν και για τα αποδυτήρια, όπου δεν είναι εφικτή η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Μιλώντας στην «Καθημερινή», ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Αντώνης Αλεξόπουλος, τάχθηκε υπέρ της σταδιακής αποκλιμάκωσης, ωστόσο θα ήθελε να έβλεπε, σε πρώτη φάση, την επιστροφή στις ατομικές προπονήσεις (ένα άτομο με τον γυμναστή) και, όσον αφορά τα αθλήματα, την επιστροφή στις προπονήσεις τριών ατόμων από τον προπονητή. Όπως είπε, αυτό ήταν και το καθεστώς που προϋπήρχε του δεύτερου lockdown, γι’ αυτό οι επαγγελματίες του κλάδου και ο ΚΟΑ, ευελπιστούσαν ότι θα λαμβάνονταν μια τέτοια απόφαση, αλλά βρέθηκαν προ εκπλήξεως. Παράλληλα, ανέφερε πως δεν έχει αποδειχθεί ότι μέσω του ιδρώτα μπορεί να μεταδοθεί ο ιός εντός των γυμναστηρίων, ούτε ακόμα και με την έντονη εκπνοή, αλλά συμφώνησε με τα όσα αναφέρουν οι επιστήμονες, ότι το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην χρήση των αποδυτηρίων.

Τα σχολεία

Οι πληροφορίες που διέρρεαν τις προηγούμενες μέρες, επαληθεύτηκαν, σχετικά με την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία. Από επιστημονικής, αλλά και πρακτικής πλευράς, επετράπη η φοίτηση με φυσική παρουσία των παιδιών των Δημοτικών Σχολείων και της Γ’ Λυκείου, ενώ στο σπίτι τους θα παραμείνουν οι μαθητές των Γυμνασίων και των πρώτων δύο τάξεων των Λυκείων. Σύμφωνα με την δρ Ζωή Δωροθέα Πανά, η επιστροφή των μαθητών στα Δημοτικά βασίστηκε σε παράγοντες επιστημονικούς και πρακτικούς. Αφ’ ενός, τα παιδιά αυτών των ηλικιών σπάνια νοσούν και μεταδίδουν σε μικρότερο βαθμό τον νέο κορωνοϊό, σε σύγκριση με τους έφηβους. Αφ’ ετέρου, οι πρακτικοί λόγοι αφορούν στην επίβλεψη των παιδιών που επηρεάζει επαγγελματικά τους γονείς και, ακόμη χειρότερα, υγειονομικά τους παππούδες και τις γιαγιάδες, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Όσον αφορά στην επιστροφή στα θρανία των μαθητών της Γ’ Λυκείου, η απόφαση ελήφθη καθαρά για λόγους πρακτικούς. Αυτοί αφορούν στο γεγονός ότι τον Μάιο θα παρακαθίσουν στις Παγκύπριες Εξετάσεις, ως εκ τούτου η φυσική παρουσία τους θα συμβάλει στην μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Σταδιακό ξεκλείδωμα

Σε αναμονή παραμένουν ο τομέας της εστίασης και των χώρων αναψυχής, καθώς και των θεάτρων και κινηματογράφων. Τις επόμενες φάσεις του ξεκλειδώματος αναμένουν και τα πρωταθλήματα των μικρών κατηγοριών. Η εξήγηση που δίνεται από τους επιστήμονες, αλλά και εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας, είναι το ότι πρέπει να συνεχιστεί η αποτροπή των συναθροίσεων, γι’ αυτό δεν θα μπορούσε να ήταν εφικτή η ταυτόχρονη άρση των περιορισμών.

Ο Φάνος Λεβέντης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, εξέφρασε στην «Καθημερινή» τον προβληματισμό του ως προς το πώς και το πότε θα επιτραπεί η επαναλειτουργία του συγκεκριμένου κλάδου. Εξέφρασε την άποψη ότι αυτό πρέπει να γίνει με τους λιγότερους, κατά το δυνατόν, περιοριστικούς όρους, κυρίως αναφορικά με το ωράριο, καθώς πολλά εστιατόρια που λειτουργούν μόνο βράδυ θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Ως εκ τούτου, πρέπει να επιτηρείται πολύ καλύτερα η εφαρμογή των πρωτοκόλλων, ειδικότερα σε χώρους αναψυχής όπου παρατηρήθηκαν προβλήματα το προηγούμενο διάστημα. Εξαιτίας της ελλιπούς επιτήρησης, τόνισε, θυματοποιούνται επιχειρηματίες οι οποίοι εφαρμόζουν την νομοθεσία.

Μόνο αποκλιμάκωση

Κλειστοί παραμένουν σε αυτή την φάση οι χώροι πολιτισμού, δηλαδή τα θέατρα και οι κινηματογραφικές αίθουσες, ενώ αδρανείς μένουν και οι ποδοσφαιριστές των πρωταθλημάτων των μικρότερων κατηγοριών. Όπως τονίζεται εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας και των επιστημόνων, ο στόχος είναι ο περιορισμός των συναθροίσεων και σε αυτή την λογική είναι βασισμένες οι αποφάσεις για την αποκλιμάκωση. Το επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται ότι θα κρίνει την δεύτερη φάση της χαλάρωσης των μέτρων, με την προσδοκία να είναι ο έλεγχος της κατάστασης, προκειμένου να επιτραπεί η επιτάχυνση της άρσης των περιορισμών το επόμενο διάστημα. Μάλιστα, αναμένεται ότι τα βήματα θα γίνονται με αργούς ρυθμούς και πολύ προσεκτικά, ώστε να μην χρειαστεί –τουλάχιστον σύντομα- να γίνει πισωγύρισμα.

Πηγή: Η Καθημερινή / Του Γιάννου Λύτρα

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X