ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: «Θερίζει» ο μολώχ της ασφάλτου

Τρομάζουν οι αριθμοί των νεκρών

Δημήτρης Λουκά

Δυστυχώς, έχουν καταντήσει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο τα θανατηφόρα τροχαία με αποτέλεσμα ο μολώχ της ασφάλτου να θερίζει ανελέητα. Οικογένειες ντύνονται στα μαύρα με την θλίψη να τους κυριεύει και τον πόνο να είναι αβάστακτος.

Τρομάζουν και παράλληλα προβληματίζουν οι αριθμοί των θυμάτων της ασφάλτου. Μέχρι στιγμής τη φετινή χρονιά, θρηνήσαμε 34 συνανθρώπους μας ενώ την περσινή χρονιά (όλο το 2018) οι νεκροί ήταν 49.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Αστυνομίας, από την αρχή του έτους του 2019 μέχρι το τέλος του Ιουνίου έχασαν την ζωή τους 19 άτομα. Με την πάροδο σχεδόν τριών μηνών τα θύματα αυξήθηκαν στους 34. 

Σχετικά με την περσινή χρονιά ο αριθμός των θυμάτων μέχρι στιγμής είναι μειωμένος αφού όπως προαναφέραμε το έτος του 2018, 49 συνάνθρωποί μας, άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο. Σημειώνεται πως η Λεμεσός την περασμένη χρονιά είχε την «μαύρη» πρωτιά. 

Ο ανθρώπινος παράγοντας και η αλλαγή κουλτούρας 

Μιλώντας στο 24news, ο διευθυντής της Τροχαίας Αρχηγείου, Γιαννάκης Γεωργίου, ανέφερε πως «πάντα μετά από ένα θανατηφόρο προβληματιζόμαστε, αλλά σε μία τροχαία σύγκρουση, η Αστυνομία δεν φέρει πάντα την ευθύνη».

Ο κύριος Γεωργίου αναφέρθηκε στους κύριους παράγοντες των θανατηφόρων συγκρούσεων, οι οποίοι είναι ο ανθρώπινος παράγοντας, η κατάσταση του αυτοκινήτου και το οδικό δίκτυο.

«Το οδικό δίκτυο δεν ανήκει στην Αστυνομία, εμείς το επιβλέπουμε, άρα το οδικό δίκτυο είναι ευθύνη άλλων αρμόδιων φορέων που πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες τους» λέει ο διευθυντής της Τροχαίας Αρχηγείου, συνεχίζοντας «ο φωτισμός στους δρόμους, να υπάρχουν τα κιγκλιδώματα, η άσφαλτος να είναι σε καλή κατάσταση».

«Εμείς ως Αστυνομία όταν έχει κάποιο πρόβλημα στο οδικό δίκτυο ενημερώνουμε τους αρμόδιους φορείς να τα διορθώσουν», αναφέρει ο κύριος Γεωργίου.

Όσον αφορά για το αυτοκίνητο ή για την μοτοσυκλέτα, ο διευθυντής της Τροχαίας επισήμανε πως δεν είναι ιδιοκτησία της Αστυνομίας, αλλά του πολίτη, ο οποίος έχει τόσο την ευθύνη για την συντήρηση όσο και στο να τα διατηρεί σε τέλεια μηχανική κατάσταση.

Τέλος, ο πιο σημαντικός παράγοντας των θανατηφόρων δυστυχημάτων, είναι ο ανθρώπινος. «Εμείς προσπαθούμε να το βελτιώσουμε, να αλλάξουμε κουλτούρα, να μάθει ο οδηγός να τηρεί τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας».

«Πρέπει να απασχολήσει όλους στην κοινωνία και όχι μόνο την Αστυνομία» προσθέτοντας, «από πλευράς μας κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X