ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Το παράξενο ψάρι που έβγαλαν στην Λεμεσό (Pic)

Όλα τα στοιχεία από το Υπουργείο Γεωργίας για τον ιδιαίτερο κάτοικο των θαλασσών της Κύπρου

Ένα ιδιαίτερο υδρόβιο πλάσμα εντόπισαν πολίτες στην θάλασσα της Λεμεσού, το ανέσυραν στην ακτή, αλλά το επέστρεψαν άμεσα στο φυσικό του, υδάτινο, περιβάλλον, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση που έγινε στην ομάδα «Biodiversity of Cyprus - Βιοποικιλότητα Κύπρου - Kıbrıs'ın Biyoçeşitliliği».

Σύμφωνα με τα σχόλια άλλων πολιτών κάτω από την ανάρτηση, πρόκειται για ψάρι του είδους «Rhinobatos rhinobatos», αλλιώς «βιόλα». Όσον αφορά το είδος του ψαριού, αυτό επαληθεύεται και από στοιχεία που δημοσιεύονται από ενημερωτικό υλικό του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Γνωριμία με την «βιόλα»

Η βιόλα, όπως είναι γνωστό το είδος αυτό στο ευρύ κοινό της Κύπρου, είναι ανάμεσα στα είδη που απαντούν σχετικά συχνά στην Κύπρο. Ο όρος «βιόλα» δεν αποδίδεται μόνο στο εν λόγω είδος, αλλά και στο είδος Rhinobatos rhinobatos, που, επίσης, απαντά στα παράλια του νησιού. Στις πλείστες περιπτώσεις, ακόμα και οι ίδιοι οι ψαράδες, είτε λόγω αδιαφορίας είτε λόγω της ομοιότητας του χρωματισμού, της βιολογίας και της μορφολογίας μεταξύ των δύο ειδών, δεν τα διαχωρίζουν.

Η βιόλα συγκαταλέγεται στα σελαχοειδή, αλλά έχει ρομβοειδές σχήμα σώματος, πιο στενόμακρο από εκείνο των περισσότερων σελαχιών. Είναι αποκλειστικά βυθόβιο είδος και απαντά σε αμμώδεις και λασπώδεις βιότοπους, σε βάθος μέχρι 100 μέτρα. Συνήθως κινείται αργά κοντά στο βυθό ή βρίσκεται κρυμμένη στην άμμο. Το μήκος της κυμαίνεται μεταξύ 40 και 80 εκατοστών, αν και δύναται να υπερβεί και το ενάμισι μέτρο.

Τρέφεται με τη βοήθεια των πτερυγίων της (μετακινώντας τα σε κάθετο άξονα), ψάχνοντας στην άμμο για την τροφή της, που αποτελείται από μικρά βυθόβια ψάρια και ασπόνδυλα.

Η βιόλα αναπαράγεται μία ή δύο φορές το χρόνο με ωοζωοτοκία και γεννά 4 έως 8 νεογνά κάθε φορά.

Αλιεύεται με παραγάδια ή στατικά δίχτυα και κάποτε με τράτα βυθού. Έχει μηδαμινή εμπορική αξία και στις πλείστες περιπτώσεις απορρίπτεται.

Βιόλα, φωτογραφία από το ενημερωτικό υλικό του Υπουργείου Περιβάλλοντος

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση