ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Στοπ σε νέες χαλαρώσεις λόγω έξαρσης - Ποιες μπήκαν στο συρτάρι

Δύο εβδομάδες και... βλέπουμε

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Δεν χρειάζεται κάποιος να έχει ιδιαίτερες γνώσεις ιολογίας ή να ασχολείται με την επιδημία για να αντιληφθεί πως το τελευταίο δεκαπενθήμερο υπάρχει έξαρση κρουσμάτων, κάτι που φυσικά αποτυπώνεται και στις νοσηλείες αλλά και στην ευκολία με την οποία ο ιός μεταδίδεται σε όλους πλέον τους χώρους.

Η χθεσινή καθιερωμένη ανακοίνωση από πλευράς Υπουργείου Υγείας επιβεβαίωσαν την άνοδο δεικτών και καμπύλων στους επιδημιολογικούς πίνακες αφού ξεπεράστηκε και το φράγμα των 6 χιλιάδων ενώ την ίδια μέρα άλλοι 3 συνάνθρωποι μας κατέληξαν σε κάποιο νοσηλευτήριο από τον Covid-19.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό η κατάσταση έχει χτυπήσει το καμπανάκι αρμοδίων και εμπλεκομένων, αφού οι όποιες σκέψεις για περαιτέρω χαλαρώσεις και μεγαλύτερες διευκολύνσεις μοιάζουν εκτός πραγματικότητας με βάση την παρούσα επιδημιολογική κατάσταση. Γι’αυτό και οι όποιες χαλαρώσεις είχαν προταθεί στην προηγούμενη σύσκεψη μεταξύ της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής και του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα μπήκαν στο «συρτάρι» για τις επόμενες -τουλάχιστον- δύο εβδομάδες.

Πληροφορίες της «Κ» που προέρχονται από τους κύκλους της επιστημονικής ομάδας αναφέρουν πως οι χαλαρώσεις που τέθηκαν επί τάπητος -προτού μπουν στον πάγο- περιστρέφονταν γύρω από τρεις συγκεκριμένους άξονες. Η πρώτη συζήτηση αφορούσε την πλήρη κατάργηση χρήσης της προστατευτικής μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, σύσταση που φέρεται να συγκέντρωσε την πλειοψηφία των μελών.

Πέραν της μάσκας, το θέμα που απασχόλησε ιδιαίτερα αφορούσε την μείωση του αριθμού των τεστ που θα έπρεπε να πραγματοποιούν -κυρίως- οι ανεμβολίαστοι. Με πιο απλά λόγια η χαλάρωση θα είχε ως ορίζοντα να διευκολύνει τους ανεμβολίαστους τόσο οικονομικά -γλιτώνοντας μέρος του κονδυλίου που απαιτείται για διενέργεια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου αρκετές φορές το μήνα- όσο και από πλευράς ταλαιπωρίας. Αναμενόταν λοιπόν όπως αυξηθεί η ισχύς και διάρκεια του rapid test σε εργασιακούς χώρους αλλά ακόμη και σε χώρους διασκέδασης/εστίασης.

Ο τρίτος πυλώνας αφορούσε την αύξηση του μέγιστου αριθμού παρευρισκομένων σε χώρους εστίασης, διασκέδασης αλλά και σε εκδηλώσεις όπως οι γάμοι και οι βαφτίσεις αφού αρκετοί από αυτούς τους κλάδους έχουν δεχθεί σοβαρό οικονομικό πλήγμα τα τελευταία δύο χρόνια. Πλέον το νέο κύμα έξαρσης δεν επιτρέπει την συζήτηση για χαλαρώσεις με τα πιο πάνω να έχουν μπει στα συρτάρια επιδημιολόγων και Υπουργείου Υγείας έως ότου η κατάσταση τεθεί υπό έλεγχο.

Του Ανδρέα Κόκκινου

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

Μύρισε Πάσχα στη Lidl Food Academy

Μύρισε Πάσχα στη Lidl Food Academy

Η Lidl Κύπρου για ακόμα μία χρονιά υποδέχτηκε εκατοντάδες επισκέπτες στην εορταστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΚΟΙΝΩΝΙΑ