ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Προβλήματα σε 15 σχολεία την πρώτη εβδομάδα επανέναρξης

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η Α΄εβδομάδα επανέναρξης των σχολείων με τους τελειόφοιτους

Ολοκληρώθηκε σήμερα η πρώτη εβδομάδα από την επανέναρξη στις 11 Μαΐου της λειτουργίας των Λυκείων και των Σχολών Τεχνικής Επαγγελματικής Κατάρτισης, για την Γ΄ Λυκείου, μετά από δύο σχεδόν μήνες που παρέμειναν κλειστά λόγω των περιοριστικών μέτρων που λήφθηκαν για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Από την Δευτέρα, 11 του μηνός, μέχρι και την Τετάρτη 13 Μαΐου προσήλθαν στα σχολεία η Α΄ ομάδα παιδιών, ενώ χθες και σήμερα προσήλθε η Β΄ ομάδα, η οποία θα συνεχίσει τη Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη, και μετά πάλι η Α΄ ομάδα.

Ο Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης Κυπριανός Λούη, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι υπάρχει μια σταθερότητα ως προς την συμπεριφορά της λειτουργίας των Λυκείων και των εξατάξιων Γυμνασίων όσον αφορά την Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης.

Ο κ. Λούη είπε, επίσης, ότι διεξήχθηκαν με ομαλότητα η δια ζώσης διδασκαλία των εκπαιδευτικών και τα παιδιά προσήλθαν και αποχώρησαν με ομαλό τρόπο μέσω των λεωφορείων και τηρήθηκαν όλα τα αναγκαία πρωτόκολλα.

Ερωτηθείς αν τηρήθηκε η ίδια διαδικασία για την Β΄ ομάδων μαθητών/τριων όπως στην Α΄ ομάδα, ο κ. Λούη είπε ότι ακολουθήθηκε η διαδικασία της ενημέρωσης των παιδιών την Α΄ περίοδο σε τέσσερις βασικούς άξονες.

«Οι άξονες αυτοί είναι πρώτον η ενημέρωση πάνω στα μέτρα ασφάλειας και υγείας, με απτά παραδείγματα, το δεύτερο, είναι να αναλυθούν οι μαθησιακοί στόχοι και γιατί πηγαίνουν στο σχολείο τα παιδιά, το τρίτο είναι η ψυχολογική στήριξη και ενδυνάμωση των παιδιών μέσω του πρωτοκόλλου που αποστάλθηκε από την Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας και το τέταρτο σημείο είναι στην ουσία, να προσδιοριστεί το πλαίσιο λειτουργίας του νέου σχολικού περιβάλλοντος, δηλαδή πως θα διακινούνται και πώς θα χειρίζονται τους χώρους είτε τις τουαλέτες είτε τι θα γίνεται στα διαλείμματα», πρόσθεσε.

Ακολούθως, είπε, συνεχίστηκαν τα μαθήματα τις επόμενες τρεις περιόδους.

Αναφορικά με τις τηλεδιασκέψεις που είχε την περασμένη Τετάρτη με Διευθυντές λυκειακού και γυμνασιακού κύκλου, καθώς και με Επαρχιακούς Επιθεωρητές, ο κ. Λούη είπε ότι κατά τις τηλεδιασκέψεις επιβεβαιώθηκαν τα αποτελέσματα τα οποία αναγράφηκαν στον ημερήσιο Τύπο για την πρώτη ημέρα όσον αφορά την καθολική προσέλευση των μαθητών.

«Άρα, υπάρχει μια σταθερότητα ως προς την συμπεριφορά της λειτουργίας των Λυκείων και των εξατάξιων Γυμνασίων όσον αφορά την Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λούη είπε ότι η συζήτηση σε ότι αφορά το λυκειακό κύκλο χωρίστηκε σε τρία μέρη.

Προβλήματα σε 15 σχολεία

«Το ένα μέρος ήταν η αποδελτίωση, η συζήτηση των ζητημάτων και προβληματισμού που μετέφεραν μέσω της έκθεσης αναφοράς οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων», πρόσθεσε και σημείωσε ότι στα περισσότερα σχολεία δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα και παρουσιάστηκαν κάποια επιμέρους ζητήματα σε 15 σχολεία.

«Τα θέματα, τα οποία παρουσιάστηκαν στα 15 σχολεία που κάποια από αυτά ήταν κοινά και το Υπουργείο Παιδείας θα επιληφθεί άμεσα, είναι σε θέματα που αφορούν τα αποθέματα και τις ποσότητες όσον αφορά τα αντισηπτικά, τα διαλύματα, τα καθαριστικά, κλπ. Άρα, εδώ θα ενεργήσουν οι Σχολικές Εφορείες, με την καθοδήγηση του Υπουργείου για να αποσταλούν στη συνέχεια, για το επόμενο χρονικό διάστημα τα αναγκαία μέσα για να διεκπεραιώσουν την εργασία τους», σημείωσε.

Διατυπώθηκε, συνέχισε ο κ. Λούη, και η θέση ότι μια πολύ-πολύ μικρή μερίδα μαθητών δεν τήρησε τις αποστάσεις που έπρεπε «και εδώ ακριβώς επισημάνθηκε στους συναδέλφους ότι θα πρέπει να γίνεται ακόμα και σε αυτό τον εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό των μαθητών εφημέρευση από μέρους των εκπαιδευτικών, όπου γίνεται, αλλά πρέπει να γίνεται ακόμα και για αυτές τις μικρές ομάδες των μαθητών που δεν συμμορφώθηκαν και παράλληλα να προσπαθήσουν με την πειθώ αυτή την μικρή ομάδα των μαθητών να την πείσουν ότι πρέπει να συνεχίσει με τον αυξημένο βαθμό υπευθυνότητας που υπέδειξε η συντριπτικότατη πλειοψηφία».

Ανέφερε, επίσης, ότι συζήτησαν και δόθηκαν επεξηγήσεις όσον αφορά τον όρο ευπαθείς ομάδες και όσον αφορά τις όποιες διευκολύνσεις πρέπει να τύχουν αυτές οι ευπαθείς ομάδες.

«Είχαμε πει ότι θα πρέπει να εμμείνουν, εφαρμόζοντας με ακρίβεια τα διατάγματα όπως έχουν διατυπωθεί από το Υπουργείο Υγείας και να έχουν στην ουσία δοθεί δυνατότητες σε εκείνους τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν στην κατηγόρια Β΄ να ασκήσουν το δικαίωμα που έχουν. Παράλληλα, αναφέρθηκε το ζήτημα της τηλεκπαίδευσης που συμβαίνει ακριβώς την ώρα που η μια ομάδα δια ζώσης δέχεται διδασκαλία, η δεύτερη ομάδα παρακολουθεί μέσω τηλεκπαίδευσης τη διαδικασία αυτή. Εκφράστηκαν κάποιες ανησυχίες ως προς την διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων και την αποτελεσματικότητα της μεθοδολογίας αυτής», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, δόθηκαν διευκρινίσεις ως προς το ότι η διδασκαλία αυτή, δε πιάνει πλάνα από τους μαθητές αλλά περιλαμβάνει μόνο τους εκπαιδευτικούς που κάνουν μάθημα και είναι χρήσιμη για να έχουν τα παιδιά την δυνατότητα πολλαπλών επαναλήψεων, εμβαθύνσεων για να μπορέσουν να διεκπεραιώσουν και να ετοιμαστούν σωστά για την αντιμετώπιση των Παγκυπρίων Εξετάσεων.

«Διατυπώθηκε, επίσης, η θέση ότι είναι χρήσιμο να συνδράμουμε όλοι στο να συγκρατήσουμε τα παιδιά, να παραμείνουν εντός του σχολικού χώρου για να μην έχουμε φαινόμενα, όπου είχαμε τις προηγούμενες τελευταίες χρονιές διάλυσης των σχολείων, δηλαδή στην ουσία να εμψυχώσουμε τα παιδιά και παράλληλα να τα στηρίξουμε ψυχολογικά και καθοδηγώντας τα, να τα ενδυναμώσουμε και στο μαθησιακό κομμάτι για να νιώσουν αυξημένα κίνητρα παραμονής στο χώρο του σχολείου και παράλληλα να συνεχίσουμε τα ίδια προστατευτικά μέτρα όσον αφορά την διαφύλαξη της υγείας, της κοινωνικής αποστασιοποίησης, και των όρων υγιεινής για να μπορέσουμε ακριβώς να διεξέλθουμε και να ολοκληρώσουμε την παραμονή τους μέχρι της 5 Ιουνίου», συμπλήρωσε.

Άρα, είπε ο κ. Λούη, τούτα ήταν τα βασικά σημεία, τα οποία συζητήθηκαν την περασμένη Τετάρτη.

Σημείωσε ότι το δεύτερο μεγάλο μέρος της συνεδρίας αναλώθηκε στο δεύτερο μεγάλο ζήτημα, που ήταν ακριβώς η λειτουργία των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης.

Όσον αφορά τον γυμνασιακό κύκλο, ο κ. Λούη είπε ότι στη σύσκεψη αυτή συμμετείχαν οι Α΄ Λειτουργοί και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου των Διευθυντών, μαζί με τους Διευθυντές του γυμνασιακού κύκλου.

«Εκεί διατυπώθηκε η θέση, ακριβώς του τρόπου με τον οποίο θα οργανωθεί η σχολική μονάδα με όλες τις λεπτομέρειες της και όλα τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να πάρουν, από την ώρα που θα προσέρχονται, με τον τρόπο που θα προσέρχονται από τα λεωφορεία μέχρι την ώρα που θα τοποθετηθούν άμεσα στις αίθουσες», πρόσθεσε.

Συζήτησαν, είπε, όσον αφορά το ωρολόγιο πρόγραμμα, όσον αφορά την οργάνωση του χώρου που είναι στην ουσία οι αίθουσες διδασκαλίας που πρέπει να διαρρυθμιστούν με τέτοιο τρόπο, που να καλύπτουν την απόσταση των παιδιών και παράλληλα να διασφαλιστεί η ειδική αίθουσα, η οποία μπορεί να δεχθεί συμβάν ή υπόνοια για οποιαδήποτε μορφή συμπτώματος παρουσιαστεί για να μπορεί να το διαχειριστεί το σχολείο και παράλληλα να διαρρυθμιστεί η αίθουσα πρόσθετη για τον καθηγητικό σύλλογο.

«Εκτός από διαρρύθμιση των αιθουσών δόθηκαν σαφείς οδηγίες για να μελετήσουν εξονυχιστικά το αναρτημένο πρωτόκολλο υγείας και ασφάλειας των σχολικών μονάδων. Τους επεξηγήθηκαν τα μέτρα με απόλυτη ακρίβεια και παράλληλα αναπτύχθηκαν οι παράμετροι του ωρολογίου προγράμματος και επεξηγήθηκε το λειτουργικό σχήμα, το οποίο πρέπει να ακολουθήσουν για να ικανοποιήσουμε όχι μόνο τις ανάγκες του γυμνασιακού κύκλου αλλά και για να μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο να διαθέσουμε από το γυμνασιακό κύκλο , ως επιτηρητές κατά τη διενέργεια των Παγκυπρίων Εξετάσεων», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ο κ. Λούη είπε ότι τους δόθηκαν επεξηγήσεις ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα εργαστούν για το επόμενο χρονικό διάστημα, για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που έχουν εξαγγελθεί από την Κυβέρνηση και παράλληλα ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η αξιολόγηση των μαθητών το Β΄ Τετράμηνο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση