ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος - Πόσες μέρες ισχύει ο περιορισμός για τις στενές επαφές;

Η απάντηση του Υπουργείου Υγείας

24news team

Ο κορωνοϊός απασχολεί όλους, θέλοντας και μη, τον τελευταίο ένα χρόνο, με κρούσματα, μέτρα και μπόλικες πληροφορίες γύρω από τον ‘’αόρατο εχθρό ‘’ όπως έχει χαρακτηριστεί.

Όπως είναι λογικό, υπάρχουν και απορίες κυρίως για θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών και για το πώς αυτή επηρεάζεται όταν ένα άτομο είτε βρεθεί θετικό στον ιό είτε δηλωθεί ως στενή επαφή.

Ένα εκ των συχνότερων ερωτημάτων είναι το εξής: Για πόσες μέρες ισχύει ο περιορισμός για τις στενές επαφές;

Το Υπουργείο Υγείας απαντά: Οι στενές επαφές παραμένουν σε υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό για 14 ημέρες από την τελευταία τους επαφή με το κρούσμα ανεξαρτήτως αποτελέσματος της εργαστηριακής εξέτασης στην οποία υποβάλλονται. Η ημέρα επαφής με το κρούσμα ορίζεται ως ημέρα «0».

Οι στενές επαφές υποβάλλονται σε μοριακή εξέταση (PCRtest) μετά από διευθέτηση ραντεβού από τα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας και παράλληλα λαμβάνουν οδηγίες μέσω γραπτού μηνύματος για αυτοπεριορισμό.

Οι στενές επαφές μπορούν να αποδεσμευτούν νωρίτερα των 14 ημέρων ΜΟΝΟ εφόσον υποβληθούν με ιδία έξοδα σε μοριακή εξέταση (PCR τεστ) σε εγκεκριμένο ιδιωτικό κλινικό εργαστήρι την 7η ημέρα του περιορισμού τους, και εφόσον το αποτέλεσμα είναι αρνητικό. Τονίζεται ότι δεν γίνεται αποδεκτό το αποτέλεσμα από rapid test αντιγόνου.

Εάν άτομο που θεωρείται στενή επαφή εκδηλώσει συμπτώματα οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της απομόνωσης του, οφείλει άμεσα να επικοινωνήσει με τον Προσωπικό του Ιατρό και να τον ενημερώσει ότι είναι στενή επαφή κρούσματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

24news team

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση