ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
14° Λευκωσία,
07 Δεκεμβρίου, 2021
sport fm - listen live

Κύπρος: Πήραν «φωτιά» τα... φλας - Πόσες παραβιάσεις έγιναν

Από 1η Ιανουαρίου τα εξώδικα

Συνολικά 940 παραβάσεις κατέγραψαν οι κάμερες τροχαίας κατά τις 12 ώρες λειτουργίας τους τη Δευτέρα.

Όπως ανέφερε στο «Τρίτο Πρόγραμμα» του ΡΙΚ ο Βοηθός Διευθυντής του Τμήματος Τροχαίας του Αρχηγείου Αστυνομίας, Χάρης Ευριπίδου, οι 390 αφορούσαν παραβάσεις για ταχύτητα και 550 για το κόκκινο σηματοδότη.

Οι εν λόγω παραβάσεις, όπως είπε ο κ. Ευριπίδου θα τύχουν επεξεργασίας και τα αδικήματα αναμένεται να αυξηθούν.


Κάμερες Τροχαίας: Με το τηλέφωνο δεν σε... φωτογραφίζουν - Μόνο έτσι λειτουργούν


Από 1η Ιανουαρίου τα εξώδικα

Σύμφωνα με τον κ. Ευριπίδου η αποστολή εξωδίκων προστίμων στους παρανομούντες θα ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου του 2022, αφού όπως είπε στο παρόν στάδιο και μέχρι τέλος του χρόνου θα εκδίδονται μόνο προειδοποιήσεις.

Εξήγησε περαιτέρω ότι με την αρχή του νέου χρόνου οι παρανομούντες θα λαμβάνουν το εξώδικο πρόστιμο με συστημένη επιστολή και συγκεκριμένο κωδικό, με τον οποίο θα έχουν πρόσβαση σε φωτογραφία, η οποία θα απεικονίζει την παρανομία που διέπραξαν.

Πώς λειτουργούν:

Όπως εξήγησε ο κ. Ευριπιδου σε χθεσινές δηλ΄ώσεις του στο 24news, οι κάμερες ενεργοποιούνται και ανιχνεύουν μόνο τις παραβάσεις του ορίου ταχύτητας, του κόκκινου σηματοδότη και της γραμμής στάσης.

Όμως, όταν οι κάμερες «τσακώσουν» οδηγό να παραβιάζει τα πιο πάνω, θα μπορούν επιπλέον οι υπεύθυνοι να εντοπίσουν από τις φωτογραφίες αν ο οδηγός κάνει χρήση κινητού τηλεφώνου, δεν φέρει ζώνη ασφαλείας ή και αν δεν γίνεται χρήση προστατευτικού κράνους από μοτοσικλετιστές.

Έτσι «βγαίνουν» τα πρόστιμα:

Όσοι παραβιάζουν τα πιο πάνω από 1η Ιανουαρίου θα λαμβάνουν εξώδικο πρόστιμο με συστημένη επιστολή και συγκεκριμένο κωδικό με τον οποίο θα έχουν πρόσβαση σε φωτογραφία που θα απεικονίζει την παρανομία που διέπραξαν.

Για σκοπούς επεξήγησης, ρωτήθηκε ο κ. Ευριπίδου κατά πόσο οι ποινές για την κάθε παράβαση που πιθανόν να διαπράξει ένας οδηγός (σ.σ. σε περίπτωση που είναι πάνω από μια) θα προστίθεται στο πρόστιμο. Όπως είπε ο κ. Ευριπίδου, αν ένας οδηγός φωτογραφηθεί γιατί πέρασε με κόκκινο και στη συνέχεια διαπιστωθεί ότι μιλούσε και στο κινητό τηλέφωνο και δεν έφερε και ζώνη ασφαλείας τότε στο εξώδικο θα προστίθεται η ποινή για κάθε παράβαση ξεχωριστά και το πρόστιμο που θα κληθεί να πληρώσει θα είναι το αθροιστικό αποτέλεσμα αυτών.

Τα πρόστιμα:

- Ζώνη ασφαλείας 150 ευρώ (επανάληψη αδικήματος εντός 3 ετών 300 ευρώ)

- Χρήση τηλεφώνου 150 ευρώ (επανάληψη αδικήματος εντός 3 ετών 300 ευρώ)

- Μη χρήση προστατευτικού κράνους 200 ευρώ (επανάληψη αδικήματος εντός 3 ετών 400 ευρώ)

- Μη συμμόρφωση με τον φωτεινό σηματοδότη - κόκκινο 300 ευρώ

- Παράβαση της γραμμής αναμονής στα φώτα τροχαίας 25 ευρώ

Όριο ταχύτητας

Για το όριο ταχύτητας ισχύει η «χάρη» του 10% + 2 χιλιόμετρα.

Δηλαδή, αν το όριο σε συγκεκριμένο δρόμο είναι 50χλμ, θα επιτρέπεται στον οδηγό να υπερβαίνει το όριο μόνο κατά 10% ( δηλ. 5 χιλιόμετρα) συν 2, άρα 57χλμ. Στα 58 χιλιόμετρα, ο οδηγός θα τιμωρείται. Αν το όριο είναι 30χλμ, τότε ο οδηγός μπορεί να κινηθεί μέχρι και με 35χλμ, στα 36χλμ θα τιμωρείται.

Οι ποινές για την ταχύτητα

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση