ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κάμερες Τροχαίας: Με το τηλέφωνο δεν σε... φωτογραφίζουν - Μόνο έτσι λειτουργούν

Τα πρόστιμα θα προστίθενται

Το θέμα των τελευταίων ημερών έχουν γίνει οι κάμερες της Τροχαίας που λειτουργούν, σε πιλοτική βάση, από τις 25/10/2021. Σημαντικό ότι το πρώτο διάστημα οι παραβάτες οδηγοί θα λαμβάνουν προειδοποιήσεις ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2022 θα ξεκινήσουν να εκδίδονται εξώδικα πρόστιμα. 

Με το εν λόγω σύστημα φωτοεπισήμανσης που εγκαταστάθηκε, θυμίζουμε ότι σκοπός είναι οι κάμερες να καταγράφουν τροχαίες παραβάσεις και θα επιβάλλονται πρόστιμα, με στόχο τη μείωση των οδικών συγκρούσεων.

Με αφορμή την πρώτη μέρα «ανεπίσημης» λειτουργίας των καμερών το 24news επικοινώνησε με τον Βοηθό Διευθυντή του Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου κ. Χάρη Ευριπίδου, ώστε να εξηγήσει τον τρόπο που αυτές θα δουλεύουν, τα πρόστιμα, αλλά και την ανησυχία των πολιτών.

Πώς λειτουργούν:

Όπως εξήγησε ο κ. Ευριπιδου, οι κάμερες ενεργοποιούνται και ανιχνεύουν μόνο τις παραβάσεις του ορίου ταχύτητας, του κόκκινου σηματοδότη και της γραμμής στάσης.

Όμως, όταν οι κάμερες «τσακώσουν» οδηγό να παραβιάζει τα πιο πάνω, θα μπορούν επιπλέον οι υπεύθυνοι να εντοπίσουν από τις φωτογραφίες αν ο οδηγός κάνει χρήση κινητού τηλεφώνου, δεν φέρει ζώνη ασφαλείας ή και αν δεν γίνεται χρήση προστατευτικού κράνους από μοτοσικλετιστές.

Έτσι «βγαίνουν» τα πρόστιμα:

Όσοι παραβιάζουν τα πιο πάνω από 1η Ιανουαρίου θα λαμβάνουν εξώδικο πρόστιμο με συστημένη επιστολή και συγκεκριμένο κωδικό με τον οποίο θα έχουν πρόσβαση σε φωτογραφία που θα απεικονίζει την παρανομία που διέπραξαν.

Για σκοπούς επεξήγησης, ρωτήθηκε ο κ. Ευριπίδου κατά πόσο οι ποινές για την κάθε παράβαση που πιθανόν να διαπράξει ένας οδηγός (σ.σ. σε περίπτωση που είναι πάνω από μια) θα προστίθεται στο πρόστιμο. Όπως είπε ο κ. Ευριπίδου, αν ένας οδηγός φωτογραφηθεί γιατί πέρασε με κόκκινο και στη συνέχεια διαπιστωθεί ότι μιλούσε και στο κινητό τηλέφωνο και δεν έφερε και ζώνη ασφαλείας τότε στο εξώδικο θα προστίθεται η ποινή για κάθε παράβαση ξεχωριστά και το πρόστιμο που θα κληθεί να πληρώσει θα είναι το αθροιστικό αποτέλεσμα αυτών.

Τα πρόστιμα:

- Ζώνη ασφαλείας 150 ευρώ (επανάληψη αδικήματος εντός 3 ετών 300 ευρώ)

- Χρήση τηλεφώνου 150 ευρώ (επανάληψη αδικήματος εντός 3 ετών 300 ευρώ)

- Μη χρήση προστατευτικού κράνους 200 ευρώ (επανάληψη αδικήματος εντός 3 ετών 400 ευρώ)

- Μη συμμόρφωση με τον φωτεινό σηματοδότη - κόκκινο 300 ευρώ

- Παράβαση της γραμμής αναμονής στα φώτα τροχαίας 25 ευρώ

Όριο ταχύτητας

Για το όριο ταχύτητας ισχύει η «χάρη» του 10% + 2 χιλιόμετρα.

Δηλαδή, αν το όριο σε συγκεκριμένο δρόμο είναι 50χλμ, θα επιτρέπεται στον οδηγό να υπερβαίνει το όριο μόνο κατά 10% ( δηλ. 5 χιλιόμετρα) συν 2, άρα 57χλμ. Στα 58 χιλιόμετρα, ο οδηγός θα τιμωρείται. Αν το όριο είναι 30χλμ, τότε ο οδηγός μπορεί να κινηθεί μέχρι και με 35χλμ, στα 36χλμ θα τιμωρείται.

Οι ποινές για την ταχύτητα 

Ανησυχούν και συμμορφώνονται οι οδηγοί

Με το άκουσμα ότι οι κάμερες της Τροχαίας έχουν τεθεί σε λειτουργία, φαίνεται ότι οι οδηγοί έχουν ήδη αρχίσει να συμμορφώνονται και παρατηρείται ότι ακόμη και το πέρασμα της γραμμής αναμονής που πολλοί από τους οδηγούς δεν έδιναν ιδιαίτερη σημασία, αλλάζει σαν νοοτροπία.

Ο κ. Ευριπίδου εξήγησε ότι για το πιο πάνω, είναι σημαντικό ο οδηγός να βρίσκεται πίσω από την εν λόγω γραμμή, για να δίνεται προτεραιότητα στους πεζούς σε διαβάσεις, αλλά και να κρατείται η απαραίτητη απόσταση αν τυχόν κάποιος άλλος οδηγός περάσει από τα φώτα τροχαίας με κόκκινο, να υπάρχει χρόνος αντίδρασης.

Όσον αφορά τους πολιτες, σύμφωνα με τον κ. Ευριπίδου, αρκετοί είναι αυτοί που έχουν επικοινωνήσει με το τηλεφωνικό κέντρο 8000 8009 που έχει συσταθεί για αυτόν το σκοπό, για να ενημερωθούν για τον τρόπο λειτουργίας των καμερών ή εκφράζουν απορίες ή ανησυχίες.

Θα αυξηθούν οι κάμερες το επόμενο διάστημα

Στην πρώτη φάση εφαρμογής των καμερών, σύμφωνα με τον κ. Χάρη Ευριπίδου, λειτουργούν σε ένα σημείο στη Λευκωσία 4 σταθερές κάμερες ενώ υπάρχουν και 4 κινητές οι οποίες θα βρίσκονται σε σημεία ανά το Παγκύπριο.

Στη συνέχεια όμως, οι σταθερές κάμερες θα αυξηθούν και θα τοποθετηθούν σε 30 διαφορετικά σημεία, ενώ θα αυξηθούν και οι κινητές κάμερες.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση