ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Μόνο τόσα σου... χαρίζουν για να μη σε «γράψει» το ραντάρ

Η νομοθεσία που άλλαξε εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου

24news team

Όπως είναι πλέον ευρέως γνωστό, τον Οκτώβριο του 2020 τέθηκαν σε ισχύ οι διατάξεις των νομοθετημάτων που ψηφίστηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, βάσει των οποίων έχουν αυξηθεί στην Κύπρο, οι ποινές για καθορισμένα τροχαία αδικήματα, ιδίως για όσα συντελούν στην πρόκληση θανατηφόρων και σοβαρών οδικών συγκρούσεων.

Μεταξύ των όσων άλλαξαν ήταν και η... χάρη που δίνεται σε όσους εντοπίζονται να οδηγούν με αυξημένη ταχύτητα, σε σχέση με το όριο που καθορίζεται. Η χάρη, δεν έχει αλλάξει μόνο για την ταχύτητα στους αυτοκινητόδρομους.


Διαβάστε επίσης: Κύπρος: Οδηγείς κουρασμένος; 3000 ευρώ το πρόστιμο


Συγκεκριμένα, στους υπεραστικούς δρόμους και αυτοκινητόδρομους (highway) παραμένει το «όριο ανοχής» του 20%, όπως άτυπα αυτό δινόταν στους οδηγούς. Άρα, οι οδηγοί στους αυτοκινητόδρομους, συνεχίζουν να έχουν δικαίωμα να κινούνται μέχρι και με ταχύτητα 120 αντί 100χλμ, που είναι το επιτρεπόμενο όριο.

Όσον αφορά όμως τις πόλεις και τις κατοικημένες περιοχές, εκεί προέκυψαν αλλαγές. Πλέον, δεν ισχύει η χάρη του 20%, αφού αυτή μειώνεται στο 10% + 2 χιλιόμετρα. Δηλαδή, αν το όριο σε συγκεκριμένο δρόμο είναι 50χλμ, πλέον επιτρέπεται στον οδηγό να υπερβαίνει το όριο μόνο κατά 10% ( δηλ. 5 χιλιόμετρα) συν 2χλμ, άρα 57χλμ. Στα 58 χιλιόμετρα, ο οδηγός τιμωρείται. Αν το όριο είναι 30χλμ, τότε ο οδηγός μπορεί να κινηθεί μέχρι και με 35χλμ, στα 36χλμ θα τιμωρείται.

Σημειώνεται ότι όσον αφορά τα εξώδικα πρόστιμα, υφίστανται διακυμάνσεις στο ύψος τους που ανέρχονται στα 2-3-5 ευρώ, ανά χιλιόμετρο που παραβιάζεται (αντί 1-2-3, που ίσχυε προηγουμένως), ανάλογα με τη σοβαρότητα του αδικήματος.

Τα πιο πάνω, ισχύουν και για τις κάμερες τροχαίας. Δείτε ΕΔΩ τις παραβιάσεις που εντοπίζονται από τις κάμερες.

Άλλες αλλαγές σε ποινές που αφορούν την ταχύτητα 

Επίσης, πρόσθετες τροποποιήσεις επήλθαν πρόσφατα και στις πιο κάτω νομοθεσίες και βρίσκονται σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου, 2020, όσον αφορά την παραβίαση των ορίων ταχύτητας:

1. Ο περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως Νόμος (Ν. 86/1972)

2. Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων Νόμος (Ν. 47(Ι)/1997)

Το Δικαστήριο έχει πλέον εξουσία να επιβάλλει πιο αυστηρές ποινές, σε σύγκριση με τις εξουσίες που είχε προηγουμένως, ως ακολούθως:

Χρηματική ποινή μέχρι €4.000 (αντί €1.000) ή στέρηση του δικαιώματος να κατέχει ή να λαμβάνει άδεια οδήγησης μηχανοκίνητου οχήματος μέχρι τρεις μήνες ή ένα χρόνο φυλάκιση και 4 – 8 βαθμοί ποινής (αντί 3 – 6) ή όλες οι αναφερόμενες ποινές ή οποιεσδήποτε από τις αναφερόμενες ποινές.

Σε περίπτωση επανάληψης του ίδιου αδικήματος εντός τριών ετών από την καταδίκη, το Δικαστήριο έχει εξουσία να επιβάλει στέρηση του δικαιώματος να κατέχει ή να λαμβάνει άδεια οδήγησης μηχανοκίνητου οχήματος, τουλάχιστο μέχρι δύο μήνες.

Σε περίπτωση παραβίασης του ορίου ταχύτητας και ταυτόχρονα οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλης ή ναρκωτικών ισχύει ποινή φυλάκισης μέχρι τέσσερα χρόνια ή χρηματική ποινή μέχρι €15.000 ή και οι δύο ποινές.

Σε περίπτωση επανάληψης των συνδυασμένων αδικημάτων εντός τριών ετών από την καταδίκη, ισχύει ο διπλασιασμός των ποινών και η στέρηση του δικαιώματος να κατέχει ή να λαμβάνει άδεια οδήγησης μηχανοκίνητου οχήματος, τουλάχιστο μέχρι δύο μήνες.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση