ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος - Κορωνοϊός: Τα ποσοστά των κρουσμάτων ανά επαρχία

Η γενικότερη κατάσταση μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου (28/3)

Στην Δημοσιογραφική του Υπουργείου Υγείας, όπου ανακοινώθηκαν τα νέα κρούσματα κορωνοϊού για το Σάββατο (28/3), αναφέρθηκαν και τα ποσοστά ανά επαρχία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα είπε ο Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, μετά από σχετική ερώτηση, στην Λευκωσία είναι το 27% των κρουσμάτων, με την Πάφο να έχει το ίδιο ποσοστό, την Αμμόχωστο να είναι στο 7%, η Λεμεσός στο 14% και η Λάρνακα στο 21%.

Επίσης ο Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, σημείωσε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονται 23 άτομα, εκ των οποίων τέσσερα στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Δέκα άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, τρία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και εφτά στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κατάσταση των ασθενών αυτών μέχρι τη στιγμή αυτή είναι σταθερή αλλά κρίσιμη. Επίσης, ένα άτομο νοσηλεύεται στη ΜΕΘ Λεμεσού χωρίς να είναι διασωληνωμένο.

Μέχρι στιγμής, στο νοσοκομείο αναφοράς, το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου δηλαδή, νοσηλεύτηκαν 45 ασθενείς με τη νόσο COVID-19, εκ των οποίων όπως ακούσατε από τον κ. Κωστρίκη, τα 15 έχουν αποθεραπευτεί, ενώ άλλα εφτά μεταφέρθηκαν για περαιτέρω νοσηλεία στις ΜΕΘ Λευκωσίας και Λεμεσού.


Κύπρος - Κορωνοϊός: Έντονες σκέψεις για περιορισμούς


Η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας συνεχίζεται. Όπως ακούσατε από τον κ. Κωστρίκη 179 συμπολίτες μας έχουν διαγνωστεί θετικοί στον ιό. Αρκετοί από αυτούς έχουν νοσήσει, κάποιοι από αυτούς σοβαρά. Δυστυχώς σε αυτή τη μάχη έχουμε χάσει ήδη 5 συμπολίτες μας. Τις επόμενες μέρες κάποιοι άλλοι σίγουρα θα νοσήσουν. Άτομα που τώρα βρίσκονται στο σπίτι για παρακολούθηση, όλο και περισσότεροι θα παρουσιάζουν συμπτώματα και θα μεταφέρονται στο νοσοκομείο. Αυτός ο αριθμός θέλουμε να είναι όσο το δυνατό μικρότερος.

Η πορεία αυτής της νόσου, δυστυχώς, στα σοβαρά περιστατικά παρατείνεται. Οι ασθενείς για να μπορέσουν να έχουν ελπίδα χρειάζεται στις περισσότερες περιπτώσεις να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στον αναπνευστήρα. Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος όρος του χρόνου νοσηλείας στη ΜΕΘ είναι μεγάλος. Αυτό είναι που δημιουργεί την ανάγκη για όσο το δυνατό περισσότερες κλίνες στις ΜΕΘ.

Κανένα σύστημα υγείας στον κόσμο δεν μπορεί να διαχειριστεί ταυτόχρονα, ένα πολύ μεγάλο, πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του 21ου αιώνα αριθμό κρουσμάτων. Στις ΗΠΑ τα κρούσματα σήμερα ξεπέρασαν τις 100,000 ενώ στην πολιτεία της Νέας Υόρκης πλησιάζουν, αν δεν ξεπέρασαν, τις 30,000. Στο Μανχάταν μερικά από τα καλύτερα νοσοκομεία του κόσμου δυσκολεύονται ή αδυνατούν να διαχειριστούν την κατάσταση.

Η επιβράδυνση της εξάπλωσης είναι κρίσιμη προκειμένου να μπορέσει το σύστημα υγείας να προσφέρει όσο το δυνατό καλύτερη φροντίδα.

Η μόνη απάντηση, η μόνη πραγματική ελπίδα είναι να μείνουμε σπίτι. ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ – ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΧΡΟΝΟ – ΣΩΖΟΥΜΕ ΖΩΕΣ!

Από την πλευρά του, ο Λεόντιος Κωστρίκης, Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, ανέφερε ότι σίγουρα το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν περισσότερα κρούσματα. Ερωτηθείς αν ο ιός βρίσκεται στην κορύφωσή του, απάντησε ότι δεν μπορεί να αναφερθεί με σιγουριά αυτό και σύντομα θα γίνει αποτίμησή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X