ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος - Κορωνοϊός: Προσοχή πού κάνεις το τεστ γιατί υπάρχει κίνδυνος

Ορισμένα χημεία στην Κύπρο κάνουν το τεστ χωρίς άδεια από τους αρμοδίους - Κίνδυνος εξάπλωσης του ιού

Χημεία στην Κύπρο διαφημίζουν τεστ ταχείας ένδειξης για τον κορωνοϊό τη στιγμή που το Υπουργείο Υγείας τονίζει ότι, η μόνη εγκεκριμένη και αξιόπιστη μέθοδος εργαστηριακής διάγνωσης του κορωνοϊού είναι η μοριακή ανίχνευση που εκτελείται στο εργαστήριο του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.

Ο Διευθυντής του Κέντρου Αιμοληψίας - Δειγματοληψίας / Αναλύσεις - laboratory tests, Κωνσταντίνος Χριστοφή ανακοίνωσε ότι το Κέντρο γίνεται δέκτης πολλών τηλεφωνημάτων από πανικόβλητους πολίτες οι οποίοι ρωτούν εάν το Κέντρο διενεργεί τεστ για τον ιό COVID-19. Όπως ο ίδιος αναφέρει συνειδητά στο Χημείο δεν πραγματοποιούνται τα συγκεκριμένα τεστ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κύπρος: Έχεις υποψία ότι έχεις κορωνοϊό; Αυτά πρέπει να κάνεις

Μάλιστα ο ίδιος συνιστά προσοχή καθώς όπως υποστηρίζει, η εφαρμογή αυτών των τεστ στα Χημεία εγκυμονεί κινδύνους εξάπλωσης του ιού.

Όσα αναφέρει ο κ. Χριστοφή:

«Συνειδητά στο Χημείο μας δεν προμηθευτήκαμε τα τεστ για δύο πολύ σημαντικούς λόγους:

- Τα συγκεκριμένα τεστ είναι έγκυρα ΜΟΝΟ εφόσον κάποιος έχει σε προχωρημένο βαθμό τα συμπτώματα του ιού. Σε αντίθετη περίπτωση το αποτέλεσμα είναι αμφίβολο και ως εκ τούτου αυτό εγκυμονεί κινδύνους λάθος διάγνωσης, κάτι εξαιρετικά σοβαρό για ένα ιό με τόση δυνατότητα εξάπλωσης. Ακόμη και αν κάποιος έχει όντως τον ιό και το τεστ αυτό βγει θετικό, τότε και πάλι θα χρειαστεί να προχωρήσει στην Μοριακή Εξέταση του Ινστιτούτου Γενετικής άρα το τεστ αυτό στη τελική είναι αχρείαστο.

-Δεύτερον και εξίσου σημαντικό είναι πως η εφαρμογή αυτών των τεστ στα Χημεία εγκυμονεί κινδύνους εξάπλωσης του ιού καθώς ο κόσμος με πιθανά συμπτώματα, αντί να αυτοπεριοριστεί και να ακολουθήσει τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, μέσα στον πανικό του, θα κατακλείσει τα Χημεία για να κάνει το τεστ κάτι που φυσιολογικά θα προκαλέσει πιθανόν και την εξάπλωση. Αυτόματα δηλαδή τίθεται σε κίνδυνο το προσωπικό αλλά και οι υπόλοιποι ασθενείς του Χημείου.

Για τους πιο πάνω λόγους λοιπόν και με ισχυρό το αίσθημα ευθύνης, ως Χημείο ΔΕΝ θα βάλουμε τον κόσμο σε αυτό το δίλημμα εκμεταλλευόμενοι τον πανικό που δημιουργείται. Τα τηλέφωνα του Χημείου μας είναι ανοικτά στο κοινό για ερωτήσεις και απορίες σχετικά με τον κορωνοϊό».

Η θέση του Υπουργείου Υγείας

Το 24news επικοινώνησε με την Λειτουργό του Γραφείου τύπου του Υπουργείου Υγείας, Μαργαρίτα Κυριάκου η οποία σημείωσε ότι το Υπουργείο παρακολουθεί την κατάσταση τονίζοντας ότι το μόνο εγκεκριμένο εργαστήριο το οποίο διενεργεί την εξέταση ανίχνευσης και διάγνωσης κορωνοϊού είναι το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου. Η κ. Κυριάκου σημειώνει ότι κανένα άλλο χημείο δεν έχει εξουσιοδότηση μέχρι στιγμής να προβαίνει στην συγκεκριμένη εξέταση. «Ο κόσμος δεν πρέπει να πανικοβάλλεται. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ήδη έχει εντοπίσει ελλείψεις σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό  που απαιτείται για την διενέργεια των εργαστηριακών αναλύσεων που χρειάζονται για την επιβεβαίωση του κορωνοϊού και κρούει τον κώδωνα. Οι οδηγίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι να τηρείται αυστηρά το πρωτόκολλο για τα άτομα που πληρούν τα κλινικά και επιδημιολογικά κριτήρια και πρέπει να υποβληθούν στη συγκεκριμένη εξέταση. Ένα άτομο θα πρέπει να πληρεί τα επιδημιολογικά κριτήρια ώστε να εξεταστεί».

Η ίδια εξηγεί ότι εάν ένα άτομο διαγνωστεί θετικό στην εξέταση που διενεργηθεί σε ένα μη εγκεκριμένο χημείο, οι αρμόδιοι δεν θα το γνωρίζουν. «Αυτό σίγουρα εγκυμονεί κινδύνους», τονίζει η ίδια.

Υπενθυμίζεται ότι εντός των επόμενων ημερών το Υπουργείο Υγείας προχωρεί  στην επέκταση της λειτουργίας των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας. Στόχος των Ιατρείων αυτών είναι η εξυπηρέτηση πολιτών, των οποίων τα συμπτώματα σύμφωνα με την ανάλυση γίνεται με αλγόριθμο, δεν οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα εάν πρόκειται για κρούσμα κορωνοϊού ή όχι και οι επαγγελματίες υγείας κρίνουν ότι θα ήταν καλό να διερευνηθούν περαιτέρω. Τα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας λειτουργούν μόνο κατόπιν ραντεβού και μετά από παραπομπή από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X