ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος - Κορωνοϊός: Έλαβες αυτό το μήνυμα; - Μην το αγνοήσεις (pic)

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

«Προσοχή σε ιστοσελίδες με ψευδείς ειδήσεις και δωρεές για covid-19, είναι μολυσμένες με κακόβουλα λογισμικά και πιθανόν να οδηγούν σε απάτη». Αυτό το προειδοποιητικό μήνυμα έλαβαν πολλοί συμπολίτες μας στα κινητά τους τηλέφωνα από την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας Κύπρου.

 

Η Αρχή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς κάποιοι επιτήδειοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την περίοδο που διανύουμε εν μέσω της μάχης με τον κορωνοϊό, αποσπώντας τα στοιχεία των πιστωτικών καρτών μας και όχι μόνο.

Όπως ανέφερε στο 24news o Ανώτερος Λειτουργός της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας Κύπρου, Αντώνης Αντωνιάδης, το φαινόμενο δεν είναι μονο κυπριακό, αλλά πανευρωπαϊκό. Υπάρχουν 70 χιλιάδες ιστοσελίδες οι οποίες είναι παραπλανητικές. Όπως μας εξηγεί σημαντικός αριθμός από αυτές τις ιστοσελίδες περιέχουν όχι μόνο ψευδείς ειδήσεις αλλά είτε είναι μολυσμένες με κακόβουλα λογισμικά ή είναι δυνατόν οδηγήσουν τους χρήστες σε παραπλανητικές ή χωρίς αντίκρισμα αγορές ή πληρωμές. 

Όπως σημείωσε ο ίδιος η μέθοδος υποκλοπής προσωπικών δεδομένων που φαίνεται να κυριαρχεί αυτή την περίοδο στην Κύπρο, είναι το ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing) μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (mail).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προσοχή - Κύπρος: Πώς κλέβουν κωδικούς πρόσβασης πελατών τραπεζών

Τι πρέπει να προσέξουμε

- Αποφεύγετε να δίνετε τα στοιχεία σας

- Ελέγχετε τη διεύθυνση εάν είναι σωστή. Στην Κύπρο έχει παρατηρηθεί η αλλαγή του συνδέσμου από com.cy σε cum.cy που είναι παραπλανητική

 - Η ενημέρωση να γίνεται μόνο από επίσημους και αξιόπιστους διαδικτυακούς τόπους

- Η περιήγηση στο διαδίκτυο να πραγματοποιείται σε ασφαλής ιστοσελίδες και σε καμία περίπτωση να μην ανοίγονται φωτογραφίες και συνημμένα αρχεία από άγνωστους αποστολείς.

- Επιπρόσθετα οι χρήστες πρέπει να δίδουν ιδιαίτερη προσοχή σε μη ασφαλής ιστότοπους ή σε ιστότοπους που δεν μπορεί να ελεγχθεί η γνησιότητα τους, στους οποίους πραγματοποιούνται αγορές ή δωρεές με επίκεντρο τον COVID-19 (π.χ. αγορές αναλώσιμων αγαθών, μάσκες, αντισηπτικά κτλ., καθώς και συγκέντρωση χρημάτων για την καταπολέμηση του ιού και παροχή βοήθειας στους πληγέντες).
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Αρχής στη διεύθυνση www.csirt.cy

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X