ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος - Καταγγελία: Κυλικειάρχης «ντίλερ» πωλούσε ναρκωτικά σε μαθητές

Όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας

Συγκλονιστική καταγγελία για πώληση ναρκωτικών από κυλικείο σε σχολείο σε μαθητές, έθεσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας η εκπρόσωπος του Ιδρύματος Drug Free World Ευρώπης, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της ΥΚΑΝ, το 2018 έγιναν συλλήψεις 70 μαθητών εκ των οποίων οι 68 ήταν μόνο χρήστες και εντάχθηκαν σε προγράμματα θεραπείας και οι δύο ήταν και διακινητές.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης σε δήλωση μετά τη συνεδρία, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της Επιτροπής για τα αποτελέσματα των δράσεων που εφαρμόζονται και είπε πως η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο πρέπει να προχωρήσουν σε διοικητική ή και πειθαρχική έρευνα για την καταγγελία για τον αδειοδοτημένο κυλικειάρχη, που φέρεται να πωλούσε ναρκωτικά σε μαθητές.


Λεμεσός: 15χρονη κατάγγειλε τον πατριό της για σεξουαλική κακοποίηση


Η Επιτροπή ενημερώθηκε κατά τη σημερινή συνεδρία αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνονται, τους ελέγχους που διενεργούνται και την αστυνόμευση στα σχολεία σε σχέση με τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και συζήτησε τα μέτρα που έχει λάβει το κράτος για την αντιμετώπιση φαινομένων που σχετίζονται με την προσβασιμότητα στο αλκοόλ και τη χρήση του από μαθητές. Ενημερώθηκε, επίσης, για τα αποτελέσματα της Πανευρωπαϊκής Έρευνας Μαθητικού Πληθυσμού για το αλκοόλ και άλλα ναρκωτικά (ESPAD).

Ο Υποδιοικητής της ΥΚΑΝ Στέλιος Σεργίδης, αφού διευκρίνισε ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας ότι η ΥΚΑΝ δεν δέχθηκε τέτοια καταγγελία, ζήτησε όπως δοθούν περαιτέρω στοιχεία ώστε η Υπηρεσία να προχωρήσει σε διερεύνηση της υπόθεσης. Όπως αναφέρθηκε από την καταγγέλλουσα, η δράση του κυλικειάρχη περιήλθε σε γνώση του Ιδρύματος Drug Free World από γονείς, οι οποίοι στην προσπάθεια να καταγγείλουν, δέχθηκαν απειλές και κατόπιν σταμάτησαν.

Ο κ. Σεργίδης διευκρίνισε πως η ειδοποίηση της Υπηρεσίας για ναρκωτικά στα σχολεία βαραίνει το Υπουργείο Παιδείας και τη Διεύθυνση του σχολείου, σημειώνοντας ότι προς τούτο έχουν οριστεί σημεία επαφής.

Ο Υποδιοικητής της ΥΚΑΝ είπε επίσης στην Επιτροπή ότι οι μαθητές που συνελήφθησαν για χρήση ναρκωτικών είναι ηλικιών 15 με 18 ετών και παραπέμπονται με βάση πρωτόκολλο συνεργασίας σε ένα από τα τέσσερα ανοικτά προγράμματα θεραπείας και εφόσον ολοκληρώσουν το πρόγραμμα ο Γενικός Εισαγγελέας αναστέλλει την ποινική δίωξη τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΥΚΑΝ, τα οποία ο κ. Σεργίδης παρέθεσε στην Επιτροπή Παιδείας, το 2017 παραπέμφθηκαν σε προγράμματα 66 μαθητές και το 2016 παραπέμφθηκαν 46.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση αλκοόλ με βάση την έκθεση της ESPAD για την έρευνα που διενεργήθηκε σε ευρωπαϊκά σχολεία το 2015, η Κύπρος καταλαμβάνει την 2 θέση μετά το Λιχτενστάιν με μέσο όρο την κατανάλωση 8 ποτών ( 9,6 τα αγόρια και 6,7 τα κορίτσια) σε 30 ημέρες, και την τρίτη θέση, μετά τη Δανία και την Αυστρία, με κατανάλωση ποτού για να μεθύσουν με κατανάλωση 5 ή περισσότερων ποτών σε μία περίπτωση, εντός ενός μήνα.

Ο Πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου Χρύσανθος Γεωργίου είπε στην Επιτροπή Παιδείας ότι το 87% των κρατικών πόρων για αντιμετώπιση των εξαρτήσεων δαπανώνται στην καταστολή και το υπόλοιπο 13% στην πρόληψη, θεραπεία και επανένταξη, γεγονός που όπως διευκρίνισε δεν συμβάλλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Διαπιστώνονται λάθη και παραλήψεις και απαιτείται ισορροπία δράσεων, συνέχισε υπενθυμίζοντας ότι είχε προειδοποιήσει ότι η οικονομική κρίση και η κοινωνική εξαθλίωση θα οδηγούσε σε έξαρση της παραβατικότητας και της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών. Ο κ. Γεωργίου ενημέρωσε την Επιτροπή Παιδείας ότι η Αρχή θα ανακοινώσει αρχές Φεβρουαρίου τη λειτουργία δομής κλειστής θεραπείας ανηλίκων.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης σε δήλωση μετά τη συνεδρία είπε πως το πρόβλημα με τις εξαρτησιογόνες ουσίες στα σχολεία και ευρύτερα στους νέους, είναι τεράστιο υπαρκτό πρόβλημα «και πρέπει να δούμε την αλήθεια κατάματα».


Δολοφονία Κόκου - «Νευριασμένος τον πατούσε στον θώρακα μέχρι να πεθάνει»


Η διάγνωση του προβλήματος έγινε και το ζητούμενο είναι η απαιτούμενη θεραπεία, συνέχισε, προσθέτοντας πως στο θέμα της αντιμετώπισης των ουσιών είναι πολλοί οι εμπλεκόμενοι, είναι εκτιμητέα η δράση τους, αλλά το φαινόμενο δείχνει αύξηση και απαιτούνται πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση του.


Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας σημείωσε πως επιβάλλεται εκπαίδευση και σωστή ενημέρωση των μαθητών και των νέων στις καταστροφικές συνέπειες των εξαρτήσεων και θα πρέπει να δούμε πώς θα την οργανώσουμε σωστά.

Περαιτέρω, παρατηρώντας ότι δεν είναι ο ρόλος της Βουλής να ακούσει τις ενέργειες των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά να αξιολογήσει το αποτέλεσμα, σημείωσε ότι τα δεδομένα δείχνουν ότι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με επικέντρωση στον έλεγχο και την αστυνόμευση.

Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ακόμα πως με βάση τις νομοθεσίες που ψήφισε η Βουλή για το καζίνο και τα στοιχήματα, ποσοστό των εισπράξεων πρέπει να πηγαίνει στην απεξάρτηση και την Αρχή.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε πως όντως υπάρχουν περιστατικά χρήσης και διακίνησης ναρκωτικών στα σχολείων και απαιτούμε διαφάνεια, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν είναι θέματα τα οποία θα πρέπει «να αξιοποιούν οι πολιτικάντηδες, βοηθώντας έκοντες – άκοντες τους εμπόρους».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννη, η ΥΚΑΝ θα πρέπει να κάνει περισσότερα, επειδή όπως είπε γνωρίζει τα προβληματικά σχολεία και έχει τα εργαλεία να τσακίσει τους εμπόρους, που φέρονται και περιφέρονται στα σχολεία.

Τόνισε επίσης πως ο Διευθυντής του σχολείου δεν θα πρέπει να κρύβει το πρόβλημα.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την καταγγελία για πώληση ναρκωτικών από κυλικειάρχη ανέφερε πως πρέπει να διαταχθεί διοικητική έρευνα στο σχολείο.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας είπε επίσης πως αν πιστεύουμε ότι η λύση είναι στη νομιμοποίηση της χρήσης κάποιων ουσιών να καθίσουμε και οργανωμένα, με νέα αποτελεσματική στρατηγική να δούμε τι κάνουμε και διερωτήθηκε πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα όταν εντοπίζονται φορτία ναρκωτικών των 300 κιλών για διοχέτευση στην Κύπρο.

Παρατήρησε ακόμα πως «αλκοόλ πωλείται και στο τελευταίο περίπτερο και σε ανήλικους», ενώ απαντώντας σε ερώτηση είπε πως αν κριθεί σκόπιμο, στη νέα στρατηγική να θεσπιστεί ποινική ευθύνη προς ενηλίκους, εκπαιδευτικούς και άλλους που γνωρίζουν για χρήση και διακίνηση και δεν την καταγγέλλουν.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς είπε πως όσο οι κοινωνικές αντιθέσεις διευρύνονται, όσο αξίες και θεσμοί καταρρέουν, όσο η πολιτεία στρουθοκαμηλίζει, όσο το success story μιας κοινωνίας αποτελεί η δημιουργία καζίνων, όσο ο στόχος της δημιουργίας ενός ανθρωποκεντρικού σχολείου απομακρύνεται, το πρόβλημα της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών θα οξύνεται και οι κίνδυνοι θα γιγαντώνονται.

Πρόσθεσε πως παρά τις εμφανέστατες αυξημένες ανάγκες ο αριθμός των εκπαιδευτικών ψυχολόγων στα σχολεία παραμένει καθηλωμένος σε επίπεδο που για κάθε εκπαιδευτικό ψυχολόγο αντιστοιχούν πέραν των 2.500 μαθητών, η Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας αδυνατεί να επιτελέσει το σκοπό της, ενώ ο θεσμός του υπεύθυνου του τμήματος βρέθηκε στο στόχαστρο. Παράλληλα, οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας αλλά και οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας είναι υποστελεχωμένες.

Παρατήρησε επίσης πως οι αναφορές από τους αρμόδιους ότι τα ούτως ή άλλως μειωμένα κονδύλια δαπανώνται κατά κύριο λόγο στην καταστολή, με αποτέλεσμα να μην δίνεται η απαραίτητη έμφαση στην πρόληψη και κοινωνική επανένταξη, δημιουργούν περαιτέρω ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα των δράσεων και προγραμμάτων κατά των εξαρτήσεων και κάλεσε την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να δώσει τα απαραίτητα εφόδια- πόρους για υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X