ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Ιρακινός «μυρίστηκε» οικονομική κρίση και τους «ξάφρισε»

Τον τσάκωσαν στις Βρυξέλλες τον Απρίλιο

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε σήμερα διάταγμα κράτησης πέντε ημερών εναντίον 49χρονου από το Ιράκ, κατόχου διαβατηρίου Ολλανδίας για διευκόλυνση των ανακρίσεων της Αστυνομίας σχετικά με διερευνώμενες υποθέσεις συνομωσίας προς διάπραξη κακουργήματος και εξασφάλισης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, αδικήματα τα οποία σημειώθηκαν μεταξύ Μαρτίου 2013 – 15 Απριλίου 2013 στη Λάρνακα και στην Λευκωσία.

Σύμφωνα με την Αστυνομία τον Απρίλιο του 2014, δύο άτομα από την Αραδίππου κατήγγειλαν στο ΤΑΕ Λάρνακας ότι αρχές του 2013 συγγενικό πρόσωπο του πρώτου, μόνιμος κάτοικος Βρετανίας τον προσέγγισε για να ενημερωθεί εάν ενδιαφερόταν να κτίσει διάφορα οικοδομήματα στο Ιράκ, λέγοντας του ότι γνώριζε κάποιον που είχε τη δύναμη και τις διασυνδέσεις για να τον βοηθήσει.

Ο πρώτος παραπονούμενος ενημέρωσε τον δεύτερο παραπονούμενο και αποφάσισαν να συναντηθούν με το συγγενικό άτομο του πρώτου, λόγω κυρίως της οικονομικής κρίσης στη Κύπρο αλλά και της ύφεσης που παρουσίασε το επάγγελμα τους.

Μετά από λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε η συνάντηση στα γραφεία εταιρείας στην Αραδίππου και στη συνάντηση ο ιδιοκτήτης της, κάτοχος διαβατηρίου Αυστραλίας ενημέρωσε τους δύο παραπονούμενους ότι ήταν συνεταίρος με τον ύποπτο σε μια εταιρεία στο Ιράκ που δραστηριοποιείτο στον τομέα των οικοδομών.

Ο ιδιοκτήτης της συγκεκριμένης εταιρείας ενημέρωσε ακόμα τους δύο παραπονούμενους ότι για να γίνουν διάφορες διεργασίες προκειμένου εργολάβοι άλλων χωρών να αναλάβουν εργασίες στο Ιράκ, έπρεπε να καταβάλουν από 11μιση χιλιάδες ευρώ έκαστος.

Οι δύο παραπονούμενοι συμφώνησαν να προχωρήσουν με τις απαραίτητες ενέργειες για ετοιμασία των σχετικών εγγράφων, στις οποίες περιλαμβάνονταν εγγραφή των εταιρειών τους στο Ιράκ, χαρτοσημάνσεις μέσω του ΥΠΕΞ της Κύπρου, της μεταφοράς τους στην πρεσβεία του Ιράκ στην Αθήνα για σφράγισμα και της αποστολής τους μέσω συγκεκριμένης εταιρείας ταχυμεταφορών στο Ιράκ.

Οι δύο παραπονούμενοι έδωσαν στη συνέχεια, ο καθένας σε διαφορετικές περιπτώσεις χρόνο και τόπο στον ιδιοκτήτη της εταιρείας στην Αραδίππου το χρηματικό ποσό των 4 χιλιάδων ευρώ σε μετρητά. Ακολούθως οι δύο προέβησαν σε εμβάσματα ύψους 7μιση χιλιάδων ευρώ έκαστος σε Τράπεζα στην Αθήνα που διατηρούσε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας στην Αραδίππου.

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν οι δύο παραπονούμενοι στην Αστυνομία ο ιδιοκτήτης της εταιρείας στην Αραδίππου τους ενημέρωσε πως οι εταιρείες τους είχαν εγγραφεί στο Ιράκ και τους έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τα αεροπορικά τους εισιτήρια για να μεταβούν στη χώρα στα τέλη Μαΐου 2013.

Ωστόσο μία ώρα περίπου πριν την πτήση ο ύποπτος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον δεύτερο παραπονούμενο και τον ενημέρωσε πως οι εταιρείες τους δεν είχαν εγγραφεί στο Ιράκ και πως δεν μπορούσαν να προχωρήσουν με τη συμφωνία. Την ίδια μέρα ο ιδιοκτήτης της εταιρείας στην Αραδίππου επικοινώνησε με τον πρώτο παραπονούμενο στον οποίο ανέφερε ότι σε 20 μέρες θα ήταν όλα έτοιμα στο Ιράκ και θα μπορούσαν να μεταβούν στη χώρα.

Οι δύο παραπονούμενοι έδωσαν περιθώριο στον ιδιοκτήτη της εταιρείας στην Αραδίππου μέχρι τα μέσα Ιουνίου 2013 για να προχωρήσει με τη συμφωνία τους και πως σε διαφορετική περίπτωση αυτή θα ακυρωνόταν, πράγμα που έγινε.

Οι δύο παραπονούμενοι ζήτησαν τότε τα χρήματα τους πίσω αλλά μέχρι την ημέρα της καταγγελίας δεν τους επιστράφηκαν.

Όταν ο ιδιοκτήτης της εταιρείας στην Αραδίππου κλήθηκε στο ΤΑΕ Λάρνακας ανακρινόμενος γραπτώς παραδέχθηκε ότι πήρε το ποσόν των 23 χιλιάδων ευρώ από τους δύο παραπονούμενους, προσθέτοντας όμως ότι τα έδινε αμέσως στον ύποπτο και μάλιστα εν γνώσει τους. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο ίδιος όπως και οι παραπονούμενοι ήταν απλά θύμα, πως ό,τι έκανε το έκανε ύστερα από οδηγίες του υπόπτου ενώ ενέπλεξε στην υπόθεση και άλλο άτομο.

Σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία στα πλαίσια διερεύνησης της υπόθεσης εκδόθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας ένταλμα σύλληψης εναντίον του υπόπτου και καταζητείτο ενώ εκδόθηκε εναντίον του και ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Ο ύποπτος συνελήφθη στις Βρυξέλλες στις 27/4/18 με βάση το Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκκρεμούσε εναντίον του και στις 22 του μήνα μέλη του ΤΑΕ Λάρνακας μετέβησαν στο Βέλγιο για να τον μεταφέρουν στη Κύπρο, ενώ ύστερα από δικαστική διαδικασία αυτός συναίνεσε στην έκδοση του στη Δημοκρατία.

Χθες βράδυ τα μέλη του ΤΑΕ Λάρνακας μαζί με τον ύποπτο έφτασαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας όπου και συνελήφθη με το Κυπριακό ένταλμα σύλληψης που εκκρεμούσε εναντίον του. Ανακρινόμενος προφορικά ο ύποπτος αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση.

Ο εξεταστής της υπόθεσης ζήτησε και πήρε από το Επαρχιακό Δικαστήριο διάταγμα κράτησης του υπόπτου για πέντε μέρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X