ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Έγινε το... έλα να δεις σε παρκινγκ - «Όπλο» το κλειδί

Η λογομαχία και η επίθεση

24news team

Πάρκαρε σε χώρο στάθμευσης αναπήρων και έγινε το… έλα να δεις. Άτομο (εφεσίβλητος) κρίθηκε ένοχο για βαριά σωματική βλάβη και το πρωτόδικο δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με αναστολή.

Η σωματική βλάβη αφορούσε τραυματισμό στον αριστερό οφθαλμό του παραπονούμενου, ο οποίος αντιμετώπιζε ήδη σοβαρό πρόβλημα, αφού είχε προηγουμένως υποβληθεί σε μεταμόσχευση κερατοειδούς.


Ζαλίζουν τα ποσά - Οι τσουχτερές ποινές σε... μερακλήδες οδηγούς!


Η παρατήρηση που εξελίχθηκε σε άγριο καβγά

Όπως αναφέρει στην απόφαση του, το Ανώτατο δικαστήριο, ο παραπονούμενος είχε σταθμεύσει το αυτοκίνητο του σε χώρο στάθμευσης για άτομα με ειδικές ανάγκες. Ο εφεσίβλητος του έκανε παρατήρηση και στην συνέχεια ακολούθησε έντονη λογομαχία μεταξύ τους. Ο παραπονούμενος, παρά την προσπάθεια του εφεσίβλητου να τον εμποδίσει κατέβηκε από το αυτοκίνητο του, πιάστηκαν στα χέρια, άρχισαν να αλληλοσπρώχνονται και ενώ αρχικά οι παρευρισκόμενοι τους χώρισαν, ο παραπονούμενος χτύπησε τον εφεσίβλητο στο πρόσωπο με αποτέλεσμα και αυτός να τραυματιστεί.

Ακολούθως είναι ο εφεσίβλητος που κατάφερε γροθιά στο μάτι του παραπονούμενου, τραυματίζοντας τον με το κλειδί του αυτοκινήτου που έτυχε να βρίσκεται στα χέρια του. Δεν είχε πρόθεση να χρησιμοποιήσει το κλειδί για να πλήξει με αυτό τον παραπονούμενο στο μάτι, αλλά το κρατούσε επειδή λίγο πριν είχε κατεβεί από το αυτοκίνητο του.

Σημειώνεται πως η κατηγορία που αντιμετώπιζε ο εφεσίβλητος φέρνει ποινή φυλάκισης επτά χρόνων.

Το πρόβλημα υγείας και η ποινή μετά από 5 χρόνια

Το πρωτόδικο δικαστήριο δέχθηκε ότι ο εφεσίβλητος ενήργησε κάτω από συνθήκες έντασης και πρόκλησης και χωρίς αυτός να βαρύνεται με άλλα ποινικά αδικήματα. Ήταν ηλικίας 63 ετών, οικογενειάρχης με παιδιά και εγγόνια, συνταξιούχος, με λευκό ποινικό μητρώο. Τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με καρδιακές αρρυθμίες και κατά τις τελευταίες δικασίμους δεν ήταν σε θέση να παρουσιαστεί γιατί είχε υποστεί σοβαρό καρδιακό επεισόδιο και ήταν κλινήρης. Βέβαια η εξατομίκευση της ποινής δεν εξουδετερώνει τη σοβαρότητα του εγκλήματος ή την ανάγκη για καταστολή του και αποτροπή. Έχει όμως τη σημασία της, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με τις συνθήκες διάπραξης του αδικήματος.

Σύμφωνα με την απόφαση το πρωτόδικο δικαστήριο, έλαβε επίσης υπόψη δικαστήριο την παραδοχή και την απολογία αλλά και τον χρόνο που είχε παρέλθει από τη διάπραξη του αδικήματος μέχρι την επιβολή ποινής (5 χρόνια και 7 μήνες)

Η απόρριψη της έφεσης

Το πρωτόδικο δικαστήριο ήταν αρμόδιο να επιμετρήσει την ποινή έχοντας και διακριτική ευχέρεια να διατάξει την αναστολή εκτέλεσης της εφόσον, κατά την κρίση του, τούτο θα δικαιολογείτο από το σύνολο των περιστάσεων της υπόθεσης και τις προσωπικές συνθήκες του εφεσίβλητου.

Όπως αναφέρει στην απόφαση: «Δεν διαπιστώνουμε αντικειμενικό έρεισμα για επέμβαση σε ότι αφορά το ύψος της ποινής, ούτε και σφάλμα αρχής. Το πρωτόδικο δικαστήριο εξισορρόπησε αφενός τη σοβαρότητα του αδικήματος και αφετέρου τις ιδιαίτερες περιστάσεις διάπραξης του. Συνυπολόγισε και τις προσωπικές περιστάσεις του εφεσίβλητου και ιδιαίτερα την πάροδο τόσο μεγάλου χρόνου από τη διάπραξη του αδικήματος μέχρι την επιβολή της ποινής» προσθέτοντας «Ούτε σε αυτό το πλαίσιο διαπιστώνουμε κακή άσκηση της διακριτικής ευχέρειας του πρωτόδικου δικαστηρίου».

Η έφεση που ασκήθηκε στο Ανώτατο απορρίφθηκε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X