ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Βρέθηκες θετικός στον κορωνοϊό - Αυτά ακολουθούν

Η διαδικασία

Ο Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Πέτρος Καραγιάννης εξηγεί στο 24news  τη διαδικασία που ακολουθείται από τη στιγμή που εξακριβώνεται ότι ένα άτομο είναι θετικό στον κορωνοϊό.

Της Άντρης Θρασυβούλου

«Όταν ένα άτομο εντοπιστεί και είναι θετικό στον κορωνοϊό αναλαμβάνει τον χειρισμό η Επιδημιολογική Μόνάδα. Οι αρμόδιοι σε ρωτούν με ποιους ήρθες σε άμεση επαφή, πού κυκλοφόρησες, ποιους συνάντησες, πόσο κοντά τους βρέθηκες. Ανάλογα ιεραρχούν και ακολούθως αποφασίζουν ποιος βρίσκεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο», σημειώνει ο κ. Καραγιάννης.

Στη συνέχεια, οι αρμόδιοι επικοινωνούν με τα συγκεκριμένα άτομα και λαμβάνουν δείγμα ώστε να διαπιστωθεί εάν προκύπτουν κι άλλα κρούσματα από τις επαφές του ατόμου.


Κύπρος: «Από τον Μάϊο και μετά πιθανόν χαλάρωση μέτρων»


Στο μεταξύ, το ήδη επιβεβαιωμένο κρούσμα παραμένει σε αυτοπεριορισμό στο σπίτι του. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα ορθού αυτοπεριορισμού διότι μπορεί π.χ να μην υπάρχουν αρκετοί χώροι στο σπίτι και το άτομο να ανησυχεί ότι θέτει σε κίνδυνο άλλα μέλη της οικογένειας του, υπάρχει η δυνατότητα να τεθεί σε αυτοπεριορισμό σε ειδικό θάλαμο στο νοσοκομείο αναφοράς της Κύπρου (νοσ. Αμμοχώστου).

«Μένεις μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματά σου και στη συνέχεια γίνεται ένα τεστ ώστε να διαφανεί εάν είσαι αρνητικός. Το τεστ επαναλαμβάνεται μια εβδομάδα αργότερα», εξηγεί ο κ. Καραγιάννης. Συνολικά διενεργούνται τρία τεστ. 

Ακολούθως, οι αρμόδιοι ζητούν από το άτομο να αυτοπεριοριστεί για ακόμη επτά ημέρες. 

«Εάν είμαι αρνητικός στο τεστ για τρίτη φορά, υπάρχει περίπτωση επαναφοράς του ιού;»

Θέσαμε το συγκεκριμένο ερώτημα στον κ. Καραγιάννη ο οποίος απάντησε ότι υπάρχει η πιθανότητα  κάποιος ν' αναπτύξει ξανά συμπτώματα ωστόσο πρόκειται για αναζωπύρωση κι όχι επαναλοίμωξη. Επομένως εναπόκειται στο ανοσοποιητικό σύστημα εάν θα αντιδράσει με αυτόν τον τρόπο, πρσθέτει ο ίδιος. Παρόλα ταυτα, σημειώνει ότι αυτές οι περιπτώσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένες καθώς στη βιβλιογραφία υπάρχουν έχουν αναφερθεί μόνο 4-5 παρόμοια περιστατικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X