ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Παρακολουθήσεις - Δεν τα κατάφερε η Αστυνομία στο Δικαστήριο

Χειροκροτούσαν οι συγγενείς στην αίθουσα

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι τρεις συλληφθέντες για την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν που βρέθηκαν σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακα. Πρόκειται για δύο άντρες ηλικίας 30 και 35 ετών και μία γυναίκα ηλικίας 41 ετών, ελληνοκυπριακής καταγωγής.

Όπως φαίνεται η Αστυνομία έκανε βεβιασμένες κινήσεις αφού δεν κατάφερε να πείσει το δικαστήριο για τους σκοπούς κράτησής τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι έρευνες άρχισαν περίπου πριν 1 μήνα με τα 3 πρόσωπα να συνεργάζονται πλήρως με την Αστυνομία. Για αυτούς τους λόγους η δικαστής θεώρησε ότι δεν κρίνεται αναγκαία η κράτηση τους αφού δεν μπορούν να επηρεάσουν μαρτυρίες και τεκμήρια.

Εναντίον τους η Αστυνομία διερευνούσε συνολικά 13 αδικήματα, μεταξύ των οποίων η Συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, αδικήματα κατά παράβαση του Περί της Προστασίας του Απορρήτου της Ιδιωτικής Επικοινωνίας Νόμος, αδικήματα κατά παράβαση του Περί της Προστασίας των Φυσικών Προσώπων Έναντι της επεξεργασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Εξασφάλισης εγγραφής με ψευδείς παραστάσεις, αδικήματα κατά παράβαση του Περί Ραδιοεπικοινωνιών Νόμου.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, η Αστυνομία εξασφάλισε εντάλματα σύλληψης και για τους δύο Ισραηλινούς, Αβραάμ Σαχάκ Άβνι και Ταλ Ντιλάν.


Λεπτό προς λεπτό η διαδικασία όπως την μεταφέρει από το δικαστήριο η αστυνομική ρεπόρτερ του 24news Μαρινέλλα Παναγιώτου.

-Ο Δικηγόρος των τριών συλληφθέντων, ζήτησε να γίνει κεκλεισμένων των θυρών η διαδικασία διότι η υπόθεση έχει σχέση με θέματα της Δημοκρατίας. Η δικαστής απάντησε ότι διάβασε και η ίδια τον όρκο και δεν υπάρχουν θέματα ασφάλειας. Ακολούθως προχώρησε σε διάλειμμα 10 λεπτών ούτως ώστε να διαβαστεί ο όρκος στους υπόπτους. Εν συνεχεία θα επιστρέψει για να κατατεθούν ενστάσεις από πλευράς του δικηγόρου των υπόπτων.

-Εντός της αίθουσας υπάρχουν αρκετοί συγγενείς των ύποπτων. Οι τρεις τους δεν δείχνουν ιδιαίτερα ανήσυχοι, αν και στην αρχή η 41χρονη ήταν βουρκωμένη εν συνεχεία άρχισε να συνομιλεί με οικεία της πρόσωπα. 

-Η διαδικασία άρχισε εκ νέου.

-Πρώτα η εταιρεία έφτασε στην Κύπρο και είχε συζητήσεις για να αναλάβει το αεροδρόμιο Λάρνακας το 2016 και παρουσίασε πρόγραμμα, τι υπηρεσίες θα μπορούσε να προσφέρει. Μάλιστα υπήρξε συνεργασία μεταξύ αεροδρομίου αλλά προέκυψαν προβλήματα με τις υπηρεσίες που παραχώρησε η εταιρεία και έκανε παράπονα το κοινό. Είχαν εγκαταστήσει κεραίες WiFi στο αεροδρόμιο.

-Ο πρώτος ύποπτος (ο μεγαλύτερος σε ηλικία) εμφανιζόταν ως τεχνικός (υπεργολάβο) της εταιρείας «Wispear». Ο δεύτερος, ήταν ο μοναδικός που είχε κλειδιά αποθήκης που υπήρχαν εμπορεύματα της ίδιας εταιρείας.

-Εντοπίστηκαν email που στάλθηκαν προς την Hermes Airport και ο πρώτος ύποπτος παρουσίαζε τον δεύτερο ως συνεργάτη του.

-Από τις εξετάσεις που έγιναν στους server εντοπίστηκε πρόσβαση σε πέραν των 9 εκατ. Συσκευών που διαθέτουν πρόσβαση σε WiFi, 32 διαφορετικές ημερομηνίες μέσα στο 2019 έγιναν σαρώσεις από κεραία. Κατασχέθηκαν 3 κεραίες από το αεροδρόμιο. Από αυτές ο διαχειριστής είχε πρόσβαση σε ενέργειες χρηστών.

-Εκδόθηκαν εντάλματα για αλλά τρία πρόσωπα και για έρευνες σε οικίες και αυτοκίνητα.

-Τα πρώτα λόγια των υπόπτων όταν τους συνέλαβε η Αστυνομία την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου ήταν, «Δεν καταλαβαίνω για ποιο πράγμα με συλλαμβάνεται» είπε ο πρώτος ύποπτος ενώ ο δεύτερος είπε «δεν έχω να πω κάτι».

-Ο πρώτος ύποπτος σε κατάθεση του ανάφερε ότι είναι υπάλληλος - προγραμματιστής της Wispear, ενώ ο δεύτερος από το 2017 είναι αποθηκάριος της εταιρείας. Οδήγησε και κάποιες φορές το βαν. Η τρίτη ύποπτη δεν ανακρίθηκε διότι είπε πως δεν είναι στην διάθεση της Αστυνομίας αν δεν μιλήσει με τον δικηγόρο της. Δεν πρόλαβαν να την ανακρίνουν μετά.

-15 καταθέσεις και αναμένονται ακόμα 55 από το περιβάλλον των ύποπτων και από το αεροδρόμιο Λάρνακας. Έγιναν ήδη εξετάσεις σε 17 υποστατικά και θα γίνουν κι άλλες. Καταζητούνται τρία πρόσωπα που έχουν άμεση σχέση με τους υπόπτους. Θα εξεταστούν ακόμη χώροι στο εξωτερικό και θα εξασφαλιστούν διατάγματα.

-Αντεξέταση από δικηγόρο των τριών συλληφθέντων

-Η 3η ύποπτος υπογράφει για την ενοικίαση του ορόφου που στεγάζεται η εταιρεία. Κάνει διάφορες διευθετήσεις, ενώ εμφανίζεται ως σύμβουλος (assistant) του Ντίλαν, ο οποίος είναι ένας εκ των τριών που καταζητούνται.

-Θέση του δικηγόρου των ύποπτων είναι ότι δεν διαπράχθηκαν αδικήματα.

-Η εταιρεία, σύμφωνα με τον δικηγόρο, έδινε αναφορά στην Αστυνομία για τις ενέργειες της και διερωτάται αν υπάρχει εγκληματική οργάνωση που να το κάνει αυτό. Όπως αναφέρει, οπότε έβγαινε το βαν, ενημέρωναν τους αστυνομικούς διευθυντές των επαρχιών.

-Μάλιστα, για το βαν, σύμφωνα πάντα με τον δικηγόρο, ζητούσαν άδεια πριν βγει. Πριν λίγες ημέρες ο δικηγόρος  των τριών συλληφθέντων είχε συνάντηση με τον αστυνόμο και συζήτησαν το θέμα. Το είπε ο δικηγόρος το επιβεβαίωσε ο αστυνόμος.

-  Ο δικηγόρος δείχνει έγγραφο στον αστυνόμο με email που στάλθηκε από την εταιρεία προς τον αστυνομικό διευθυντή Λάρνακας, με το οποίο ενημέρωσε για έξοδο του βαν σε δρόμο, (για να αποδείξει την επικοινωνία). Ο αστυνόμος από πλευράς του λέει ότι δεν έχει υπόψη του το email.

-Ο δικηγόρος είπε στον αστυνόμο ότι θα του δώσει έγγραφα με email για να διερευνήσει καλύτερα την επικοινωνία.

-Ο δικηγόρος θέλει να αποδείξει το αλλότριο κίνητρο και ότι δεν τίθεται θέμα κράτησης των ύποπτων, αφού δεν διαπράχθηκε αδίκημα. Επιμένει ότι καμία εγκληματική οργάνωση δεν ενημερώνει την αστυνομία για τις ενέργειες της.

Το βαν, όπως είπε ο αστυνόμος, ήταν εγγεγραμμένο για σκοπούς μετεωρολογίας. Ο πραγματικός τρόπος χρήσης του, φάνηκε μετά από δημοσίευμα.

-Ο δικηγόρος ανάφερε ότι με το βαν πάντα υπήρχε ένας αστυνόμος μαζί του όταν έβγαινε έξω. Αναφέρει επίσης ότι οι αστυνομικοί που πήγαιναν με το βαν, γνώριζαν την χρησιμότητα του.

-Επικεφαλής της ΥΚΑΝ ήταν εντός του βαν και διερωτάται ο δικηγόρος αν πρέπει να δώσει και όνομα. Ο αστυνόμος λέει ότι ο δικηγόρος τους τα είπε αυτά, αλλά δεν κατονόμασε αυτόν της ΥΚΑΝ.

-Ο δικηγόρος λέει ότι γνώριζαν στην Αστυνομία για το βαν αφού κυκλοφόρησε το βίντεο από την Forbes από πριν αλλά αποφάσισαν να κινηθούν πιο μετά, μετά τις δηλώσεις του Άντρου Κυπριανού.

Ο δικηγόρος σε μια προσπάθεια του να μην γίνει αποδεκτό το αίτημα προσωποκράτησης των συλληφθέντων αναφέρει ότι, η γυναίκα ύποπτη, είναι μητέρα δύο παιδιών 2 και 12 ετών, ενώ ο νεαρότερος ύποπτος, πάσχει από καρκίνο. 

Το αίτημα προσωποκράτησης τελικά δεν εγκρίθηκε ενώ συγγενείς στην αίθουσα χειροκρότησαν την απόφαση του δικαστηρίου. Σε κλάματα ξέσπασε η γυναίκα όπως και οι οικείοι της. Ικανοποιημένοι φαίνονται οι άλλοι 2.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X