ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κλιματική αλλαγή: Ακραίες μεταβολές στην Κύπρο και καύσωνας στην Ευρώπη (Pics)

Οι πρώτοι θάνατοι στην Γαλλία

Από τους καύσωνες, στις καταιγίδες μας πάει ο καιρός τις τελευταίες μέρες, ενώ οι μεταβολές φαίνεται ότι θα συνεχιστούν. Μέχρι σήμερα, υπήρξαν ακραίες εναλλαγές στην «διάθεση» του καιρού, ενώ οι υπερβολικά ψηλές θερμοκρασίες πλήττουν ήδη και την ευρωπαϊκή ήπειρο. Η κλιματική αλλαγή, εξάλλου, ήδη μας επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό, γεγονός που επιβεβαιώνει ο Διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Κλεάνθης Νικολαΐδης.

Σε δηλώσεις που παραχώρησε στο 24News, ο κος Νικολαΐδης εξήγησε ότι οι εναλλαγές του καιρού κατά τις μεταβατικές περιόδους, από τον χειμώνα στο καλοκαίρι και το αντίθετο, είναι συνήθεις. Πάντοτε, μετά από περίοδο με υψηλές θερμοκρασίες, καταγράφονται περίοδοι με καταιγιδοφόρο δραστηριότητα, είπε, ανακαλώντας τις τελευταίες ημέρες του Μαΐου, κατά τις οποίες είχαν καταγραφεί ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που ξεπέρασαν ακόμα και τους 42 βαθμούς Κελσίου και είχαν εκδοθεί και οι ανάλογες προειδοποιήσεις από το Τμήμα Μετεωρολογίας. Στον αντίποδα, είχαμε και τις πρώτες μέρες του Ιουνίου, κατά τις οποίες παρατηρήθηκε θερμική αστάθεια και καταιγιδοφόρος δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τον κο Νικολαΐδη, πρόκειται για συνήθη φαινόμενα, καθώς όταν υπάρχει και η υποβοήθηση από την ανώτερη ατμόσφαιρα, η θερμική αστάθεια μπορεί να προκαλέσει φαινόμενα σαν αυτά που καταγράφηκαν κατά το πρώτο μισό του μήνα που διανύουμε, συμπλήρωσε. Υπενθύμισε ότι και τα προηγούμενα χρόνια είχαν σημειωθεί παρόμοια καιρικά φαινόμενα, τόσο κατά την μετάβαση από τον χειμώνα στο καλοκαίρι, όσο και από το καλοκαίρι στον χειμώνα. Ως παράδειγμα, ο Διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ανέφερε τον ανεμοστρόβιλο που κτύπησε κατά τον περασμένο Σεπτέμβριο περιοχές της επαρχίας Λευκωσίας. Αυτά τα φαινόμενα υπήρχαν, σημειώνονται και θα συνεχίσουν να σημειώνονται, υπογράμμισε, λόγω της αστάθειας που προκαλείται από την απότομη αύξηση της θερμοκρασίας και της αποθήκευσης ενέργειας στην ατμόσφαιρα, σε συνδυασμό με την υποβοήθηση από την ανώτερη ατμόσφαιρα (χαμηλή πίεση).

Ένοχη η κλιματική αλλαγή;

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην Κύπρο αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή, η οποία ευθύνεται για ένα μεγάλο ποσοστό, ωστόσο ακόμα δεν έχει αποδειχθεί το οτιδήποτε, εξήγησε ο κος Νικολαΐδης. Δεν μπορούμε να πούμε ότι οι ψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται αυτές τις μέρες στην Κύπρο ή οι ισχυρές καταιγίδες που σημειώθηκαν προ ημερών σε ορεινά και εσωτερικό είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, εξήγησε. Είναι παγκόσμιο φαινόμενο η κλιματική αλλαγή και άρχισε να δείχνει τα «δόντια» της την τελευταία δεκαπενταετία περίπου. Η Κύπρος, σύμφωνα με τον Κλεάνθη Νικολαΐδη, βρίσκεται σε περιοχή που ήδη επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή σε σημαντικό βαθμό, καθότι οι θερμοκρασίες έχουν αυξητική τάση και η βροχόπτωση έχει πτωτική τάση, σε βάθος εκατονταετίας, κατά μέσον όρο.
Για την εξαγωγή συμπερασμάτων, γίνονται μελέτες σε βάθος 120 ετών, ανέφερε, λέγοντας ότι για την Κύπρο, η μελέτη των δεδομένων έδειξε ότι η θερμοκρασία έχει ανέβει κατά μέσον όρο 1,5 βαθμό Κελσίου.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να ψέξουμε την κλιματική αλλαγή για τα όσα συμβαίνουν, αλλά αυτή αποτελεί την βάση όλων των καιρικών φαινομένων. Χαρακτηριστικά, είπε ότι ο βαρύς χειμώνας που έχει παρέλθει στην Κύπρο δεν μπορεί να αποδοθεί στην κλιματική αλλαγή, καθώς θα πρέπει να μελετηθούν δεδομένα που θα αφορούν σε περίπου πέντε χειμώνες, ώστε να εξαχθούν αποτελέσματα.
Εξάλλου, ερωτηθείς ο κος Νικολαΐδης αν έναν βαρύ χειμώνα ακολουθεί ένα καυτό καλοκαίρι και, γενικά, αν η μια εποχή επηρεάζει την άλλη, απάντησε ότι δεν υπάρχει σύνδεση.

Κλιματικό «απαρτχάιντ»

Για τη δημιουργία ενός «κλιματικού απαρτχάιντ» στο κοντινό μέλλον, όπου οι πλούσιοι θα πληρώνουν για να ξεφύγουν από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ενώ «ο υπόλοιπος πληθυσμός θα αφήνεται στην τύχη του και θα υποφέρει», προειδοποιεί ένας εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ, με έκθεση που κατέθεσε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του διεθνή οργανισμού. Ο Φίλιπ Άλστον, ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για την ακραία φτώχεια, τόνισε ότι στο μέλλον «εκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας», προσθέτοντας ότι οι σχετικές πρωτοβουλίες του ΟΗΕ δεν είναι επαρκείς για την καταπολέμηση του φαινομένου.

Ο Αυστραλός ειδικός, μέλος της επιτροπής ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, στάθηκε πολύ στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, υπογραμμίζοντας ότι οι φτωχοί πληθυσμοί του κόσμου θα πληγούν πολύ περισσότερο από την άνοδο της θερμοκρασίας και τις πιθανές καταστροφικές συνέπειες της (υποσιτισμός, πολεμικές συγκρούσεις).

Σύμφωνα με την έκθεση του Άλστον, οι αναπτυσσόμενες χώρες αναμένεται να «πληρώσουν» τουλάχιστον το 75% του κόστους της κλιματικής αλλαγής, παρά το γεγονός ότι το φτωχότερο μισό του παγκόσμιου πληθυσμού είναι υπεύθυνο μόλις για το 10% των εκπομπών αερίων σε παγκόσμια κλίμακα. Με απλά λόγια, «αυτοί που έχουν συμβάλει λιγότερο στις εκπομπές... θα είναι και αυτοί που θα πληγούν περισσότερο», τονίζει χαρακτηριστικά ο Αυστραλός εμπειρογνώμονας, προειδοποιώντας μάλιστα ότι η κλιματική αλλαγή ενδέχεται να ακυρώσει πενήντα χρόνια προόδου στο ζήτημα της μείωσης της παγκόσμιας φτώχειας.

Εκτοξεύθηκε η ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των υψηλών θερμοκρασιών, που καταγράφονται τις τρείς τελευταίες μέρες είναι η απότομη αύξηση στην κατανάλωση ενέργειας. Με βάση επίσημα στοιχεία, ημερήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος από τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ), από τις 24 Ιουνίου η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας (μέγιστη) από 662 MW εκτοξεύθηκε στο 896 MW (μέγιστη ζήτηση 26 Ιουνίου). Η μέγιστη κατανάλωση καταγράφεται, κυρίως μετά τις 2 η ώρα τα μεσημέρι έως και τις 4 η ώρα το απόγευμα, όπου παρατηρείται σταδιακή κάμψη στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Στα συγκεκριμένα στοιχεία δεν περιλαμβάνεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάρκα η οποία υπολογίζεται κατά μέσο όρο στο 100MW.

Επάρκεια

Ένα από τα ζητούμενα, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες είναι αν υπάρχει ένα ισοζύγιο στην παραγωγή και ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Σε επικοινωνία που είχε η «Κ» με τον ΔΣΜΚ αυτό το οποίο μας λέχθηκε είναι πως οι εποχές που η παραγωγή και η ζήτηση κυμαινόντουσαν σε οριακά σημεία έχει περάσει. Λαμβάνοντας στοιχεία σε πραγματικό χρόνο από το ΔΣΜΚ η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, στο μέγιστο, κυμαινόταν σχεδόν 250 MW κάτω από τις δυνατότητες του συστήματος παραγωγής. Συγκεκριμένα την Τετάρτη στις 3 η ώρα το απόγευμα όταν η ζήτηση είχε σκαρφαλώσει στα 896 MW, το σύστημα παρουσίαζε διαθέσιμη ικανότητα παραγωγής 1154MW. Η εν λόγω διαφορά κρίνεται από πλευράς ΔΣΜΚ ικανοποιητική προκειμένου να υπάρχει ομαλή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι προβλέψεις

Από πλευράς ΔΣΜΚ έχουν γίνει προβλέψεις, στη βάση στοιχείων προηγούμενων χρόνων, για τους επόμενους δυο μήνες. Οι εκτιμήσεις που έχουν γίνει για την προβλεπόμενη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε ακραίες καιρικές συνθήκες, δείχνει μια σταδιακή αύξηση της παραγωγής από την 20η εβδομάδα του έτους (13 έως 19 Μαΐου 2019) μέχρι την 32η εβδομάδα (5 έως 11 Αυγούστου 2019) περίοδο κατά την οποία όπως εκτιμάται θα σημειωθεί η μεγαλύτερη ζήτηση η οποία υπολογίζεται στα 1180MW χωρίς τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Από το πρώτο επταήμερο Ιουνίου έως και το τελευταίο επταήμερο Αυγούστου η διαθέσιμη ικανότητα παραγωγής του συστήματος υπολογίζεται στα 1440MW.

Αυξήσεις στους λογαριασμούς

Η μη λελογισμένη χρήση ηλεκτρικών συσκευών, κυρίως συστημάτων κλιματισμού, κατά τους επόμενους μήνες ενδεχομένως να βάλει φωτιές στις τσέπες των καταναλωτών. Ο λόγος είναι πως τα τιμολόγια της ΑΗΚ από αρχές του τρέχοντος μηνός είναι αυξημένα κατά 5%. Μια αύξηση που από πλευράς ΑΗΚ αποδίδεται ι στην τιμή του πετρελαίου διεθνώς.

Καίγεται η Ευρώπη

Σε κλοιό καύσωνα είναι από την Δευτέρα 24/06 η Ευρώπη με τις θερμοκρασίες να φτάνουν σε πολλές περιπτώσεις τους 40 βαθμούς. Οι προειδοποιήσεις από τους αρμοδίους σε αρκετές χώρες είναι συχνές, ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να προστατευθούν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Την χρονική περίοδο μεταξύ 24 και 29 Ιουνίου αναμένουμε ένα πρωτοφανές σε διάρκεια και ένταση κύμα ζέστης, καθώς θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα κινηθούν σε ασυνήθιστα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη της Ευρώπης, δημιουργώντας συνθήκες καύσωνα σε πολλές χώρες στα δυτικά και κεντρικά τμήματα της γηραιάς ηπείρου. Οι χώρες που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι Ισπανία, η Γαλλία, τα νότια τμήματα του Ηνωμένουν Βασιλείου, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ελβετία και τα βόρεια τμήματα της Ιταλίας.
Παρά την φετινή του ένταση, δεν είναι πρωτοφανές φαινόμενο ένας καύσωνας σε περιοχές της ευρωπαϊκής ηπείρου, αφού κάθε χρόνο ή κάθε δεύτερο χρόνο, η Ευρώπη επηρεάζεται από τέτοιες καταστάσεις.

Ο Κλεάνθης Νικολαΐδης μας πήγε πίσω στο 2003, όταν ο καύσωνας στην Ευρώπη αποτέλεσε την αιτία θανάτου για δεκάδες χιλιάδες κόσμου (35.000), με τους μισούς περίπου θανάτους να καταγράφονται στην Γαλλία (14.802 νεκροί). Υπενθυμίζουμε, μάλιστα, ότι η θερμοκρασία τις δύο πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου 2003 ξεπερνούσε καθημερινά τους 35°C σε μεγάλο μέρος της χώρας, και σε ορισμένες περιοχές της Νότιας Γαλλίας τους 40°C, επί οκτώ ημέρες.

Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο, επανέλαβε, ωστόσο η έντασή του φέτος οφείλεται σε συγκεκριμένους παράγοντες, σημείωσε ο Διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας: υπάρχει χαμηλή πίεση στην δυτική Ευρώπη, με αποτέλεσμα θερμές αέριες μάζες από την Αφρική να ανηφορίζουν προς την Ευρώπη, εξήγησε, για να τονίσει ότι ο καύσωνας της Ευρώπης δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις καιρικές συνθήκες στην Κύπρο αυτή την περίοδο.

Τα θερμικά φαινόμενα στην Ευρώπη είναι πολύ πιο έντονα στην Ευρώπη, παρά στην Κύπρο, είπε με έμφαση, εξηγώντας ότι η μέση θερμοκρασία του Παρισιού τώρα είναι 28 βαθμοί Κελσίου, ωστόσο θα ανέλθει μέχρι και τους 42, δηλαδή, 12-14 βαθμούς Κελσίου πάνω της κανονικής. Αυτό σημαίνει ότι η μεταβολή της θερμοκρασίας στην Ευρώπη είναι πολύ μεγαλύτερη από την Κύπρο.

Τρεις νεκροί στην Γαλλία

Εξαιτίας του καύσωνα που πλήττει την Γαλλία, ήδη έχουν καταγραφεί τα πρώτα θύματα. Όπως αναφέρεται σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για τρεις ανθρώπους στην Γαλλία, οι οποίοι, ωστόσο, δεν έχασαν την ζωή τους εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, αλλά στην προσπάθειά τους να δροσιστούν στην θάλασσα.

Συγκεκριμένα, υπέστησαν «ψυχρό σοκ», εξαιτίας της κατάδυσής τους στην θάλασσα, κατά την διάρκεια του καύσωνα. Και οι τρεις θεωρούνται θύματα του ψυχρού σοκ που παθαίνει κάποιος όταν μεταβαίνει απότομα από την καυτή παραλία στο κρύο νερό.

Χαλαρώνει στην Κύπρο

Επιστρέφοντας στα της Κύπρου, ο Διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι από την Πέμπτη 26/06, θα παρατηρηθεί μια μικρή πτώση στην θερμοκρασία, η οποία θα κυμαίνεται γύρω στους 39 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, έναν με δύο βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα των 36-37 βαθμών. Μέχρι το Σαββατοκύριακο, πρόσθεσε ο Κλεάνθης Νικολαΐδης, θα βρεθούμε στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και την Κυριακή.

Επίσης, δεν αποκλείεται εντός του Σαββατοκύριακου να παρατηρηθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες σε περιοχές του εσωτερικού και στα ορεινά, λόγω δυναμικής και θερμικής αστάθειας. Ωστόσο, δεν φαίνεται, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ότι θα έχουν την ένταση των φαινομένων των προηγούμενων ημερών, αν και μια καταιγίδα είναι αφ’ εαυτού έντονο καιρικό φαινόμενο.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X