ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Γιατί ονομάζεται «Ηλέκτρα» το νέο βαρομετρικό χαμηλό

Με ποια κριτήρια οι «Καιρόφιλοι Κύπρου» ονομάζουν τις καταιγίδες

Ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα αναμένονται αυτές τις τελευταίες μέρες του Μάρτη στην Κύπρο, όσον αφορά την εποχή, σε συνδυασμό με την ένταση που προβλέπεται αυτά να έχουν. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίρνουν «φωτιά», καθώς ο καιρός είναι κάτι που πάντοτε απασχολεί μεγάλο αριθμό πολιτών για τους λόγους που όλοι μπορούμε να φανταστούμε.

Η σχετικά πρόσφατη σελίδα στο Facebook, «Καιρόφιλοι Κύπρου», προσελκύει κάθε φορά το ενδιαφέρον, καθώς απαρτίζεται από άτομα που φαίνεται ότι κατέχουν το αντικείμενο και δίνουν συνεχώς αναφορές για διάφορα θέματα που αφορούν τις μεταβολές του καιρού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επίσης, προκαλεί και το γεγονός ότι επιλέγουν να «βαφτίζουν» διάφορες διαταραχές που επηρεάζουν το νησί μας, πάντοτε βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων. Παρά το γεγονός ότι το επίσημο Τμήμα Μετεωρολογίας της Κύπρου διαφωνεί με την ονομασία των καιρικών φαινομένων, δεν παραβλέπουμε το γεγονός ότι η τακτική των «Καιρόφιλων» είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, ενώ η ομάδα κερδίζει συνεχώς νέα μέλη.

Έφτασε η «Ηλέκτρα»

Όπως καλά έχετε αντιληφθεί, το σύστημα που άρχισε να μας επηρεάζει από τα ξημερώματα της Παρασκευής, ονομάστηκε «Ηλέκτρα» από τα μέλη της δημοφιλούς ομάδας. 

Επικοινωνήσαμε με το μέλος των «Καιρόφιλων Κύπρου» και ερασιτέχνη Μετεωρολόγο, Ανδρέα Σιακό (O Kairos tis Kuprou), για να μας εξηγήσει το σκεπτικό πίσω από την ονομασία των καιρικών φαινομένων και ειδικότερα της παρούσας διαταραχής.

Ο Ανδρέας ήταν ιδιαίτερα κατατοπιστικός, όσον αφορά το τι πρέπει να αναμένουμε σε σχέση με το νέο βαρομετρικό χαμηλό και το πώς σχετίζεται με την απόφαση της ομάδας για την ονομασία του συστήματος. Συγκεκριμένα, όπως μας εξήγησε, βάσει των προγνωστικών μοντέλων, τα οποία μελετούν,  θα υπάρρχουν περάσματα με πολύ έντονες βροχές και καταιγίδες, τοπικά ισχυρούς ανέμους και αναλόγως με την εποχή, τέλος Μαρτίου, δεν είναι τόσο συνηθισμένες αυτές οι καιρικές συνθήκες.

Πώς επιλέγουν τα ονόματα

Η «Ηλέκτρα» δεν είναι το πρώτο βαρομετρικό χαμηλό στο οποίο δίνεται όνομα από την ομάδα «Καιρόφιλοι Κύπρου». Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο τρόπος με τον οποίο τα μέλη επιλέγουν τις ονομασίες.

Κατ' αρχάς, πρέπει να κρίνουν, βάσει των προβλέψεών τους, ότι τα φαινόμενα θα έχουν τέτοια ένταση, ώστε να χρήζει ονοματοδοσίας η οποιαδήποτε διαταραχή. Στην συνέχεια, επιλέγεται το όνομα επιλέγεται με αλφαβητική σειρά και προτάσεις που ξεκινούν από το γράμμα του αλφαβήτου που ακολουθεί, όπως μας εξήγησε ο Ανδρέας Σιακός. Ακολουθεί μια ψηφοφορία ανάμεσα στα μέλη της ομάδας, μεταξύ κάποιων ονομάτων που προτείνονται και τότε προκύπτει το όνομα της εκάστοτε κακοκαιρίας.

Το κατατοπιστικό post

Το κείμενο της ανάρτησης του συντονιστή του group, Κυριάκου Κώστα, είναι εξίσου κατατοπιστικό, ενώ περιλαμβάνει και μια πρόβλεψη του καιρού που θα έχουμε από το απόγευμα της Παρασκευής.

- Λόγω και των τελευταίων τρεξιμάτων των προγνωστικών μοντέλων, κρίναμε αναγκαίο όπως δώσουμε το όνομα «ΗΛΈΚΤΡΑ» στο επερχόμενο σύστημα κακοκαιρίας, βάσει και της δικής σας ψηφοφορίας. Να σημειώσουμε πως είναι το 5ο σύστημα το οποίο χρήζει ιδιαίτερης σημασίας και στο οποίο δίνουμε όνομα για αυτό το υδρολογικό έτος.

- Η Ηλέκτρα αναμένεται να αρχίσει να μας επηρεάζει από απόψε (βράδυ Πέμπτης) με κατά διαστήματα βροχές και τοπικές καταιγίδες, αρχικά από τα δυτικά. Μικρή ύφεση των φαινομένων - χωρίς όμως να αποκλείονται να σημειωθούν και πάλι τοπικές βροχές και καταιγίδες - φαίνεται να έχουμε το πρώτο μισό της Παρασκευής, με τον καιρό όμως να επιδεινώνεται και πάλι στο δεύτερο μισό της ημέρας με αρκετές βροχές και καταιγίδες. Η κύριος όγκος των φαινομένων με τα μέχρι τώρα στοιχεία αναμένεται το 2ο μισό της Παρασκευής μέχρι περίπου το απόγευμα του Σαββάτου, όπου θα έχουμε τις πιο παρατεταμένες και γενικευμένες βροχές. Την Κυριακή αναμένονται τοπικές βροχές αρχικά, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο καταιγίδας, ενώ νεφώσεις που θα αναπτύσσονται τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες αναμένεται να δώσουν μία γενίκευση των φαινομένων.

- Να τονίσουμε ότι ΌΛΕΣ οι περιοχές αναμένεται να δεχτούν καλές ποσότητες βροχής στο σύνολο του συστήματος (μέχρι τουλάχιστον την Δευτέρα) και ενδεχομένως όχι από την πρώτη και δεύτερη μέρα. Θα βγούν σχετικοί χάρτες στην πορεία με τις ποσότητες που αναμένουμε. Επίσης, επειδή τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν, να μείνετε συντονισμένοι για τυχόν αλλαγές που ίσως παρατηρηθούν κατά την διάρκεια του συστήματος.

Καλό υπόλοιπο σε όλους και δείξτε την απαιτούμενη προσοχή κυρίως κατά το 3ήμερο.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X