ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αυτή είναι η χειροβομβίδα που τραυμάτισε τον ΕΛΔΥΚάριο (pic)

Η κατάσταση της υγείας του - Η τοποθέτηση του ΥΠΑΜ

24news team

Σοβαρή αλλά εκτός κινδύνου είναι η κατάσταση του 23χρονου στρατιώτη της ΕΛΔΥΚ ο οποίος τραυματίστηκε από έκρηξη χειροβομβίδας στις 21 Φεβρουαρίου. Η χειροβομβίδα που τραυμάτισε τον στρατιώτη είναι αιγυπτιακής προέλευσης τύπου "Kaha No. 1". Είναι πλαστικού σώματος με εκρηκτική ύλη C4 B14 (DPV:1, Nil διείσδυσης), 0.54kg με 5.000 ατσάλινα σφαιρίδια. Οι εν λόγω χειροβομβίδες χρησιμοποιούνται ευρέως από την Εθνική Φρουρά εδώ και δεκαετίες.

Σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία για την χρήση εκρηκτικών πιθανή ελαττωματική χειροβομβίδα μπορεί να εκραγεί για σειρά λόγων -πέραν της μη ενδεδειγμένης χρήσης κατά την διάρκεια της ρίψης ή του τρόπου κράτησης από τον χειριστή της. Χημική αποσύνθεση του primer, του πυροκροτητή, του κύριου εκρηκτικού γεμίσματος ή συνδυασμός των ως άνω δύναται να πυροδοτήσει μια χειροβομβίδα πέραν της χρονοκαθυστέρησης αναλόγως τύπου (αμυντική ή επιθετική).

Το ΥΠΑΜ διαβεβαιώνει ότι βρίσκεται δίπλα στον τραυματία οπλίτη της ΕΛΔΥΚ

Δίπλα στον τραυματία και στους οικείους του, παρέχοντάς τους κάθε δυνατή ψυχολογική υποστήριξη και διευκόλυνση σε ό,τι αφορά στην παραμονή τους στην Κύπρο, βρίσκεται από την πρώτη στιγμή, όπως διαβεβαιώνει, το Υπουργείο Άμυνας.

Σε ανακοίνωση του το ΥΠΑΜ διαβεβαιώνει επίσης ότι προέβη σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες, σύμφωνα με τις διαδικασίες, ώστε ο τραυματίας οπλίτης της ΕΛΔΥΚ να διακομιστεί αμέσως σε νοσοκομείο και να τύχει της θεωρούμενης καλύτερης δυνατής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και φροντίδας.

Σημειώνει παράλληλα πως από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ενδελεχής έρευνα προς διερεύνηση των συνθηκών και αιτιών που οδήγησαν στον τραυματισμό του οπλίτη.

Το Υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΦ, τονίζεται, εστιάζουν στη διαφύλαξη του ιατρικού απορρήτου και στην αποφυγή ενεργειών και δηλώσεων που επιβαρύνουν τη συναισθηματική κατάσταση του παθόντα, των οικείων, των συναδέλφων, καθώς επίσης και συνολικά του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς.

Σημειώνεται τέλος πως οποιεσδήποτε επιπρόσθετες δηλώσεις, ενδεχομένως να επηρεάσουν το ανακριτικό έργο και να οδηγήσουν στην εξαγωγή «πρόωρων και πιθανώς αυθαίρετων συμπερασμάτων».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση