ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Άστεγοι στα πεζοδρόμια στο κέντρο της πρωτεύουσας - Φωτογραφίες

Τι κάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες - Ποια η συμβολή τους

Δημήτρης Λουκά

Αντιμέτωποι με μια θλιβερή εικόνα έρχονται οι πολίτες στο κέντρο της πρωτεύουσας. Δύο άστεγοι, πατέρας και γιος, η ιστορία των οποίων είναι γνωστή στους περίοικους, βρίσκουν καταφύγιο στους δρόμους στην περιοχή της Μακαρίου.

Το 24news, μετέβη στο σημείο όπου διαπίστωσε τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν. Κουβέρτες στο πεζοδρόμιο, μαξιλάρια και άλλα αντικείμενα συνθέτουν το λυπηρό σκηνικό. Καταστηματάρχες και κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν στην ιστοσελίδα μας πως οι περισσότεροι βοηθούν τα δύο άτομα παρέχοντάς τους, ανάμεσα σε άλλα και φαγητό.

Ωστόσο, μας επισήμαναν ότι παρά τις συνεχείς προσπάθειες των αρμόδιων υπηρεσιών όπως βρουν στέγη στα δύο άτομα, αυτά αρνούνται πεισματικά επιλέγοντας να ζουν κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες. Μάλιστα, υπάλληλος υποστατικού της Μακαρίου, σημείωσε ότι κάποιες φορές οι δύο άστεγοι, επιτίθονται λεκτικά σε πολίτες όταν αυτοί δεν τους προσφέρουν χρήματα ή ό,τι άλλο τους ζητήσουν.

Κουβεντιάζοντας με μία εργαζόμενη καφετέριας, μας ανέφερε πως, «τα δύο πρόσωπα δεν προκαλούν προβλήματα, όλοι στην περιοχή προσπαθούν να τους βοηθήσουν αλλά η κατάσταση έχει παρατραβήξει», διευκρίνισε μάλιστα, πως μερικοί θεωρούν ότι τα εν λόγω πρόσωπα εκμεταλλεύονται την καλοσύνη όσων τους βοηθάνε.

*Σεντόνια και κουβέρτες σε πεζοδρόμιο στην περιοχή της Μακαρίου

«Τα δύο πρόσωπα δεν προκαλούν προβλήματα, όλοι στην περιοχή προσπαθούν να τους βοηθήσουν αλλά η κατάσταση έχει παρατραβήξει»

Τι απαντά ο Δήμος Λευκωσίας μέσω της υπηρεσίας του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου

Το 24news επικοινώνησε με αρμόδιο λειτουργό του Δήμου Λευκωσίας και της υπηρεσίας του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου ζητώντας του να τοποθετηθεί για το εν λόγω θέμα.

Ο Μάριος Αργυρού λειτουργός προγραμμάτων του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας, μιλώντας στην ιστοσελίδα μας, μας ανέφερε πως τους συγκεκριμένους άστεγους τους γνωρίζουν αρκετό καιρό.

«Δημότες έπαιρναν τηλέφωνο στην υπηρεσία για να βοηθήσει αυτά τα άτομα», σημείωσε ο κος. Αργυρού.

Λειτουργός του Πολυδύναμου Κέντρου, σύμφωνα με τον κο. Αργυρού, μεταβαίνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο σημείο προσπαθώντας να τους ενεργοποιήσει με σκοπό να φύγουν από το δρόμο και να ζήσουν υπό κανονικές συνθήκες. Ωστόσο, μας επισημάνθηκε, πως δεν είναι στην αρμοδιότητα της υπηρεσίας του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου η παροχή στέγης.

Ο λειτουργός προγραμμάτων του Πολυδύναμου Κέντρου, μας εξήγησε τι κάνουν ως υπηρεσία για τους άστεγους.

«Μέσα στα πλαίσια του streetwοrk κοινωνικοί λειτουργοί του πολυδύναμου μεταβαίνουν στο σημείο όπου εντοπίζονται οι άστεγοι και έπειτα ενεργοποιείται η διαδικασία όπως έχει καθοριστεί από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας. Δηλαδή, οι λειτουργοί, προχωρούν σε καταγραφή ενώ στην συνέχεια ειδοποιείται η αστυνομία για εξασφάλιση στοιχείων, μετά ενημερώνεται η Υπηρεσία Κοινωνικής Ευημερίας», είπε μεταξύ άλλων ο κος. Αργυρού.

*Φωτογραφία από το «καταφύγιο» τους 

Εν κατακλείδι ο κος. Αργυρού τόνισε, «Είμαστε μια υπηρεσία ανθρωποκεντρική, στήριξης και ενδυνάμωσης. Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε στους άστεγους μέσω άλλων διάφορων υπηρεσιών – συνεργατών, στέγη, είδη υγιεινής, ρουχισμό κ.α».

Οι ενέργειες των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας

Το 24news επικοινώνησε με εκπρόσωπο των υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και μας εξήγησε ποια διαδικασία ακολουθούν για τις περιπτώσεις των αστέγων.

Ερωτηθείς για το ποιες είναι οι ενέργειες που κάνει η υπηρεσία για το πρόβλημα των αστέγων μας ανέφερε: «Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, μόλις ενημερωθούν ή εντοπίσουν άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα στέγασης, προβαίνουν σε ενέργειες για άμεση βοήθεια και στήριξη στα πλαίσια των δικών τους αρμοδιοτήτων αφού η ευρύτερη στεγαστική πολιτική του κράτους, αποτελεί αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών».

*Φωτογραφία από Fidias Moiseos

Εξάλλου σύμφωνα με την εκπρόσωπο, πέραν της άμεσης παρέμβασης για τα θέματα στέγασης, παρέχεται ουσιαστική στήριξη ώστε τα άτομα να επανενταχθούν στον κοινωνικό ιστό ως ακολούθως:

Ετοιμασία εξατομικευμένου προγράμματος στήριξης και συμβουλευτικής καθοδήγησης καθώς και διασύνδεση με άλλες κρατικές ή μη κυβερνητικές υπηρεσίες και πηγές στήριξης στην κοινότητα (π.χ. Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, Δήμοι, ΣΚΕ, Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης κ.α.).

Ωστόσο, όπως μας ανέφερε, «στις περιπτώσεις που δεν εντοπιστεί χώρος για μόνιμη στέγαση, διευθετείται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας η προσωρινή διαμονή τους μέχρι να διερευνηθούν όλα τα δεδομένα και να γίνουν ενέργειες για εξεύρεση μόνιμης στέγης», προσθέτοντας, «Περαιτέρω, καθοδηγούνται να υποβάλουν αίτηση για παροχή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στην Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας».

Σε ερώτηση που θέσαμε για το τι γίνεται όταν άτομα αρνούνται να δεχθούν στέγη και βρίσκουν καταφύγια στους δρόμους μας απαντήθηκε ότι, «Σε περίπτωση άρνησης του ατόμου για συνεργασία και επίλυση του θέματος στέγασης, συνεχίζονται οι προσπάθειες για συνεργασία με το άτομο και επίλυση των θεμάτων στέγασης ή/και άλλων θεμάτων που μπορεί να αντιμετωπίζουν».

Όσον αφορά τους δύο άστεγους που βρίσκονται στην Μακαρίου, η υπηρεσία μας ανέφερε: «Η συγκεκριμένη περίπτωση τυγχάνει χειρισμού από τις ΥΚΕ σε συνεργασία με την Αστυνομία και άλλες συναρμόδιες Υπηρεσίες», συμπληρώνοντας, «Δεν μπορούν να γίνουν πιο συγκεκριμένες αναφορές σχετικά με την περίπτωση λόγω των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση