ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η Κύπρος τιμά την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

Λόγω της πανδημίας δεν θα διεξαχθούν μαθητικές παρελάσεις

Με κάθε λαμπρότητα, παρά την πανδημία, η Κύπρος τιμά σήμερα την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821, 200 χρόνια από την κήρυξη της επανάστασης των Ελλήνων κατά του τουρκικού ζυγού.

Λόγω της πανδημίας δεν θα διεξαχθούν μαθητικές παρελάσεις. Θα γίνουν ωστόσο Δοξολογίες και καταθέσεις στεφάνων σε όλες τις επαρχίες.

Στη Λευκωσία, στη Δοξολογία για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, που θα γίνει στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, στις 10 το πρωί, θα παραστεί ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής, Αδάμος Αδάμου. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Μαυσωλείο των ηρώων του 1821, στο προαύλιο της εκκλησίας.

Υπουργοί και άλλοι αξιωματούχοι θα παραστούν επίσης στις Δοξολογίες στις άλλες επαρχίες.

Με λιτό τρόπο, λόγω πανδημίας, η Λεμεσός γιορτάζει την 25η Μαρτίου 1821

Κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, τιμά και η Λεμεσός σήμερα τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης του 1821.

Οι λιτοί για φέτος εορτασμοί ξεκίνησαν με πεντάλεπτη γενική κωδωνοκρουσία των Ιερών Ναών της πόλης, ενώ ακολούθησε έπαρση της σημαίας στην Πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου (Διοικητήριο).

Χωρίς την παρουσία του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, ο οποίος προσβλήθηκε από κορωνοϊό και νοσηλεύεται στο ΓΝ Λευκωσίας, η πανηγυρική δοξολογία θα τελεστεί στις 10:00, στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Νάπας. Την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.

Τα σχολεία της πόλης, οι μαθητές των οποίων δεν θα παρελάσουν ούτε και φέτος, ελέω πανδημίας, θα εκπροσωπήσει, στη δοξολογία, τριμελής αντιπροσωπεία του Λανιτείου Λυκείου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Δημάρχου Λεμεσού, ο ίδιος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, θα καταθέσουν στεφάνια στο μνημείο ηρώων της ομώνυμης πλατείας, ενώ το απόγευμα θα γίνει υποστολή της σημαίας στην Πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου.

Από χθες (μέχρι και την 1η Απριλίου) το Λύκειο Αποστόλων Πέτρου και Παύλου είναι φωταγωγημένο με μπλε χρώμα, ενώ με τα χρώματα της γαλανόλευκης θα φωταγωγηθεί, όπως και χθες, το Δημοτικό Μέγαρο και το σιντριβάνι στον κυκλικό κόμβο Αγίου Νικολάου (19:00 μέχρι τις 22:00).

Η Πάφος τιμά την 25η Μαρτίου 1821

Οι εορτασμοί για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου ξεκίνησαν στις 6.30 π.μ. το πρωί με κωδωνοκρουσίες στην Πάφο.

Στις 7.00 π.μ. έγινε η έπαρση της σημαίας στον προαύλιο χώρο του Λυκείου Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ Πάφου.

Στις 10.00 π.μ. θα τελεστεί δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Θεοδώρου, χοροστατούντος του Πανιεροτάτου Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου, συμπαραστατούμενου από τον Ιερό Κλήρο της πόλης .Τον πανηγυρικό θα εκφωνήσει ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος και την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Έμιλυ Γιολίτη.

Στις 10.45 π.μ ακολουθεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου, από τις Αρχές της Πάφου υπέρ των πεσόντων των δύο Εθνικών Επετείων. Της δέησης θα προστεί ο Πανιερότατος Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος.

Το απόγευμα στις 6.00 μ.μ. θα γίνει υποστολή της σημαίας στον προαύλιο χώρο του Λυκείου Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ Πάφου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση