ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Η κλιμάκωση των μέτρων ενώπιον Υπ. Υγείας και επιδημιολόγων

Σύσκεψη της Επιδημιολογικής Ομάδας με Υπουργό Υγείας

Εντατικοποιείται ο συντονισμός των ενεργειών των αρμοδίων με στόχο την αναχαίτιση περαιτέρω διασποράς του ιού που επιβεβαιώνεται με την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού αλλά και την ενίσχυση των αλυσίδων μετάδοσης στη Λεμεσό, τη Λάρνακα και τη Λευκωσία. Στις 10 το πρωί της Πέμπτης, η επιδημιολογική ομάδα συναντάται με τον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου.

Όπως πληροφορείται η «Κ», το ζήτημα που θα τεθεί επί τάπητος είναι το ενδεχόμενο λήψης αυστηρότερων μέτρων και σε άλλες επαρχίες εκτός από τη Λεμεσό καθώς το πρόβλημα της διασποράς πλέον δεν εντοπίζεται μόνο στη συγκεκριμένη πόλη. Το ενδεχόμενο επέκτασης των μέτρων που λήφθηκαν στη Λεμεσό και σε άλλες επαρχίες θα βρεθεί σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της σύσκεψης.

Οι επιδημιολόγοι αναμένεται να καταθέσουν τις εισηγήσεις και τις απόψεις τους βάσει και της επιδημιολογικής εικόνας που παρουσιάζεται μέχρι στιγμής η οποία είναι μεν ανησυχητική, ωστόσο όπως τονίζεται εκ μέρους και του αρμόδιου Υπουργείου βρίσκεται υπό έλεγχο και παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα. Παρόλα ταύτα, όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, τα τελευταία απανωτά κρούσματα είναι ένδειξη της αναζωπύρωσης του ιού που θα πρέπει να ανακοπεί έγκαιρα.

Την εισήγηση για λήψη αυστηρότερων μέτρων και σε άλλες πόλεις εκτός από τη Λεμεσό που θα καταθέσει η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, δρ Μαρία Κολιού, φαίνεται ότι συμμερίζονται και τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας, δρ Λεόντιος Κωστρίκης και δρ Πέτρος Καραγιάννης.

«Θα μπορούσε προληπτικά να επεκταθούν τα μέτρα που αφορούν στη Λεμεσό και σε άλλες επαρχίες» ανέφερε στην «Κ» ο δρ Λεόντιος Κωστρίκης, ο οποίος εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία του και σε σχέση με την ανακοίνωση των νέων 15 κρουσμάτων κορωνοϊού το απόγευμα της Τετάρτης (5/8). Ο κ. Κωστρίκης σημειώνει ότι πρόκειται για αρκετά υψηλό αριθμό κρουσμάτων ενώ ο δείκτης μεταδοτικότητας φαίνεται ότι είναι πλέον γύρω στο 1,5.

«Πονοκέφαλος» οι ασυμπτωματικοί

Οι επικίνδυνες διαστάσεις που μπορεί να πάρει ο ιός εάν οι αλυσίδες επιμόλυνσης αφεθούν ανεξέλεγκτες είναι η κύρια ανησυχία του αρμόδιου Υπουργείου ενώ περαιτέρω προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι οι πλείστοι φορείς του ιού είναι άτομα νεαρής ηλικίας και δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Με αυτόν τον τρόπο η διασπορά του ιού γίνεται πιο εύκολη καθώς το προφίλ όσων έχουν επιμολυνθεί αφορά άτομα που έχουν μεγαλύτερη κοινωνική δραστηριότητα και διασπείρουν τον ιό, εν αγνοία τους, σε περισσότερα άτομα και σε μεγαλύτερη γεωγραφική έκταση. Αυτό παράλληλα, είναι ένα στοιχείο που δυσχεραίνει την ιχνηλάτηση. Το βασικό αυτό ζήτημα έθεσε ο Υπουργός Υγείας ο οποίος ανακοίνωσε ότι ξεκινούν ακόμη 10,000 διαγνωστικές εξετάσεις σε όλες τις πόλεις σε μια προσπάθεια να εντοπιστεί με περισσότερη λεπτομέρεια το εύρος και οι περιοχές της αναζωπύρωσης του ιού.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θεωρείται κρίσιμο καθώς θα διαφανεί εάν τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί αποδίδουν. Αρχές της ερχόμενης εβδομάδας όπως εκτιμούν οι επιδημιολόγοι με τους οποίους συνομίλησε η «Κ», αναμένεται να κριθούν οι περαιτέρω χειρισμοί ανάλογα με τα αποτελέσματα των μέτρων και της τρέχουσας επιδημιολογικής εικόνας.

70,6% εγχώριες λοιμώξεις

Στο μεταξύ, το 70,6% των κρουσμάτων την περίοδο 20 Ιουλίου – 3 Αυγούστου είναι εγχώριες λοιμώξεις όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας. Τα 27 από τα 119 κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν στην Κύπρο την περίοδο 20 Ιουλίου μέχρι 3 Αυγούστου 2020 αφορούν άτομα που εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου ή είχαν πρόσφατο ταξιδιωτικό ιστορικό (ποσοστό 22,7%), 84 είναι εγχώριες λοιμώξεις (ποσοστό 70,6%), και για 8 εξ αυτών δεν έχει ολοκληρωθεί η επιδημιολογική διερεύνηση (ποσοστό 6,7%). Από τα 27 θετικά στον ιό άτομα που έχουν επιδημιολογική σύνδεση με ταξίδι στο εξωτερικό την πιο πάνω περίοδο, τα 26 είναι Κύπριοι πολίτες ή μόνιμα διαμένοντες στη Δημοκρατία και μόλις ένα άτομο που εντοπίστηκε θετικό στον ιό είναι ξένος υπήκοος που έφτασε στην Κύπρο για τουρισμό. Επίσης, τα 9 από τα 27 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Υγείας από τα επίσημα δεδομένα που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα, φαίνεται ότι η έξαρση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες οφείλεται κυρίως σε διασπορά του κορωνοϊού μεταξύ των πολιτών, οι οποίοι δεν έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό. Αποτελούν, δηλαδή, εγχώριες λοιμώξεις, έστω κι αν και ορισμένες από τις αλυσίδες μετάδοσης που έχουν εντοπιστεί φαίνεται να είχαν ως αφετηρία τους άτομα με ταξιδιωτικό ιστορικό.

Πάντως, το ζήτημα των αεροδρομίων αλλά και της Ελλάδας θεωρείται σοβαρό καθώς επίσης και ο αυτοπεριορισμός των ατόμων που καταφθάνουν στην Κύπρο ώστε να αποφευχθεί η τυχόν μετάδοση του ιού. Σύμφωνα με πληροφορίες ένα από τα ζητήματα που είχε συζητηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα ήταν η υποχρεωτική καραντίνα σε όλους όσους έρχονται στο νησί ωστόσο, το κόστος για κάτι τέτοιο φαίνεται ότι είναι απαγορευτικό.

Πηγή: Kathimerini.com.cy/ Της Άντρης Θρασυβούλου 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X